Een Goede Raad – J.K. Rowling

Geplaatst op 29 mei 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Een Goede Raad – J.K. RowlingEen goede raad | 17 oktober 2012
Aantal pagina's: 541
ISBN: 9789022564301
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Een grote roman over een kleine gemeenschap

Wanneer Barry Fairbrother onverwacht sterft, zijn de bewoners van Pagford geschokt. Pagford lijkt een idyllisch Engels plattelandsdorp, met een charmant marktplein en een oude abdij, maar achter die fraaie façade gaan grote conflicten schuil. Rijk tegen arm, tieners tegen hun ouders, vrouwen tegen hun echtgenoten, leraren tegen hun leerlingen...

In Pagford is niets wat het lijkt. De lege stoel die Barry achterlaat in de gemeenteraad is de aanleiding tot de grootste strijd die het dorp ooit heeft gekend. Wie zal zegevieren in deze verkiezingen vol opportunisme, valsheid en verbijsterende onthullingen?

Een goede raad is de eerste roman voor volwassenen van J.K. Rowling. In dit bijzondere boek onderzoekt een van ’s werelds beste vertellers de grote vragen van onze tijd.

Al sinds mijn 8ste of 9ste levensjaar was ik een fan van Harry Potter. Ja, heel erg extreem. Toen J.K. Rowling een tijd terug met Een Goede Raad weer naar buiten kwam, had een ik een beetje een twijfelachtig gevoel in mijn maag. Zou het net zo betoverend zijn als Zweinstein? Of moest ik er niet te veel van verwachten? Ik kocht het boek niet, maar sinds het boek goedkoper is geworden, ben ik wel gaan twijfelen… Maar ik besloot hem toch eerst van de bieb te lenen! Dat duurde ook nog even, want de bibliotheek van Best vraagt een kleine vergoeding voor de toppers in de top 10, en dit boek heeft daar tot zo’n 3 weken terug in gestaan! Je begrijpt nu vast waarom ik het boek dan ook pas nu heb geleend om te gaan lezen. Ja? Mooi, dan kunnen we eindelijk gaan kijken naar wat ik er van vond.

En dit vond ik…
Rowling is voor mij eigenlijk altijd mijn grote held geweest, omdat haar Harry Potter boeken me aan het lezen hadden gezet. Die dikke boeken verslond ik alsof het chocolade was en ik kon er maar geen genoeg van krijgen. Maar toen dit boek uitkwam, was ik dus vrij laat met het lezen er van.

Het is meteen heel erg duidelijk dat dit verhaal niks magich bevat en vooral heel realistisch was, maar toch is Rowling er in geslaagd een omgeving te schetsen die ontzettend levendig en echt overkomt. In mijn hoofd kon ik als het ware alle ruimtes, alle personages en het hele dorp vormgeven wat ik zelf altijd een heel erg toegevoegde waarde vond hebben. Het is als het ware alsof je mee kon kijken, als bij een reality show.

Dit is echter af en toe ook een nadeel geweest, want zeker het begin verloopt vrij langzaam zonder dat er echt heel veel spannende dingen gebeuren. Omdat er zo veel personages zijn, vond ik het in het begin best lastig hen uit elkaar te halen, maar omdat Rowling zo’n ruime verteltijd neemt, leer je de personages wel stuk voor stuk kennen waardoor je er echt een beeld van gaat vormen. (Dat Howard me een beetje aan Oom Herman deed denken, nam ik maar voor lief.).
Al die intriges en de afwisseling van perspectief maakt het een heel erg realistisch beeld. Totaal niet verheerlijkt, want juist die rauwheid van ieders problemen maakte het zo echt. Alsof je echt kon meekijken in een Engels dorpje vol opgekropte problemen.

Aan het einde vond ik het steeds meer vaart krijgen en liep de spanning ook hoger op, maar het leek soms een beetje alsof er nu meer werd weggelaten. Toch is Een Goede Raad een prima boek waarvan ik erg heb genoten. Maar, het laat me het tijdperk van Harry Potter ook wel een beetje doen missen. Helaas. Ik ben benieuwd of ook hier een film van gaat komen… Want het zou wel een mooi dramatische film opleveren. Of een serie, ook leuk!

Edit: Ik lees toevallig net dat er inderdaad een dramaserie van wordt gemaakt. Leuk! Naar alle waarschijnlijkheid komt het in 2014 uit bij de BBC.

 

four-stars

Tags:

Divider

2 responses to “Een Goede Raad – J.K. Rowling

    • Ik had juist het idee dat het me heel erg zou tegenvallen! Maar als ik nu, een paar dagen later, terugdenk, vond ik het echt wel een heel goed verhaal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.