Lore – Alexandra Bracken

Geplaatst op 18 december 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Lore – Alexandra BrackenLore door Alexandra Bracken
Ook door deze auteur: The Darkest Minds
Uitgever: Blossom Books | November 2021
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 572
ISBN: 9789463492843
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Van de #1 New York Times best-selling auteur Alexandra Bracken komt een overweldigend, spannend verhaal over macht, lot, liefde en verlossing, in de Nederlandse limited edition, exclusief geïllustreerd.

Elke zeven jaar is het tijd voor de Agon: een week waarin negen Griekse goden als straf voor een vroegere opstand een week lang als stervelingen op aarde moeten leven. Ze worden opgejaagd door de afstammelingen van oude helden, die allemaal staan te popelen om in die week een god te doden en zo hun goddelijke macht en onsterfelijkheid over te nemen. Er zijn nog maar een paar oorspronkelijke Griekse goden over, en de nieuwe Agon staat op het punt te beginnen.

Lore Perseous zwoer om nooit meer aan een Agon mee te doen nadat haar hele familie was uitgemoord door een rivaliserende lijn. Jarenlang heeft ze elke gedachte aan wraak tegen de moordenaar, nu een god, weggedrukt. Maar als de volgende jacht losbarst in New York City, zoeken twee deelnemers haar op: Castor, een jeugdvriend waarvan Lore dacht dat hij dood was, en Athene, een van de laatste oorspronkelijke goden, die nu ernstig gewond is.

De godin biedt een alliantie aan tegen hun gezamenlijke vijand: als ze samenwerken, kunnen ze wraak nemen op de moordenaar van haar familie en de Agon voor altijd achter zich te laten. Maar Lore’s beslissing om zich weer bij de jacht aan te sluiten als afstammeling van Perseus, zal een dodelijke prijs hebben. Welke god en welke held zal ditmaal de Agon overleven?

De Nederlandse limited edition gaat een fantastische uitgave worden (denk aan een stofomslag, een naked cover, goudfolie en nog veel meer!). Voor de geïllustreerde schutbladen gaan we samenwerken met een (nog geheime) fan artist. Een editie die zéker de moeite waard zal zijn om op te wachten!

Een soort Hongerspelen gemixt met Griekse mythologie? Count me in! Dat was wat ik dacht toen ik voor het eerst over Lore hoorde. Ik besloot te wachten op de Nederlandse vertaling en wist de hand te leggen op een prachtige gouden limited edition. Ik keek er oprecht enorm naar uit om in dit boek te duiken, ook al vond ik een ander boek van Bracken niet helemaal mijn ding.

Elke 7 jaar is de Agon: een straf voor de goden waarin ze een week lang sterfelijk zijn. De afstammelingen van de oude helden staan dan te poppelen om de goden te doden en hun krachten over te nemen. Lore heeft daar echter geen zin in en wil zich daar ver buiten houden, vooral omdat haar familie bruut is vermoord en zij de laatste van haar lijn is. En dan staat Athene opeens zwaargewond op haar stoep. Athene beloofd haar te helpen wraak te nemen op de moordenaar van Lore’s ouders, in ruil voor haar hulp.

Ik moet bekennen dat ik voor het eerst het gevoel had dat het voorwoord van de uitgever me enorm tegen heeft gewerkt. Er staat namelijk dat het boek ‘best wel even inkomen’ was, waardoor ik daar onmiddellijk ook last van had. Vet jammer, want daardoor was het toch even doorbijten.

Lore is een avontuurlijk verhaal vol mythologie. Het speelt zich af in het heden, in New York, wat dit keer het strijdtoneel is voor de Agon. Lore is in eerste instantie niet bepaald sympathiek. Ze is gevaarlijk, gewelddadig en zit vol woede. Toch krijg je ook haar zachte kant mee. En door terugblikken in het verhaal leer je maar over wat haar overkomen is waardoor ze zo is geworden. Ik vond dat mooi om te volgen, want ik vond haar interessant. Het verhaal had dit echter ook nodig, want anders bleef Lore een vrij vlak personage.

Haar jeugdvriend Castor speelt ook een grote rol. Ik vond hun vriendschap erg bijzonder en ben blij dat er in het verhaal ruimte was om te lezen over hoe twee zwarte schapen naar elkaar zijn toegegroeid in het verleden. Hoe hun band in het heden doorontwikkelde, vond ik niet heel bijzonder. Ik had liever gehad dat vriendschap of broederschap de hoofdrol had gespeeld.

Lore zit absoluut vol verrassende en spannende wendingen. Toch merkte ik bij mezelf dat ik in het middenstuk last kreeg van een dip. Het verhaal kabbelde wat voort en ik wilde juist actie! Het verhaal had in mijn ogen wat korter gekund, zodat de spanningsboog beter verdeeld bleef.

Ik ben ook blij dat er voorin een overzichtje stond, want al die personages duizelde me soms wel enorm. Ik moest geregeld terugbladeren of wat opzoeken om het weer helemaal helder te krijgen. Pas aan het einde leek er meer duidelijk te worden en dat komt denk ik deels omdat veel personages vrij flat blijven. Ook Lore zelf. Ik had haar graag meer persoonlijkheid zien hebben.

Ik vind het ook erg fijn dat Lore een standalone is. Hierdoor is de actie meteen vol aanwezig en hebben we niet te maken met een grote aanloop naar iets groters. Ik denk dat dit ook de personages ten goede kwam. Vriendschap speelt een grote rol en dat vond ik top. Dat Lore zo’n badass is vond ik ook top. Afgezien dus die dip heb ik me echt goed vermaakt met het verhaal. Op een of andere manier voelde het als een hele vertrouwde YA, maar ook met een bepaalde frisse wind die ik niet helemaal thuis kan brengen.

Al met al is Lore een prima YA vol Griekse mythologie. Het boek heeft een aantal sterke punten, maar ook een aantal punten waar ik niet helemaal tevreden over was.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.