Shadow and Bone – Leigh Bardugo (The Grisha: Book 1)

Geplaatst op 30 maart 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Shadow and Bone – Leigh Bardugo (The Grisha: Book 1)Shadow and Bone Serie: The Grisha #1
Andere boeken in deze serie: Schim en Schaduw
| 5 juni 2012
Aantal pagina's: 358
ISBN: 9780805094596
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Surrounded by enemies, the once-great nation of Ravka has been torn in two by the Shadow Fold, a swath of near impenetrable darkness crawling with monsters who feast on human flesh. Now its fate may rest on the shoulders of one lonely refugee.

Alina Starkov has never been good at anything. But when her regiment is attacked on the Fold and her best friend is brutally injured, Alina reveals a dormant power that saves his life—a power that could be the key to setting her war-ravaged country free. Wrenched from everything she knows, Alina is whisked away to the royal court to be trained as a member of the Grisha, the magical elite led by the mysterious Darkling.

Yet nothing in this lavish world is what it seems. With darkness looming and an entire kingdom depending on her untamed power, Alina will have to confront the secrets of the Grisha . . . and the secrets of her heart.

Shadow and Bone is the first installment in Leigh Bardugo's Grisha Trilogy.

 

Sommige boeken wil je alleen al kopen om de prachtige covers. Wat mij betreft is Shadow and Bone daar zeker een voorbeeld van. Want waar veel covers een niet-zeggend model met een berg photoshopeffecten hebben, is er hier gekozen voor simpele illustraties. Illustraties die het hele verhaal samenvatten en ook nog eens heel erg herkenbaar zijn. Ik werd verliefd op de kaft en ben nu verliefd op het verhaal.

Het verhaal van Shadow and Bone speelt zich af in een soort van andere wereld die gebaseerd is op Rusland. Omdat het een andere wereld is, worden er termen gebruikt die wij niet kennen. Helaas worden ze niet uitgelegd en moet je als lezer maar gokken wat het zou kunnen betekenen. Leuk is wel dat er duidelijk hints zijn naar de landen om Rusland heen! Ik denk zelfs dat die Nederlandse termen hinten naar een soort alternatief van Nederland. Leuk!

Ondanks dat het verhaal zich niet echt afspeelt in Rusland, komen er duidelijk elementen naar voren uit de Russische cultuur en geschiedenis. De kleding van de karakters, de namen, het hof, de weersomstandigheden.. Allemaal hints naar Rusland. Dit vind ik leuk, want dit enorme grote land krijgt niet zo vaak een rol door buitenlandse schrijvers. Ik vind dat Leigh dit erg goed gedaan heeft en dat het land erg echt overkomt.

Alina vond ik echt een geweldig personage. Ze is niet bijster knap of sterk, maar maakt toch een enorme ontwikkeling door qua persoonlijkheid. Zij blijft trouw aan zichzelf en leert in zichzelf en haar vermogens te geloven. Ook al is ze de zoveelste hoofdpersoon met mega super krachten, dit keer stoorde het me niet. Haar vijand/romance/tegenpool The Darkling klinkt als een gevaarlijke hottie en Mal is de trouwe strijder waar iedereen mee wegloopt.

Alle personages zijn bijzonder en vervullen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het verhaal. Ze zijn mysterieus en intrigerend, waardoor ik persoonlijk echt zwaar verlang naar deel twee. Ik bedoel maar.. Die wereld van de Grisha.. Die is zo bijzonder. Zo magisch, maar toch bijna zo echt als wetenschap. Het voelt voor mij echt als een bijzondere wereld waarin de wereld verdeeld.. net verscheurd is door duisternis. En niets is wat het lijkt.

Ook lezers die zich niet willen wagen aan de Engelse versie van Shadow and Bone mogen juichen en alvast hun reserveringen gaan doorgeven, want Blossom Books gaat deze trilogie in het Nederlands uitgeven. En gelijk hebben ze, want het is een GEWELDIG boek! Dikke aanrader voor iedereen die houdt van fantasy, een kick-ass hoofdpersonage, een vleugje romantiek en boordevol actie.

five-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.