7 minuten na middernacht – Patrick Ness & Siobhan Dowd

Geplaatst op 7 februari 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

7 minuten na middernacht – Patrick Ness & Siobhan DowdZeven minuten na middernacht | oktober 2013
Aantal pagina's: 216
ISBN: 9789044526332
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Conor heeft het zwaar: zijn moeder is ziek en op school doet niemand normaal tegen hem. En alsof dat niet genoeg is, krijgt hij ’s nachts ook nog eens bezoek van een eeuwenoud, verhalen vertellend monster. De verhalen van het monster zijn anders dan wat Conor gewend is en brengen hem in verwarring; er gebeurt momenteel al zo veel in zijn leven. Als het dan uiteindelijk Conors beurt is om een verhaal te vertellen, kan hij er niet langer onderuit en moet hij zijn grootste angst onder ogen zien.
Zeven minuten na middernacht is een pijnlijk humoristische en buitengewoon ontroerende roman over moed en het loslaten van de persoon van wie je het meeste houdt; een must-read voor jong en oud.

 
https://i0.wp.com/zonenmaan.net/wp-content/uploads/9200000015038615_3-233x300.jpg?resize=155%2C200
7 minuten na middernacht is een van de mooiste boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb. Niet alleen qua verhaal, maar ook qua vormgeving. Want geloof me, als illustrator zijnde zorgen deze illustraties van Jim Kay dat mijn hartje sneller gaat kloppen. Die mooie ambachtelijke druktechnieken die hij heeft gebruikt, tillen het verhaal als het ware naar een hoger niveau en zorgen er voor dat het verhaal ook echt gaat leven.
Naast dus de prachtige illustraties, is het verhaal van 7 minuten na middernacht ook nog eens heel bijzonder. De manier waarop Patrick Ness de karakters van de te jong overleden Siobhan Dowd heeft opgezet is prachtig. Haar hele verhaal is tot leven gebracht en ik vind dat Patrick dat heel mooi heeft gedaan.
Wat ik zo ontzettend goed vond aan dit verhaal is dat er constant wordt gewerkt met een vorm van suggestie. Het beestje wordt niet echt bij zijn naam genoemd, maar als lezer weet je donders goed dat dit gaat over het leren omgaan met een groot verlies. Het leren accepteren en het leren loslaten. Ik vind dat op zo’n bijzondere manier gedaan dat ik er eigenlijk geen woorden voor heb. Zo bijzonder is het.
Het feit dat er een mythologisch figuur als monster is gekozen vind ik een erg goede keuze en past ook precies in de hele setting. De verhalen, die dienen als leermomenten, maken dat de realisatie heel subtiel gaat. Daarnaast is het ook nog eens een ode aan het verhaal zelf.
Eigenlijk ben ik een beetje sprakeloos geraakt door dit prachtige boek. Ik ben zo ontzettend blij dat ik het heb gevonden op het boekenfestijn, want dit is zo’n gevalletje ‘dit wordt een klassieker’, aldus, dat vind ik. Qua sfeer heeft het een beetje weg van Neil Gaimen, ook zo’n klapper van een schrijver, en ik ga dit boek dan ook zeker een ontzettend mooi plekje in de kast geven. Want dat verdiend het.
Hou je van bijzondere verhalen met een even bijzondere vormgeving? Dan is 7 minuten na middernacht echt een boek voor jou. Het zet je aan het denken, maar trekt je ook helemaal mee het verhaal in. Een dikke vette aanrader!
five-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

4 responses to “7 minuten na middernacht – Patrick Ness & Siobhan Dowd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.