Avonturen van de dappere ridster – Janneke Schotveld

Geplaatst op 16 maart 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Avonturen van de dappere ridster – Janneke SchotveldAvonturen van de dappere ridster door Janneke Schotveld
Illustrator: Milja Praagman
Ook door deze auteur: Kattensoep
Uitgever: Van Holkema & Warendorf | Juni 2020
Genres: Jeugd
Aantal pagina's: 87
ISBN: 9789000371938
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Als baby was ze al anders. Ze keek zo helder en onverschrokken uit haar ogen, dat sommige bezoekers terugdeinsden als ze zich over haar wieg bogen.
Ze kwam al op voor de wakkeren voor ze kon praten: ze was nog maar een dreumes toen ze haar buurjongetje resoluut op zijn kop sloeg, omdat hij voortdurend zijn zusje pestte. Zijwieltjes weigerde ze. Na vier keer vallen kon ze fietsen. Zwemles heeft ze nooit gehad. Ze redde al kevers uit het water voor ze kon zwemmen. Ja, het was al vroeg duidelijk. Ze werd dan ook geen juf, kapster, tandarts, politievrouw, imker, piloot of hondentrimster, nee, ze werd ridster. En niet zomaar ridster, maar de dapperste ridster van het land.

Avonturen van de dappere ridster is een bundel vol spannende en grappige verhalen over een heldhaftig meisje dat ontsnapte leeuwen terugbrengt naar de dierentuin, tasjesdieven in de kraag vat, bakkers uit bomen haalt en loslopende beelden terug op hun sokkel zet.

Naast Young Adult en fantasy lees ik ook graag mooie jeugdboeken. Vooral nu Lily er is. Avonturen van de dappere rister sprak me meteen aan: heerlijk wanneer meisjes ook ridders – pardon ridsters – kunnen zijn. Het boek ziet er fantastisch uit én aangezien ik ook graag mijn zwaar oppak, had ik eigenlijk geen reden om dit boek niet te willen lezen.

In Avonturen van de dappere ridsters neemt de dappere ridster het op tegen ongelijkheid, lafaards, pesters en red ze iedereen die maar gered moet worden. Ze tolereert geen onzin, houdt niet van twijfelkonten en kan haar eigen fiets repareren.

En wat vind ik haar een topwijf. Wat een heerlijk boek is dit: het zit vol diversiteit, anti-pesten en lessen om voor jezelf op te komen. De stoere ridster leert iedereen wat het inhoud om een ridster te zijn en te worden en ze heeft schijt aan de rest van de wereld. In het boek worden allerlei zaken gewoon gemaakt, zoals een homoseksuele relatie, en dat vond ik prachtig. Dit boek zit vol girlpower.. ik zou ook wel een ridster willen zijn!

De kleurrijke illustraties passen goed bij het boek. Het boek zelf is opgesplitst in een aantal verhalen. Het taalgebruik spreekt aan en is niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk. Dit maakt van Avonturen van de dappere ridster een fantastisch voorleesboek. Ik weet in ieder geval zeker dat ik de verhalen voor ga lezen aan Lily. Dat zij maar net zo behulpzaam, krachtig en dapper mag worden als de ridster.

Avonturen van de dappere ridster is tof en uniek. Het boek zit vol wijze lessen en zal een inspiratie zijn voor velen.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.