Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter #8) – J.K. Rowling, J. Thorne, J. Tiffany

Geplaatst op 17 augustus 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter #8) – J.K. Rowling, J. Thorne, J. TiffanyHarry Potter and the Cursed Child door J.K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany
Ook door deze auteur: Een goede raad
Serie: Harry Potter #8
Andere boeken in deze serie: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Uitgever: Little Brown UK | Juli 2016
Genres: Toneelstuk, Drama, Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 343
ISBN: 9780751565355
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Based on an original new story by J.K. Rowling, Jack Thorne and John Tiffany, a new play by Jack Thorne, Harry Potter and the Cursed Child is the eighth story in the Harry Potter series and the first official Harry Potter story to be presented on stage. The play will receive its world premiere in London’s West End on July 30, 2016.

It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband and father of three school-age children.

While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places.

Toen ik op mijn 17e – in 2007 – afscheid moest nemen van de Harry Potter serie, was het even alsof ik in een zwart gat viel. Gelukkig kwamen er nog wat films, was er Pottermore, bleef het fandom enorm leven en werd er op een gegeven aangekondigd dat het misschien toch niet helemaal klaar was. Eerst zien en dan geloven, dacht ik. En toen kwam daar opeens het script van het toneelstuk. Uiteraard moest ik Harry Potter and the Cursed Child zo snel mogelijk hebben en lezen.

cursed3

Harry Potter and the Cursed Child speelt zich 19 jaar na het zevende boek af en begint met de eindscène van het vorige boek. Je volgt het trio, maar ook de kinderen, met name Albus. Albus heeft er last van dat hij de zoon is van Harry. Hij voelt zich mislukt. Hij wil gezien worden… Maar of dat nou zo slim is.

Er valt zo veel te zeggen over dit boek. Nou ja, boek. Het is natuurlijk een script, dat mag je absoluut niet vergeten. Het boek ziet er daardoor niet uit als een normaal boek, maar verteld vrijwel alleen de dialogen en slechts een aantal regieaanwijzingen. Het feit dat er maar weinig aanwijzingen inzetten, bewijst meteen hoe geslaagd dit script is. In de dialogen komt het volledig tot uiting hoe de personages zich voelen en hoe ze handelen. Karakters komen tot uiting en vragen die wij nog altijd hadden, kwamen tot uiting. Ik ben erg benieuwd hoe dit visueel tot uiting zal komen op het toneel. Als boek werkte het heel goed, want zonder dat er locaties werden beschreven, zag ik alles perfect voor me. Tja, die magische wereld ken ik natuurlijk maar al te goed!

cursed2

Ik heb het boek ervaren als een emotionele rollercoaster. Niet perse om een gebeurtenissen, die soms een tikkeltje te fanfiction-achtig lezen, maar wel om het feit dat ik weer even kon genieten van deze wereld. En wat vond ik het fijn om iedereen terug te zien. Ook hun menselijke kant, de kant die fouten maakt en twijfels heeft.

Af en toe las ik van mensen dat ze vonden dat er dingen niet klopte, of dat er heel veel veranderd was binnen een personages. Dat vond ik niet. Ik heb bij niks het idee ‘dit klopt niet’, en bij die veranderingen vind ik het alleen maar logisch; de personages zijn 19 jaar ouder, of hebben te maken gehad met de invloed van een heel andere omgeving. Wel vind ik dat het toneelstuk vrij lang duurt voor dat geen wat er gebeurt. Er wordt veel van scenes gewisseld, maar van de boeken zijn we gewend dat elk stukje een nieuw cadeautje is.. In dit boek vond ik dat het allemaal wat meer uitgerekt werd. Maar dat hoort natuurlijk bij drama. Want laten we niet vergeten dat het drama is, geen literatuur.

Ben ik helemaal content met de inhoud van Harry Potter and the cursed child? Ik weet het niet.. Ik was er snel doorheen en had nog veel meer willen hebben. Maar misschien spreekt nu de leegte die ik heb ervaren toen ik het boek uit had. Wederom moest ik afscheid nemen van een reeks die mijn leven heeft veranderd. Hoe pijnlijk is dat?

Harry Potter and the Cursed Child is misschien niet perfect, maar het was fantastisch om te kunnen lezen en heerlijk om te ervaren. Ik ben blij dat ik nog heb kunnen genieten van meer Harry Potter. Ik zou het zelf niet zozeer als ‘het achtste boek’ willen zien, maar echt als een heel ander medium. Maar over het algemeen; meer Harry Potter, meer beter.

Door Harry Potter and the Cursed Child moest ik opnieuw afscheid nemen van deze serie, maar die pijn was het volledig waard.

cursed

five-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

10 responses to “Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter #8) – J.K. Rowling, J. Thorne, J. Tiffany

 1. Ik ben heel blij dat ik het boek heb gelezen en dat het nog een aanvulling is, maar ik miste wel iets. Ik vind het trouwens wel tof hoe Griffoendor en Zwadderich samen komen 🙂

 2. Ik snap wel waarom veel mensen klagen over het verhaal, maar ik denk dat ze stiekem gewoon heel blij zijn dat Cursed Child er is. 🙂
  Dit boek heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik nog meer wil, want ik heb nieuwe favoriete personages erbij. 😀
  O, en voor ik het vergeet: de bookplate is veilig en wel aangekomen! Dank je wel!

 3. Ik wil deze ook nog heel erg graag lezen! Maar ik wacht nog even totdat ik de serie herlezen heb. Ik heb overigens wel begrepen dat dit script nog echt in boekvorm geschreven gaat worden. Dat lijkt me echt heel leuk! 🙂

  Ps: Die Funko pops zijn echt suuuuper cute hè!

 4. Ik had het boek binnen een dag uit, met een beetje gemixte gevoelens. Ik vond het zeker een leuk verhaal en ook leuk om alle personages weer terg te zien. Maar om eerlijk te zijn gaf het me niet de Harry Potter feels zoals ik ze ken van de andere boeken. Maar dat is ook een persoonlijke ervaring natuurlijk.

 5. Bedankt voor dit artikel! Ik stond laatst bij een boekenwinkel, wilde het boek kopen en zag toen: “Special Rehearsal Edition Script” en dat heeft me ervan weerhouden om het te kopen. Ik vroeg me af of dit HET boek was of dat er nog een andere uitvoering is, maar dat is dus niet zo. Ik blijf nog even twijfelen, maar ik vind het wel fijn om een beetje te weten wat me te wachten staat als ik het boek toch koop.

  • Voor mij is het dat elke extra minuut in die wereld een cadeautje is. Maar ik zie het eigenlijk ook helemaal niet als een vervolg, maar als een extraatje. 🙂

 6. Ik vond het vooral erg grappig om te ontdekken dat jij op je 17de afscheid moest nemen aan het einde van de reeks terwijl ik door het leeftijdsverschil het eerste boek net heb ontdekt rond diezelfde leeftijd. Ik vond het leuk om dankzij dit boek wat langer in de magische wereld van J.K.Rowling te kunnen vertoeven maar ik denk dat ik nog meer plezier zal beleven aan het herlezen van de andere boeken.

 7. Ik ben het compleet met je recensie eens.
  Is het perfect, (helaas) niet, maar wel fijn om weer in de wereld van Harry Potter te zijn, en daarover te lezen. 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.