Everless – Sara Holland

Geplaatst op 3 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Everless – Sara HollandEverless door Sara Holland
Ook door deze auteur: Evermore
Uitgever: HarperTeen | Januari 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9780062653659
Uitgave: ARC
Goodreads
four-half-stars

In the kingdom of Sempera, time is currency—extracted from blood, bound to iron, and consumed to add time to one’s own lifespan. The rich aristocracy, like the Gerlings, tax the poor to the hilt, extending their own lives by centuries.

No one resents the Gerlings more than Jules Ember. A decade ago, she and her father were servants at Everless, the Gerlings’ palatial estate, until a fateful accident forced them to flee in the dead of night. When Jules discovers that her father is dying, she knows that she must return to Everless to earn more time for him before she loses him forever.

But going back to Everless brings more danger—and temptation—than Jules could have ever imagined. Soon she’s caught in a tangle of violent secrets and finds her heart torn between two people she thought she’d never see again. Her decisions have the power to change her fate—and the fate of time itself.

Ik had al het een en ander over Everless gehoord, maar toen ik tijdens YALC een ARC kon bemachtigen, heb ik nog net niet aan mensen hun haren getrokken of een elleboog gegeven. De winactie had te maken met tijd en dat past natuurlijk perfect bij dit boek, waarin tijd geld is. Letterlijk. Dit boek zal binnenkort ook in het Nederlands verschijnen en auteur Sara Holland komt naar YALFest.

Jules Ember woont in een land waarin tijd letterlijk geld is. Je bloed – met daarbij je levensenergie – kan worden omgezet in een betaalmiddel en natuurlijk andersom. Alsof Jules merkt dat haar vader stervende is, keert ze terug naar Everless, een landhuis waar zij vroeger met haar vader (de Smid) woonde. Daar raakt ze verwikkeld in gevaarlijke geheimen en verleidingen waar ze nooit van had durven dromen.

Het duurde even voordat ik echt in Everless zat. Ik had namelijk torenhoge verwachtingen door alles wat ik over het boek had gehoord en ik was een tijdlang bang dat deze verwachtingen gewoonweg niet waargemaakt zouden gaan worden. Maar toen het boek me eenmaal in z’n greep begon te hebben: WOW.

Het idee dat je van bloed (levensjaren) een betaaleenheid kunt maken door middel van een vorm van alchemie vond ik zo ontzettend tof. Dat was dan ook de reden dat ik ontzettend uitkeek naar dit boek. En het stelde uiteindelijk absoluut niet teleur.

Hoewel het op zich de ‘regels’ van een young adult fantasy volgt, wist het me zo nu en dan echt te verrassen. Er waren wendingen die ik niet altijd zag aankomen en Sara Holland durft gewaagde keuzes te maken met betrekking tot haar personages. Ik hou wel van dat soort lef.

Ik moest dus behoorlijk wennen aan het boek (ik vond het begin wat traag en veel informatie geven), maat toch weet Sara de door andere auteurs bewandelde fantasypaden zich eigen te maken en haar eigen weg neer te leggen. Hierdoor is Everless een verrassend en verfrissend boek in het huidige aanbod. Zo’n boek waarvan je hoopt dat ze er vaker zijn, maar juist zo sterk zijn omdat het origineel is.

Jules, de hoofdpersoon vond ik erg prettig. Ze heeft geen overduidelijk karakter, wat ik vaak lastig peilen vind (en daardoor vergeet ik een hoofdpersoon snel), maar haar relaties met andere personages vond ik zo sterk uitgewerkt. Ze heeft geen last van het special snowflake syndroom, maakt fouten, maar ook al haar acties zijn logisch.. En dat is nog wel eens een dingetje in young adult. Zo van: WAAROM DOE JE DIT, STOMME DOOS? Bij Jules vond ik al haar acties rechtvaardig.

Het einde is haast kwaadaardig. Het is duidelijk een serie en daarom is het einde open. Maar laat je dit niet tegenhouden om dit boek te lezen, want het einde is zo meeslepend en goed dat ik er nog steeds een beetje overdonderd door ben. Ik was zo blij dat Sara Holland haar verwachtingen waar heeft kunnen maken.

Everless was het elke minuut waard om te lezen. Wat een tof concept en wat een fijne uitwerking.

Na een wat moeizame start raakte ik met elk hoofdstuk dat ik las enthousiaster over het boek. Ik werd er langzaam verliefd op. Dtt is dat young adult fantasy in mijn ogen zou moeten zijn; herkenbaar, maar toch origineel en verfrissend. Spannend, meeslepend en vol bijzondere relaties tussen de personages. Magie, een originele setting en een hoofdpersoon waar je fan van wordt. Ik kan niet wachten om de Nederlandse editie te kunnen herlezen en ik zal er straks trots op zijn dat ik drie edities in de kast heb staan. No shame.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

10 responses to “Everless – Sara Holland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.