Het Nachtcircus – Erin Morgenstern

Geplaatst op 16 mei 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Het Nachtcircus – Erin MorgensternHet Nachtcircus | september 2011
Aantal pagina's: 425
ISBN: 9789023465690
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Het circus verschijnt uit het niets. Er gaan geen aankondigingen aan vooraf. Geen circusartiesten die 'Komt dat zien!' door megafoons schreeuwen, geen clowns die het publiek uitdagen, geen sterke man die roept 'Wie durft?'

In de zwart-wit gestreepte circustenten ligt een volstrekt unieke ervaring te wachten, een feest voor de zintuigen. Een magische plek waar je verdwaalt in een doolhof van wolken, waar je door weelderige ijstuinen wandelt, waar je met stijgende verbazing een getatoeëerde slagenmens ziet die zichzelf in een klein doosje weet te vouwen en waar je vol verwondering de schijnbaar onmogelijke trucs van de illusionisten gadeslaat.

Welkom in het Cirque des Rêves…

Het is 1890, en het Cirque des Rêves trekt over de wereld. Achter de oogverblindende façade van trucs en magie van dit toverachtige circus woedt een hevige strijd tussen de twee jonge goochelaars Celia en Marco. Alle twee bezitten ze magische krachten en kunnen ze de werkelijkheid manipuleren. Sinds hun vroegste kindertijd zijn ze door hun leermeesters getraind om deel te nemen aan 'een spel' waarin de een de ander moet verslaan om de beste illusionist te worden. Wat de inmiddels verliefde Celia en Marco niet weten is dat ze marionetten zijn van de eeuwenoude rivaliteit tussen hun twee mentoren, en dat het circus zal dienen als toneel voor een strijd op leven en dood.

Het Nachtcircus boek stond serieus echt al heel erg lang op mijn wishlist. Hij leek me zo mooi en de recensies logen er ook absoluut niet om. Toen ik dit boek op bol.com voor nog geen 7 euro tegenkwam, lag hij zo in mijn mandje.. Want zeg nu zelf, dat is toch geen prijs voor zo’n dik boek?

Al vanaf het begin is het duidelijk dat je met een bijzonder boek te maken hebt. De opmaak, waarbij sommige pagina’s een patroon hebben, is echt prachtig en met de eerste pagina’s wist Erin Morgenstern me al te betoveren met haar prachtige beeldende schrijfstijl. De grimmige zwart/wit sfeer past perfect bij het circusthema van dit verhaal. Het deed me ergens denken aan De Golem en de Djinn, een boek dat me op dezelfde manier wist te grijpen. De combinatie van het magisch realisme en de Victoriaanse tijd vind ik erg geslaagd. Waar het boek cliché had kunnen worden, werd het dat niet. Het is mooi, subtiel en beeldend.

Soms vond ik het wel wat verwarrend, dan werd er plots gesprongen naar een andere tijd en naar andere personages. Het is dus echt een boek waar je wel een beetje bij moet blijven. Verwacht ook geen zinderende actie, dit boek moet het vooral hebben van z’n personages en hoe deze zich (naar elkaar) ontwikkelen.

Wat ik vooral sterk vind is dat de magie heel subtiel is en niet heel erg wordt verklaard. Voor vrijwel ieder personage is het heel gewoon dat Celia en Marco een vorm van magie hebben en ik vond die magie ook heel tof. Heel puur.

Hoewel ik dacht dat sommige stukken echt heel voorspelbaar zouden worden, vond ik de uiteindelijke uitwerking heel verrassend. De manier hoe Marco in elkaar steekt, het feit dat Celia op eigen benen komt te staan, het circus zelf; alles past heel goed in elkaar zonder dat het saai of voorspelbaar wordt.

Ik vond Het Nachtcircus echt heel goed, afgezien dan dat ik soms even kwijt leek te zijn wat er gebeurde. Er wordt immers flink wat gesprongen qua tijd en gebeurtenissen. Erin Morgenstern (die naam is mooi) is er in geslaagd de tijdgeest te vangen en een circus op te bouwen dat iedereen wel zou willen bezoeken. Ik denk dat iedereen die het boek leest wel het gevoel zal krijgen alsof ze er zelf in rondlopen. Dikke aanrader voor een hele mooie prijs!

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

3 responses to “Het Nachtcircus – Erin Morgenstern

  1. Ik vond dit boek echt een heel unieke sfeer hebben en het is echt een van mijn favorieten, wat betekent dat ik dit boek binnenkort ook echt weleens wil herlezen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.