Het negende huis (Alex Stern #1) – Leigh Bardugo

Geplaatst op 15 oktober 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het negende huis (Alex Stern #1) – Leigh BardugoHet negende huis door Leigh Bardugo
Ook door deze auteur: Shadow and Bone
Serie: Alex Stern #1
Andere boeken in deze serie: Ninth House
Uitgever: Boekerij | Augustus 2020
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9789022590652
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat Het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden.

Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

Begin dit jaar las ik Ninth House, nog niet wetende dat er een vertaling aankwam. Die is er ondertussen en nu heb ik het boek herlezen! Ik vond de Engelse editie namelijk behoorlijk pittig en lastig om mijn aandacht erbij te houden. Het Negende Huis nam mij opnieuw mee naar het verhaal van Alex Stern en wat was dat weer een achtbaan.

Alex (Galaxy) Stern is een onwaarschijnlijke student aan de prestentieuze universiteit Yale. Ze heeft de middelbare school niet afgemaakt, heeft een omstuinig drugsverleden en gaat om met een heleboel verkeerde mensen. Alex is alleen maar toegelaten vanwege haar bijzondere gave om geesten te kunnen zien. Het Negende Huis, een genootschap op de academie, houdt deze geesten op afstand en kunnen iemand zoals zij dus best goed gebruiken. Na een moord gaat Alex op onderzoek uit. De andere genootschappen hebben namelijk misschien wel wat te maken met deze mysterieuze dood.

Ik vind Het negende huis – zeker nu ik het boek heb herlezen – nog steeds een heel erg goed boek. Lastig, maar heel erg goed. Ik had er wederom wat moeite mee om in te komen: dit is immers een complex verhaal met een grote gelaagdheid. Er komt meteen veel op je af en er zijn veel personages. Het boek eist echt veel aandacht op en dat vind ik wel lastig met zo’n kleine.

Tijdens het herlezen maakte ik de fout het boek halverwege weg te leggen om een ander boek tussendoor de lezen. Hierdoor vond ik het middenstuk een stuk trager overkomen. Er gebeuren heel veel toffe en indrukwekkend (en heftige en zorgwekkende) dingen, maar ik moest er even terug inkomen.

De laatste 100 pagina’s echter: FENOMENAAL. Alleen maar liefde. Wat een spanning, wat een ontknoping. Holy shit. Love it.

Leigh Bardugo kan zo ontzettend goed schrijven en zo ontzettend goed sfeer overbrengen. In Het Negende huis bewijst ze dat volledig. Als lezer ervaarde ik alles: alle duistere kanten, alle mooie kanten. Meerdere malen had ik het gevoel dat ik Alex’ emoties gewoon kon voelen.

En dat is best heftig, want Leigh heeft behoorlijk grafische stukken geschreven. Daar moet je echt tegenkunnen, waardoor ik het boek zou afraden bij tieners.

Wat ik zou tof vind aan Alex is dat zij niet goed of slecht is. Ik hou ervan wanneer personages in een grijs gebied wandelen en bepaalde motieven voor iets hebben. Daarnaast vond ik de randpersonages ook interessant, al was het soms wat verwarrend dat sommige van hen meerdere namen of titels hadden waar ze mee werden aangesproken.

Het negende huis is een fantastisch duistere urban fantasy waar een grote groep mensen van zal genieten. Het is heftig, donker en sfeervol en past daarom perfect bij de herfst. Ik kijk er enorm naar uit om het vervolg te kunnen lezen.

four-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.