Kattensoep – Janneke Schotveld

Geplaatst op 21 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Kattensoep – Janneke SchotveldKattensoep door Janneke Schotveld
Illustrator: Annet Schaap
Ook door deze auteur: Avonturen van de dappere ridster
Uitgever: CPNB | Oktober 2017
Genres: Jeugd
Aantal pagina's: 96
ISBN: 9789059654280
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Het kinderboekenweekgeschenk van 2017 gaat over Boeli, die met zijn kat bij zijn opa logeert. Er verdwijnen katten in opa's buurt, elke dag worden het er meer...
Wat is er aan de hand? Heeft de geheimzinnige dame waarvan iedereen denkt dat ze een heks is er wat mee te maken? Samen met zijn opa's buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen.

Hoewel ik niet heel veel aandacht besteed aan jeugdboeken op Zon en Maan, wilde ik toch een stukje schrijven over Kattensoep. Kattensoep was het kinderboekenweekgeschenk van vorig jaar en is geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Ik wilde vooral aandacht aan dit boekje besteden omdat boekenweekgeschenken vaak nog wel eens achterin de kast worden geschoven en vervolgens in de vergetelheid raken. Zonde, want dit boekje was enorm leuk!

Boeli is een jongetje die samen met zijn kat bij zijn opa gaat logeren. Samen met het buurmeisje van zijn opa, Lucy, komt Boeli erachter dat er allemaal katten in de buurt verdwijnen. Ze denken dat de geheimzinnige dame waarvan iedereen denkt dat het een heks is er mee te maken heeft. Boeli probeert het mysterie op te lossen, voordat er kattensoep gemaakt gaat worden.

Ik zal het bij dit korte boekje ook kort houden, maar ik wilde dit boekje zeker bespreken omdat ik hem ontzettend leuk vond. Het verhaal bevat allerlei aantrekkelijke elementen; het is grappig, spannend, avontuurlijk en meeslepend. Ook ik wilde heel graag weten wat er nu precies aan de hand was en wie het had gedaan. Janneke Schotveld heeft hiervoor een tal van kleurrijke personages neergezet, die Annet Schaap op haar kenmerkende wijze tot leven heeft gewekt.

Kattensoep is een ideaal boekje om zelf lekker te lezen, maar ook om voor te lezen. De hoofdstukken zijn kort, maar niet te kort en elke keer gebeurd er wel weer wat spannends. Denk aan een heks, aan slangen en vele vermiste katten.

Het fijne vond ik ook dat niets meteen is wat het lijkt. Mensen die Boeli en Lucy oke vonden, waren misschien niet zo oke en andersom ook. Het speelt heel goed met vooroordelen en dat is natuurlijk echt iets van deze tijd. Ook kreeg ik de indruk dat Schotveld haar lezers ontzettend serieus neemt; het werd nooit kleiner of kinderachtiger gemaakt dan het was. Ik weet niet zo goed hoe ik dat precies moet uitleggen, maar er zaten elementen in het boek die je niet zo snel in een boek zou verwachten, waardoor ik de indruk kreeg dat het niet bewust braver is gemaakt.

Kattensoep is leuk voor jong en oud.

Al met al is Kattensoep een heel grappig en meeslepend boekje met een flinke dosis spanning. Leuk voor jong en oud.

 

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.