De golem en de djinn – Helene Wecker

Geplaatst op 20 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

De golem en de djinn – Helene WeckerDe Golem en de Djinn | juni 2014
Aantal pagina's: 542
ISBN: 9789048820016
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Chava is een golem, een door haar meester uit klei gemaakte vrouw. Ahmad is een djinn, een wezen van vuur, geboren in de Syrische woestijn. De Golem en de Djinn vertelt het onvergetelijke verhaal van twee bovennatuurlijke wezens die in 1899 afzonderlijk van elkaar in New York aankomen. Ze worstelen met het vinden van hun weg in de nieuwe, vreemde omgeving, maar een gedeeld lot brengt hen samen. Dit caleidoscopische, betoverende en onvergetelijke verhaal verweeft historische fictie met magische fabels uit de Joodse en Arabische traditie.

De Golem en de Djinn beloofde een prachtig verhaal vol met fabels uit de Joosde en Arabische traditie. Nu weten jullie wel wat ik een grote fascinatie heb voor culturen en mythologie, maar ook voor geschiedenis en dus leek mij dit een perfect boek voor mij. Ik was dan ook erg blij dat ik van uitgeverij Mistral de mogelijkheid kreeg dit boek te gaan lezen.

Het is een behoorlijk dik en daarmee intimiderend boek, waarvan het altijd maar gokken is hoe snel je er doorheen komt. Ik besloot het boek mee te nemen toen ik een lange dag vol tranen voor de boeg had. En ik moet zeggen: het boek las lekker weg, maar wist me toch uit te dagen. Het was interessant genoeg om verder te willen lezen en zat vol met details die van belang zijn voor het verdere verloop van het verhaal.

Ik zal niet ontkennen dat ik ergens een ander beeld had bij het verhaal. Ik had verwacht dat er een romance zou ontstaan tussen deze twee mythische wezens. Dit is niet echt het geval, maar er ontstaan wel een boeiende band. Een band die opgebouwd wordt door vele gebeurtenissen en emoties.

De ontwikkelingen die de personages meemaken zijn erg goed omschreven en passen goed in de tijdgeest. Het was alsof je daadwerkelijk rondliep rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw. De magie was subtiel en erg goed verweven met de tradities uit beide culturen.

Ook het verhaal brengt een mooie ontwikkeling met zich mee. Als lezer maak je rustig kennis met de personages en diens verleden. Er wisselt zo nu en dan van perspectief, maar dit is prettig en brengt meer diepgang (en afwisseling) aan het verhaal. Ook leer je een aantal culturele standpunten, wat ik natuurlijk extra leuk vind!

Dit boek kan je niet echt indelen in fantasy. Hoewel er wel een vorm van magie voorkomt, is deze magie meer eentje die voortvloeit uit de fabels van beide culturen. Het is vooral een heel mooi verhaal, vol tradities en het vinden van je plek op de wereld als je weet dat je anders bent dan de rest. Verwacht geen spannend actieboek, maar meer een zoektocht.

De Golem en de Djinn is een aanrader voor iedereen die houdt van historische verhalen, een vleug van magie en mythologie, zonder dat het oog op de realiteit verloren raakt.

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

5 responses to “De golem en de djinn – Helene Wecker

  1. Ik ben nu net iets voorbij de honderd bladzijden in dit boek maar ik vrees dat ik hem niet uit ga lezen. Ik word jammer genoeg niet voldoende geboeid door het verhaal en vind dat het zich tergend langzaam ontwikkeld. Blij dat jij er een betere ervaring mee hebt 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.