Het verdoemde zwaard (Magnus Chase en de goden van Asgard #1) – Rick Riordan

Geplaatst op 13 februari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het verdoemde zwaard (Magnus Chase en de goden van Asgard #1) – Rick RiordanHet verdoemde zwaard door Rick Riordan
Ook door deze auteur: De Bliksemdief
Serie: Magnus Chase en de goden van Asgard
Uitgever: Van Goor | Januari 2016
Genres: Young Adult, Jeugd, Mythologie, Avontuur, Fantasy
Aantal pagina's: 463
ISBN: 9789000344789
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Magnus Chase is altijd een onrustige jongen geweest. Sinds de mysterieuze dood van zijn moeder leeft hij in de straten van Boston. Op een dag wordt hij opgespoord door een man die hij nog nooit eerder heeft ontmoet, een man van wie zijn moeder beweerde dat hij gevaarlijk zou zijn.

De man vertelt hem een onmogelijk geheim: Magnus is de zoon van een Noorse god. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok - de ondergang van de goden - te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is.
Wanneer een vurige aanval door reuzen hem dwingt te kiezen tussen zijn eigen veiligheid en het leven van honderden onschuldigen, maakt Magnus een fatale beslissing.
Soms is de enige manier om een nieuw leven te beginnen door eerst te sterven...

Nog niet zo lang weet ik hoe heerlijk de boeken van Rick Riordan zijn. Deze jeugdboeken vol mythologie weten immers elke keer weer een glimlach op mijn gezicht te toveren, door Riordan’s vlotte pen en humoristische personages. Door steeds een ander goden pantheon te kiezen, weet hij educatie en vermaak samen te brengen. Met Het verdoemde zwaard, maken we kennis met de Noorse mythologie.

Natuurlijk is educatie hierin enorm overdreven. De boeken van Riordan zijn natuurlijk geen lesboeken. Maar wel krijg je als lezer kennis mee over het geloof van vroeger. En dat is leuk. En omdat de Noorse mythologie tot een van mijn favorieten behoord, kon ik niet wachten om kennis te maken met Magnus Chase.

Magnus Chase, het neefje van Annabeth, is ook een halfgod. Maar geen Grieke. Door het noodlot (en de hulp van Walkure Sam) komt Magnus is Walhalla terecht, het hiernamaals van Odin. Maar als je denkt dat het hele verhaal zich daar afspeelt, heeft het goed mis. Magnus beleefd namelijk een hele batterij van avonturen, met nieuwe vrienden en nieuwe ontdekte oude vrienden.

Gedurende het boek leer je heel veel nieuwe begrippen, wezens en personages kennen. Het is dan ook een vrij dik boek voor een jeugdboek en dat komt omdat Magnus ontzettend veel avonturen beleefd. Het is absoluut niet zo dat er echt naar één avontuur (de climax) wordt toegeleefd; hij maakt echt heel veel mee. Het voordeel daarvan is dat je je nooit verveeld en dat jeugdige lezers van hoogtepunt naar hoogtepunt lezen (dit bevorderd de concentratie), het nadeel is dat het daadwerkelijke eindgevecht even heftig en lang is als voorgaande gebeurtenissen. Het boek draait duidelijk om het avontuur en de groei van Magnus. De rest doet er minder toe.

Nog een puntje waar je van moet houden is de schrijfstijl. Die heeft een ontzettend sarcastische noot, passend bij een 16-jarige tiener. Maar op den duur vond ik het wel erg vermoeiend worden. Aan het begin vond ik het geniaal, maar soms had ik zoiets van ‘oké, nu ben ik er wel even klaar mee.’ Het was af en toe gewoon to much, vooral bij gevaarlijke situaties. Het zorgde ervoor dat de gevaarlijke situaties niet meer zo dreigend aanvoelen. Je kan het dus als voor- of nadeel zien.. Wat mij betreft was het heel tof, maar had het af en toe wel minder gemogen.

Magnus Chase is een nieuwe topper van Rick Riordan. Het verdoemde zwaard is een erg vermakelijk boek vol avontuur. Het is lekker dik en laat je onderdompelen in een geheel nieuwe wereld; die van de Noorse Vikingen. De personages zijn leuk en de gebeurtenissen zijn spannend. Deze nieuwe wereld is nieuw en heeft een hele eigen sfeer. Je hoeft er absoluut niet bang voor te zijn dat het te veel op zijn andere series lijkt. Het verdoemde zwaard bewijst maar weer dat Rick Riordan precies weet wat de jeugd wil lezen.

Foto 09-02-16 14 05 16

four-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

One response to “Het verdoemde zwaard (Magnus Chase en de goden van Asgard #1) – Rick Riordan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.