Magisch realisme

Geplaatst op 17 juli 2015 door Emmy in Boeken / 6 Comments

Pas plaatste ik een berichtje over urban fantasy en gaf ik daar een aantal voorbeelden bij. Later deed ik dit ook bij historische boeken. Het leek me leuk om daar mee door te gaan en nu eens een thema te pakken wat – volgens mij – echt maar bij weinig mensen bekend is: het magische realisme.

Magisch realisme zie ik als een vorm van (urban) fantasy, maar toch net niet hetzelfde. Kenmerken zijn dat het boek heel erg realistisch aanvoelt en de magie echt heel subtiel verwerkt is. Geen bijzondere wezens, maar juist een subtiele rimpeling die de realiteit verstoort. Wederom ben ik in mijn boekenkast gedoken om een aantal voorbeelden uit te zoeken. Bij sommige van deze voorbeelden is er wél sprake van bijzondere wezens of duidelijk aanwezige magie, maar de setting is zo realistisch, dat het bijna normaal lijkt dat de maatschappij niet volledig menselijk is. Oftewel; magie, maar dan enorm realistisch.

De oceaan aan het einde van het pad en andere toppers van Neil Gaiman.
Isa’s Droom.
Schaduw van de tijd
Het Nachtcircus
Zeven minuten na middernacht
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.
De Golem en de Djinn.
Alice in Wonderland

Ken jij nog bijzondere magische realisme boeken die ik echt moet lezen?

 

Tags:

Divider

6 responses to “Magisch realisme

  1. Ik moest hierbij automatisch denken aan de boeken van Zilverbron (Jill’s Talisman, Magnetar en Stof & Schitteringen in het voornaam) omdat magie er een wetenschappelijk deel van de gewone wereld is, idd niet zo zeer met speciale wezens en zo. Maar mss zijn die laatste 2 dan weer eerder richting sci-fi? Moeilijk toch soms hoor, genre-indelingen :p

  2. Ik moest meteen aan de boeken van Audrey Niffenegger denken. Vooral ‘De vrouw van de tijdreiziger’. Ook ‘Reigersvlucht’ van Sophie Lucas en misschien de boeken van de Engelsfors-reeks.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.