Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter #1) – J.K. Rowling

Geplaatst op 8 januari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 17 Comments

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter #1) – J.K. RowlingHarry Potter and the Philosopher's Stone door J.K. Rowling
Illustrator: Jim Kay
Ook door deze auteur: Een goede raad
Serie: Harry Potter #1
Andere boeken in deze serie: Harry Potter and the Cursed Child
Uitgever: Bloomsbury | Oktober 2015
Genres: Jeugd, Young Adult
Aantal pagina's: 248
ISBN: 9781408845646
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Prepare to be spellbound by Jim Kay's dazzling depiction of the wizarding world and much loved characters in this full-colour illustrated hardback edition of the nation's favourite children's book – Harry Potter and the Philosopher's Stone. Brimming with rich detail and humour that perfectly complements J.K. Rowling's timeless classic, Jim Kay's glorious illustrations will captivate fans and new readers alike.

When a letter arrives for unhappy but ordinary Harry Potter, a decade-old secret is revealed to him that apparently he's the last to know. His parents were wizards, killed by a Dark Lord's curse when Harry was just a baby, and which he somehow survived. Leaving his unsympathetic aunt and uncle for Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, Harry stumbles upon a sinister mystery when he finds a three-headed dog guarding a room on the third floor. Then he hears of a missing stone with astonishing powers, which could be valuable, dangerous – or both. An incredible adventure is about to begin!

Ik was negen toen ik voor het eerst een Harry Potter boek in mijn handen geduwd kreeg. Mama vond dat ik ‘dit maar eens moest lezen, want ik zou het vast leuk vinden!’ Eigenwijs dat ik was, wilde ik eerst niet toegeven.. maar na eenmaal wat pagina’s gelezen te hebben, was ik verslaafd. Ik groeide op met Harry, Ron en Hermelien en lezen over Hogwarts was alsof ik steeds maar weer thuis mocht komen. Ik moest zeggen dat ik best teleurgesteld was dat ik geen brief kreeg op mijn 11e verjaardag (wel een Harry Potter taart en Fabeldieren en waar ze te vinden + Zwerkbal door de eeuwen heen, overigens).

Foto 04-01-16 15 11 25

De afgelopen paar jaar nam ik me constant voor om de Harry Potter boeken te herlezen, ook al kon ik de inhoud eigenlijk wel dromen. Toen ik de geïllustreerde versie van Harry Potter and the Philosopher’s Stone van de Sint kreeg, had ik geen reden meer om het uit te stellen; ik moest het lezen en wel NU.

Zo langzaam mogelijk dompelde ik me weer onder in de wereld van Harry Potter. Ondanks dat ik nooit meer die eerste beleving mee kan maken, genoot ik van de magische sfeer en al die nostalgische quotes. Het was heerlijk!

Ik denk dat ik verhaaltechnisch niemand hoef te overtuigen om Harry Potter te gaan lezen; vrijwel iedereen heeft de serie verslonden (of een bewuste keuze gemaakt dit niet te doen). Weinig mensen kennen het verhaal van deze tovenaarsleerling niet, dus ik hoef jullie nog maar weinig over de inhoud te vertellen; die is gewoon fantastisch. Ik ben verliefd op deze wereld en het opnieuw lezen was als een droom. Het is heerlijk om al die leuke personages weer jong te zien, ook al weet ik welk lot hen te wachten staat.

Foto 01-01-16 10 37 06

Het was vooral bijzonder om dit boek opnieuw te lezen, maar dan met de illustraties. Jim Kay heeft de Philosopher’s Stone opnieuw tot leven gebracht. Jarenlang moesten we het doen met afbeeldingen van de films (herinneren jullie de illustraties van voor de films nog? Ik wel!) en nu kunnen we eindelijk weer wegzwijmelen bij een nieuwe interpretaties. Zijn personages zijn eigen en niet gebaseerd op de auteurs, maar wel op de beschrijvingen die J.K. Rowling ons gegeven heeft. De illustraties zijn sfeervol, gedetailleerd en zitten vol magie. Ik heb van elke pagina gesmuld en kon steeds niet wachten tot ik de volgende plaat zou tegenkomen.

Foto 04-01-16 15 11 47

Het is grappig om te zien hoe afbeeldingen een verhaal wat je al lang kent, zo kan versterken. Het boek wist me alsnog te verrassen, omdat ik even was vergeten hoe veel er in het boek zit en hoe snel sommige epische stukken voorbij zijn. Het was gewoon smullen.

Deze geïllustreerde versie van het eerste boek wist mij weer terug te brengen naar de sfeer van vroeger. Opnieuw leerde ik Harry & co kennen, maar ditmaal aan de hand van de illustraties van Jim Kay. Ik werd oprecht door de nostalgie geraakt en kan niet wachten tot ik volgend jaar het tweede deel opnieuw kan lezen. Ik ben benieuwd hoe Jim dit boek vorm zal geven en of het me wederom zal betoveren. Nu is de vraag natuurlijk of ik het wel volhoud om tot dan te wachten…

Harry Potter and the Philosopher's Stone

five-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

17 responses to “Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter #1) – J.K. Rowling

 1. Ik wil het boek ook zo graag lezen maar mijn Engels is totaal niet goed dus hoop ik stiekem dat ze het gaan vertellen. Zo niet, zou ik het boek toch kopen omdat de illustratie zo mooi zijn!

 2. Ik was ook negen! 😀 Ik kreeg deel 123 voor mijn verjaardag. Maar ik wilde het eerst ook niet lezen. Het waren best dikke boeken voor mijn doen en de eerste paar bladzijden spraken me niet aan. Toen is mijn papa het gaan voorlezen en vanaf deel 4 ben ik zelf gaan lezen, zal toen ook 11 ofzo zijn geweest. Ik heb de boeken dus maar één keer gelezen, in het Nederlands. Maar ben vorige maand opnieuw in de serie begonnen, nu in het Engels. En heb is echt het beste wat ik ooit heb gedaan. Ik realiseer me nu pas hoe goed die boeken eigenlijk zijn. Wat een prachtige editie is dit met de illustraties, lijkt mee heel mooi om te hebben. (:

 3. Daisy

  Wat een prachtig boek.

  Ik ben mijn deel 1 van HP lang kwijt geweest. Blijkbaar had ik hem uitgeleend aan mijn nichtje (zo lang geleden dat ik het niet meer wist aan wie) Maar gelukkig had mijn 11-jarige ik mijn naam erin geschreven. Was zo blij toen ik hem weer terug had! Nostalgische waarde..

 4. Jet

  Ik heb het boek niet, en dat vind ik superirritant! Nu ik weet dat het plan i om de hele serie te illustreren, wil ik het nog liever hebben! Daarom staat bovenaan mijn verjaardagslijst (ookal is die pas eind april) HARRY POTTER< ILLUSTRATED EDITION! Nu kan ik eindelijk weer uitkijken naar het moment om een Harry Potter boek te krijgen. Ik dacht dat ik het nooit meer mee zou maken…

 5. Jaaa, mooi omschreven! Ik voelde alles zo’n beetje precies hetzelfde 😀 Ik wil nu ook heel graag verder gaan met de serie, maar aan de andere kant ook wachten met het lezen van de rest totdat de volgende geillustreerde versie uit is, maar ik weet niet of ik nog zo lang kan wachten ^^:

 6. Yay! I love de geïllustreerde versie. De illustraties zijn zo mooi en passen geweldig bij het verhaal. Ben er echt heel blij mee en kan niet wachten op de volgende delen.

 7. Ziet er echt prachtig uit! Ik twijfel nog of ik hem ga kopen, omdat ik het eerste deel al zowel in het Nederlands als Engels in mijn kast heb staan en ik blut ben, maar wie weet :p

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.