De wrede prins (Elfhame #1) – Holly Black

Geplaatst op 5 april 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

De wrede prins (Elfhame #1) – Holly BlackDe wrede prins door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: Elfhame #1
Andere boeken in deze serie: De gevallen koning
Uitgever: Boekerij | februari 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 338
ISBN: 9789402314557
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

De nieuwe serie van internationale bestsellerauteur Holly Black, van wie er wereldwijd al miljoenen boeken over de toonbank gingen

Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Oh wat ben ik ontzettend blij dat het Nederlandse publiek nu kan genieten van De Wrede Prins. De Boekerij is de laatste tijd een aantal fantastische YA/Fantasyboeken aan het uitgeven, waaronder deze! Ik ben daar heel erg blij mee, want ik vond dit boek erg tof en wilde het graag herlezen. Holly Black is in mijn ogen namelijk de koningin van de Fae! Zij weet als geen ander de folklore achter deze wezens naar haar hand te zetten. Reken maar dat er een dosis elfenstreken in dit boek zit en dat de hoofdpersoon haar koppie moet gebruiken om het leven in de wereld van de fae te overleven!

Nadat haar ouders worden vermoord, worden Jude en haar zussen meegenomen naar het elfenland Elfhame. De man die haar ouders dode is een elf en voedt haar, haar tweelingzus en halfzus op en leert hen alles om te overleven in deze wereld. Jude kan best een aardig potje zwaardvechten, gebruikt het feit dat elfen niet kunnen liegen tegen hen en staat haar mannetje. Maar toch hoort ze er nooit helemaal blij, want ze blijft immers een mens. Ze wordt gediscrimineerd, bedreigt en lastiggevallen. Het lastigste van allemaal? De prins Cardan. Als zijn broer Daim Jude inschakelt als spion, raakt Jude verwikkeld in een politiek spel waarbij ook zij gedwongen wordt om scherp te blijven, wil ze het overleven.

Het was alweer een tijdje terug dat ik De wrede prins in het Engels las, waardoor er al heel wat details waren weggezakt. Het was dan ook een groot feest om dit boek te mogen herlezen. Ik denk ook dat ik er nog meer van heb genoten dan de eerste keer! Binnen no time zat ik namelijk weer helemaal in Holly Black’s fantastische wereld.

Holly Black is wat mij betreft een van de weinige YA-auteurs die er echt in slaagt legendes van de fae naar haar hand te zetten. Tuurlijk, iedereen lijkt weg te glibberen bij de fae van Sarah J Maas, maar afgezien wat puntoren, zijn dat geen fae gebaseerd op de oude legendes en die van Holly Black wel. Roodkopjes, sokken binnenstebuiten dragen, lijsterbessen tegen bezweringen en het niet kunnen liegen, maar wel de waarheid verdraaien, van de fae. Holly Black zet al die bekende legenden om naar haar eigen hand en is wat mij betreft alleen daarom al Queen of the fae.

Kunnen we het even hebben over hoe prachtig deze limited edition is? Goud op snede jongens, goud. op. snede.

Aan het begin moest ik eigenlijk wel even wennen aan de vertaling: de woordkeuzes voelde op sommige plekken wat ouderwets. Al snel had ik daar echter geen enkel probleem meer mee. Dat komt misschien omdat ik gewoon zo ontzettend genoot van Jude en de situatie waar zij zich in bevond. Jude vind ik namelijk een fantastisch personage. Tuurlijk, ze is soms stronteigenwijs en niet altijd even handig bezig, maar ze staat wel haar mannetje tussen al het fae-geweld. Ik zou niet weten of ik het zou overleven als ik in haar wereld leefde.

We maken kennis met heel wat personages, maar niet elk personage wordt heel erg uitgediept. Dit vond ik zelf niet storend, omdat dit het boek wat meer vaart geeft en ruimte overlaat voor het vervolg. Je hoeft ook niet alles van elk personage te weten: ik was al lezer prima in staat zelf vanalles in te vullen. Yay voor de menselijke fantasie!

Met De Wrede Prins bewijst Holly Black echt dat ze de koningin van de fae is!

Ja, ik ben fan! Ik hoop dat het vervolg niet lang op zich zal laten wachten én er net zo mooi uit zal zien. (zilver? brons?). De wrede prins is een van dé fantasyboeken van het moment. Holly Black is een fantastische schrijfster die haar wereld ontzettend goed heeft uitgewerkt.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “De wrede prins (Elfhame #1) – Holly Black

  1. Marjolijn

    Ik heb het idee dat dit al de vierde recensie is op je blog van dit boek, hahaha! Hij is blijkbaar echt tof =)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.