De avonturen van Alice in Wonderland & in Spiegelland – Lewis Carroll & Floor Rieder

Geplaatst op 17 december 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

De avonturen van Alice in Wonderland & in Spiegelland – Lewis Carroll & Floor RiederDe avonturen van Alice in Wonderland & in Spiegelland | 1 november 2014
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789025759179
Uitgave: Hardcover
Buy on Amazon
Goodreads
five-stars
In 2015 is het 150 jaar geleden dat de eerste druk van Alice in Wonderland van de persen rolde. Inmiddels is het boek niet meer weg te denken uit de wereldliteratuur. Het memorabele jubileum was aanleiding om De avonturen van Alice in Wonderland en in Spiegelland, met de toegankelijke, veelgeprezen vertaling van Sofia Engelsman, opnieuw te laten illustreren. En wie zou dat beter kunnen dan Gouden Penseel-winnares Floor Rieder? Zij heeft grote indruk gemaakt met haar illustraties voor het veelvuldig bekroonde Het raadsel van alles wat leeft. Floor weet een nieuwe, geestige en tijdloze Alice te scheppen, die je meteen in je hart sluit.

Alice in Wonderland en het vervolg las ik jaren geleden al voor het eerst, maar toen Gottmer in het teken van het 150 jarig bestaan van dit verhaal een nieuwe uitgave zou verzorgen, kon ik niet anders dan in mijn handen wrijven. Toen ik uiteindelijk hoorde dat ik hem mocht recenseren, tja.. Toen was ik natuurlijk helemaal van de wap. De avonturen van Alice in Wonderland & in Spiegelland ziet er namelijk uit om op te eten!

alice1

Deze uitgave is werkelijk PRACHTIG. De illustraties van Floor Rieder zijn echt helemaal mijn ding: qua stijl, qua kleuren en de manier waarop ze spelen met het verhaal. Het verhaal is netjes vertaald en samen met de nieuwe versie van Alice is het in totaal een erg vernieuwende (en verfrissende) uitgave geworden. Beide verhalen zitten er in en het leuk: heb je het ene deel uit, dan draai je het boek om en dan heb je daar het andere verhaal zitten, met een andere kleurnoot.

Hoewel ik het verhaal dus al kende (en weer héérlijk vreemd vond), kon ik echt smullen van de visuele cadeautjes die in het boek verstopt zitten. Zo veel subtiele stukjes die een verhaal op zich vertellen. In één woord: geweldig.

alice2

Zoals ik al aangaf vind ik de vertaling erg prettig gedaan. Het voelt helemaal niet als een verhaal dat al 150 jaar oud is! Ergens is het zelfs wel bizar dat die man dat destijds al heeft bedacht.. Maar aan de andere kant was dat ook wel een perfect tijdperk voor zulke fratsen. Het is vooral tof om te zien dat zo’n verhaal nu ook nog gewoon actueel kan zijn. Samen met de eigentijdse vormgeving geeft het boek helemaal geen oud gevoel.

Gottmer heeft echt goud in handen met deze uitgave… Althans, dat is mijn mening. Alice in Wonderland is een van de weinige klassiekers die ik heb gelezen en daarnaast ook nog eens een klassieker die ik altijd leuk heb gevonden. Ik nam mezelf al een hele tijd voor dit boek ooit in mijn kast te kunnen zetten en nu heb ik gewoon één van de mooiste uitgaven ooit. Het is lekker dik, stevig en zo mooi vormgegeven.

Zeker in deze tijd van het jaar is De avonturen van Alice in Wonderland & in Spiegelland een perfect boek voor onder de boom, want zeg nou zelf: dit is toch een boek wat je generaties lang in de familie wilt houden!? Ik ga hem in ieder geval een mooie plek geven in mijn boekenkast!

Bedankt Gottmer voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

10 responses to “De avonturen van Alice in Wonderland & in Spiegelland – Lewis Carroll & Floor Rieder

  1. Simone

    Ik ben ook helemaal verliefd op dit boek. Ik leer nog Nederlands en ik heb het eigenlijk alleen gekocht omdat ik het in de boekenwinkel zag liggen en het ZOOOO heel erg mooi vond. Inmiddels lees ik het voor de derde keer want af en toe is het toch een beetje moeilijk voor als je nog Nederlands aan het leren bent. Maar ik leer iedere keer weer iets bij. En deze mooie, prachtige plaatjes van Floor Rieder: GEWELDIG!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.