Grace and Fury (Grace and Fury #1) – Tracy Banghart

Geplaatst op 10 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Grace and Fury (Grace and Fury #1) – Tracy BanghartGrace and Fury door Tracy Banghart
Ook door deze auteur: The Iron Sisters
Serie: Grace and Fury #1
Andere boeken in deze serie: The Iron Sisters
Uitgever: Hodder Children's Books | JUli 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9781444941951
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Bold, brutal and beautiful, this is a must-read with the glitter and romance of The Selection and the thrilling action and intrigue of Red Queen.

In a world where women have no rights, sisters Serina and Nomi face two very different fates: one in the palace, the other on an island prison where women must fight to survive.

Serina has spent her whole life preparing to become a Grace - selected to stand by the heir to the throne as a shining example of the perfect woman.

But her headstrong and rebellious younger sister has a dangerous secret, and one wrong move could cost both sisters everything.

Can Serina fight? And will Nomi win

Op aanraden van Melisa, die erg enthousiast was over Grace and Fury, besloot ik dit boek te kopen op YALC. Ik kon hem voor een goede prijs krijgen en eigenlijk was ik wel geïntrigeerd door het boek, wat onder andere vergeleken werd met De SelectieNu worden boeken natuurlijk wel vaker met elkaar vergeleken als een soort van marketingactie, dus het is maar de vraag of het daadwerkelijk klopt. Ik was in ieder geval erg benieuwd!

Serina heeft haar hele leven getraind om een Grace te worden, uitgekozen worden door de adel om als de perfecte vrouw aan diens zijde te staan. Bij voorkeur natuurlijk de troonopvolger. Samen met haar eigenwijze en rebelse jongere zusje Nomi gaat ze naar het hof. Nomi is haar hofdame en heeft er eigenlijk niet zo veel zin in. Maar dan wordt Nomi uitgekozen als potentiële Grace en moet zij het opnemen tegen de andere uitverkorene, terwijl Serina naar een verschrikkelijke gevangenis wordt gestuurd, alleen maar omdat ze een boek vast had (lezen is ten strengste verboden, terwijl Nomi het kan). Op het eiland waar deze gevangenis staat moet Serina letterlijk vechten om te overleven. Zijn beide zussen sterk genoeg om te strijden voor iets waar ze niet klaar voor zijn?

Omdat Serina en Nomi van elkaar gescheiden worden, heb je voornamelijk twee verschillende plekken die je volgt. Afwisselend komen de meiden aan het woord en verloopt hun verhaal. Zo nu en dan vond ik dat lastig, omdat ik hierdoor af en toe niet echt in het verhaal ondergedompeld kon worden. Net als ik weer helemaal in de situatie zat, sprong het weer naar de ander. Gelukkig beginnen we wel samen. Serina en Nomi worden uitgekozen om naar het paleis te komen, waarbij Nomi op onderzoek uitgaat naar boeken (zij kan lezen, wat niet mag) en daar in contact komt met de erfgenaam. Hierdoor wordt zij uitgekozen als mogelijke Grace, in plaats van haar zus Serina. Serina wordt naar de gevangenis gestuurd als zij betrapt wordt met een boek in haar handen. Ze kan niet eens lezen! Ze wordt dus eigenlijk gestraft voor het geheim van haar zusje.

Verschrikkelijk lijkt me dat, als je moet leven in een wereld waarin vrouwen alleen maar mooi moeten zijn zodat ze als een pronkstuk aan je arm hangen. Ze mogen niet slim zijn, niet zelf denken en al helemaal niet kunnen lezen. Het idee alleen al; verschrikkelijk! Ik hoop dat wij als mensheid nooit meer in zo’n situatie komen.

Ik vind het daardoor wel heel interessant om het terug te zien in een boek. Ik hou er enorm van als meiden een vuist maken tegen hun onderdrukking en weg stappen uit de hulpeloze en gewillige rol die ze hebben. Girl power! Gelukkig komt dit goed aan de orde in Grace and Fury. Ik vond het dan ook mooi om te zien dat vrouwen vriendschap met elkaar sloten en de handen ineen sloegen. Wel vind ik het jammer dat View Spoiler »

Het was interessant om te lezen hoe Nomi en Serina zich ontwikkelden nadat hun leven letterlijk om wordt gedraaid en ze in elkaars schoenen komen te staan, zonder dat ze zich daar op voor konden bereiden. Dit leverde een goede ontwikkeling in de personages op en dat moedig ik alleen maar aan.

Toch is het geen hoogvlieger. Er zit heel veel in wat echt al zo vaak gedaan is. Zussen die zichzelf teveel opofferen voor de ander, een verschrikkelijke koning aan de macht, vrouwen die mega onderdrukt worden door mannen. We hebben het allemaal al eens gezien en daardoor werd het boek op een aantal vlakken enorm voorspelbaar. Daarnaast had ik soms ook last van het gespring van de ene locatie naar de andere. Toch was Grace and Fury een erg vermakelijk boek. Het einde bood namelijk vele twists en deed me doen verlangen naar meer. Laat dat vervolg in 2019 maar komen!

Grace and Fury gaat over twee zussen die in elkaar schoenen komen te staan en moeten strijden voor hun leven. Girlpower in een wereld waarin vrouwen voornamelijk versiering zijn.

Ik heb genoten van Grace and Fury, ook al zaten er wat mij betreft vrij veelvoorkomende elementen (tropes) in. Het boek las lekker weg en hoewel ik het op sommige vlakken behoorlijk voorspelbaar vond, wist het einde me toch te verrassen. Het boek werd steeds spannender en het einde smeekt gewoonweg om meer. Hopelijk gaan de meiden deze strijd winnen!

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Grace and Fury (Grace and Fury #1) – Tracy Banghart

  1. Het boek dat me al het meest kon raken over het lot van de vrouwen in een dystopische wereld is toch wel The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood. Zo’n rauwheid kom je niet echt in young adults tegen.
    Dit boek klinkt heel erg als andere boeken, maar lijkt me toch een leuke voor tussendoor. Bedankt voor de recensie!

  2. Priscilla

    Dat boek klinkt heel goed. Ik vond The Selection en de andere delen al heel erg goed en vind boeken die plaatsvinden rondom royalty al vaak gaaf vanwege de setting.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.