Ninth House (Alex Stern #1) – Leigh Bardug

Geplaatst op 2 april 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ninth House (Alex Stern #1) – Leigh BardugNinth House door Leigh Bardugo
Ook door deze auteur: Shadow and Bone
Serie: Alex Stern #1
Andere boeken in deze serie: Het negende huis
Uitgever: Flatiron Books | Oktober 2019
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 459
ISBN: 9781250313072
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Galaxy “Alex” Stern is the most unlikely member of Yale’s freshman class. Raised in the Los Angeles hinterlands by a hippie mom, Alex dropped out of school early and into a world of shady drug dealer boyfriends, dead-end jobs, and much, much worse. By age twenty, in fact, she is the sole survivor of a horrific, unsolved multiple homicide. Some might say she’s thrown her life away. But at her hospital bed, Alex is offered a second chance: to attend one of the world’s most elite universities on a full ride. What’s the catch, and why her?

Still searching for answers to this herself, Alex arrives in New Haven tasked by her mysterious benefactors with monitoring the activities of Yale’s secret societies. These eight windowless “tombs” are well-known to be haunts of the future rich and powerful, from high-ranking politicos to Wall Street and Hollywood’s biggest players. But their occult activities are revealed to be more sinister and more extraordinary than any paranoid imagination might conceive.

Al vanaf het allereerste hoofdstuk dat ik van Leigh Bardugo’s pen gelezen heb, ben ik fan van haar schrijfstijl. haar manier van world building en vooral haar personages. Toen Ninth house werd aangekondigd, was ik meteen geintrigeerd. Een fantasy voor volwassenen van haar hand? Dat moest duister worden én fantastisch. Toch duurde het even voordat ik het boek aanschafte en las.

Van alle studenten op Yale is Galaxy ‘Alex’ Stern de meest onwaarschijnlijke: ze heeft de middelbare school niet afgemaakt, gaat om met shady mensen, is heel wat baantjes verloren en komt niet uit een vooruitstaande familie. En het ergste? Op haar twintigste is ze de enige die een onopgeloste moord heeft overleeft. In het ziekenhuisbed is haar de plek op Yale aangeboden. Maar wat is het addertje onder het gras? Het blijkt door haar gave te zijn: Alex ziet namelijk geesten. En het Negende huis houdt die geesten op afstand. Na een moord op een meisje vraagt Alex zich af of de acht andere genootschappen hier misschien wat mee te maken hebben en gaat ze op onderzoek uit.

Ik heb deze recensie best uitgesteld. Ik vond het een knettergoed verhaal, maar ik moest er ook wel echt even inkomen. Ook miste ik een stukje concentratie, waardoor ik besloten heb de Nederlandse versie ook nog te willen lezen om echt alle details in me op te nemen. Ik ben namelijk bang dat ik behoorlijk wat gemist heb! Pas nadat ik het boek las hoorde ik dat er een vertaling zou komen. Ik kijk er nu al uit om het boek te kunnen herlezen, want ik weet zeker dat het boek dan nog meer indruk op me zal maken.

Leigh Bardugo durft best duister te schrijven en Ninth house heeft dus ook weer een duistere sfeer en personages waarbij je je af kan vragen wat hun ware motieven zijn. Dat de hoofdpersoon niet perse goed of slecht is, vind ik fantastisch. Ik hou van dat grijze gebied!

Voor ik aan het boek begon hoorde ik al veel over het boek. Het zou nog heftiger zijn dan verwacht. Ik verwachtte zelf al heftige dingen, omdat expliciet werd aangegeven dat dit een boek voor volwassenen zou zijn. Er waren ook zeker heftige scenes. Aan het begin vindt er een verkrachting plaats die behoorlijk grafisch was. Jonge lezers raak ik dan ook echt af om dit boek op te pakken, want dit is geen YA.

Ik moet wel bekennen dat het even duurde voordat ik echt in Ninth house zat. Ik moest even wennen aan het verhaal en de setting, maar daarna nam het verhaal me echt mee. Ik ben benieuwd hoe de rest van de serie zich zal gaan ontwikkelen.

Een ding is zeker: Ninth house is geen kattenpis.

Ninth house laat zien dat Leigh Bardugo van alle markten thuis is en dat voor welke doelgroep ze ook schrijft, ze een fantastisch duistere sfeer weet neer te zetten met boeiende en een diversiteit aan personages.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.