Schim en Schaduw (De Grisha #1) – Leigh Bardugo

Geplaatst op 16 juni 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 14 Comments

Schim en Schaduw (De Grisha #1) – Leigh BardugoSchim en Schaduw Serie: The Grisha #2
Andere boeken in deze serie: Shadow and Bone
| mei 2014
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789020679748
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Het ooit zo rijke Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker.

Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling.

Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Koop Schim en Schaduw bij Bol.com. Doen hoor, want hij is ZO goed!

Allereerst: hulde voor Blossom Books dat ze dit geweldige boek, Schim en Schaduw, naar Nederland hebben gehaald, want voor de nog wat jongere fantasy-fan is dit een geweldige opstart. (Maar natuurlijk ook leuk voor de oudere lezers ;)) Dit is namelijk een ontzettend fijn fantasy verhaal wat niet zo zwaar is, maar toch alle gewenste elementen bevat en minstens zo episch is. Zoals ik bij mijn recensie over de Engelse versie al schreef ben ik helemaal omver geblazen door dit verhaal, want het is ZO goed. Ik vond het dan ook helemaal niet erg dat ik ook de Nederlandse versie mocht lezen. Sterker nog: zodra dit boek in juni verschijnt als hardcover, ga ik het denk ik kopen. Want dit boek? Dat ga ik later aan mijn kinderen laten lezen.

Zo, als dat geen positieve introductie voor Schim en Schaduw is, dan weet ik het ook niet meer. Ik ben gewoon een ontzettende fan van het verhaal en de manier waarop Leigh het heeft beschreven. De sfeer die het boek heeft vind ik prachtig. Het komt overduidelijk voort uit de Russische cultuur en dat is knap voor iemand die van oorsprong niet Russisch is. De bontjassen, de namen.. Alles duidt op een soort alternatief Rusland, wat ik perfect vind passen bij de sfeer van het verhaal, maar het zorgt ook voor een originaliteit die het in andere fantasy verhalen nog wel eens ontbreekt. Het stoere Rusland als basis voor Ravka geeft het verhaal een stevige body.

De personages vind ik erg goed opgezet en zijn alleen al een reden waarom iedereen dit boek zou moeten lezen. Alina, die niet mooi is, geen kennis van haar eigen vermogen heeft en al helemaal geen eigenwaarde, leert via de harde weg zichzelf kennen. Het boek leert ons dat elk meisje van een lelijk eendje omgetoverd kan worden naar een prachtige zwaan, zolang ze maar in zichzelf geloofd. Natuurlijk zijn Alina’s krachten meteen weer het uiterste, maar de manier waarop ze zich ontwikkeld en steeds meer opbloeit vind ik erg sterk. Ook haar omgang met de Duisterling en Mal zijn om van te smullen. Die twijfel en onzekerheid die de hoofdpersoon heeft zijn erg realistisch.. Maar bovenal is het haar leeftijd die het allemaal logischer maakt. Het is geen droppie van 15 die de wereld moet redden, maar echt een jonge vrouw. Ondanks haar wat oudere leeftijd denk ik dat heel veel meiden zich kunnen identificeren met Alina, omdat zij vooral op zoek is naar zichzelf en haar talenten. Ze lijkt zich nergens op haar plaats te voelen en vind het zichzelf niet waard, terwijl je weet dat ze er mag zijn. Hoewel dit vaker voorkomt bij YA boeken, is Alina tenminste niet iemand die verzuipt in zelfmedelijden, maar er echt aan werkt om zichzelf te verbeteren. Haar doorzettingsvermogen is echt geweldig.

De magie van De Grisha vind ik ook echt heel tof. Hoe het is onderverdeeld, wat de mogelijkheden zijn, maar ook de rol die ze spelen in de samenleving. Dit geeft de rol van de Duisterling een speciale plek, omdat je ergens wel snapt waarom hij doet wat hij doet. Want wat als de Grisha overbodig wordt? Tja.. Dat zullen we moeten leren. Ik ben in ieder geval verliefd geworden om de magie, die bovenal te maken heeft met  het manipuleren van de omgeving en heel logisch aanvoelt als het wordt uitgelegd. Doe mij die powers ook!

Denk je nu nog steeds: Meh, ik weet niet of fantasy wel wat voor me is? Alsjeblieft, probeer het. Dit boek is echt fantasy, maar zo ontzettend toegankelijk. Je hebt geen mega moeilijke namen, geen honderden elfen en dwergen die je moet zien te herkennen, maar wel een bijzonder gave wereld in een keisterk verhaal vol romantiek, vriendschap en spanning. Ik ben dan ook zo blij dat ik de mogelijkheid heb gehad dit boek nog eens te lezen en opnieuw te verdrinken in de bijzondere wereld van de Grisha.

Het enige minpuntje wat ik kan verzinnen is dat bepaalde dingen vertaald zijn op een manier die ik niet helemaal pakkend vind. Lichtheerseres is in mijn ogen een term die onderdoet aan de oorspronkelijke ‘Sun Summoner’ en klinkt in mijn ogen veel te veel standaard fantasy. Maar dat had ik eerst ook met de Nederlandse titel.. En daar ben ik nu ook wel aan gewend. De meesten van jullie zullen het misschien allemaal best vinden, maar ik vind deze serie zo goed dat ik hem het liefst net zo perfect in het Nederlands zou zien verschijnen, als dat de Engelse editie is. Wat ik dan wel weer goed vind is dat Blossom ontzettend open staat voor input van buitenaf. Iedereen kon een beetje meekijken en praten bij het ontwikkelingsproces en dat vind ik zelf echt klasse. Verder is de vertaling prima en komt de sfeer erg goed naar voren in de Nederlandse editie van Schim en Schaduw.

Al met al kan ik blijven fangirlen over Schim en Schaduw, en ik zou het wel van de daken willen schreeuwen dat iedereen dit boek moet lezen. Het is episch en bevat voor iedereen wat wils: spanning, romantiek, magie.. En natuurlijk een kick-ass hoofdpersonage. Ik kan zelf echt niet wachten tot de rest zal verschijnen zodat ik verder kan lezen over de avonturen van Alina en Mal.

five-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

14 responses to “Schim en Schaduw (De Grisha #1) – Leigh Bardugo

  1. Liz

    Ik kende het boek nog niet (nu heb ik de Nederlandse uitgelezen en de Engelse besteld), maar hij is inderdaad echt heel goed! 🙂 Dus helemaal eens met je recensie, behalve over de Engelse namen, maar dat is puur omdat ik daar nog niet over kan oordelen.

  2. Deze lijkt me heel leuk om te lezen én hij ziet er ook nog eens super uit. Ik dacht mee te doen met de Blossom Books wedstrijd, maar kan tot nu toe echt geen herkenbaar woord vormen met de 9 letters die ik verzameld heb. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.