De gevallen koning (Elfhame #2) – Holly Black

Geplaatst op 20 december 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De gevallen koning (Elfhame #2) – Holly BlackDe gevallen koning door Holly Black
Ook door deze auteur: Witte Kat
Serie: Elfhame #2
Andere boeken in deze serie: De wrede prins
Uitgever: Boekerij | November 2020
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 332
ISBN: 9789022591611
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De opvolger van De wrede prins, dat werd bejubeld door bloggers, boekhandelaren en pers

Voor de fans van Sarah J. Maas en Leigh Bardugo

Jude is erin geslaagd om Cardan, de koning van Elfhame, aan haar wil te onderwerpen. Voor een jaar en een dag is hij slechts een marionet, terwijl Jude over zijn koninkrijk heerst. Meer dan ooit moet ze het hoofd bieden aan hofintriges, wisselende bondgenootschappen en aan de slinkse Cardan, die tot alles in staat is om zijn macht terug te krijgen.

Dan slaat het verraad toe, dichterbij dan Jude had kunnen vermoeden. Als ze zichzelf en haar familie in leven wil houden, zal ze de verrader moeten ontmaskeren en haar gevoelens voor Cardan in bedwang moeten houden. Terwijl Jude al haar sluwheid inzet om te overleven, tikken haar dagen op de troon onverbiddelijk voorbij.

Ik ben zo ontzettend blij dat Boekerij de Elfhame serie van Holly Black naar Nederland heeft gehaald. Dit tweede deel, De gevallen koning, is wederom in een prachtige limited edition verschenen: met geïllustreerde schutbladen en zilver op snede. Ik vind dit een hele fijne serie en ik keek er dan ook naar uit om het boek te kunnen herlezen.

Jude heeft zichzelf – om zichzelf en haar geliefden te beschermen – aan de nieuwe opperkoning Cardan gebonden. Hij is haar marionet en ze is er enorm van bewust dat ze een gevaarlijk spel speelt. Ze is immers een mens in de wereld van de gevaarlijke fae. Natuurlijk probeert Cardan er alles aan te doen haar macht over hem te beperken. Jude’s gevoelens voor Cardan beginnen op te spelen en dat is levensgevaarlijk, vooral als verraad op de loer ligt.

Ik heb het boek al eerder in het Engels gelezen, maar tijdens het lezen van de vertaling merkte ik toch dat ik al erg veel was vergeten. De grote lijnen wist ik nog – net als de ontknoping die mij ook dit weer van mijn sokken blies. Maar die details die het boek maken, daar heb ik intens van genoten.

Ik hou van Jude en haar gekonkel. Van haar spel om macht. Ze is geen perfect karakter en maakt dure fouten. Dit maakt haar voor mij als lezer interessant. Ik kon me zo goed voorstellen dat ze – ondanks dat ze er eigenlijk niet hoort – zo aan Fairy is verbonden dat ze niet meer zonder kan.

De spanningen tussen Cardan en Jude vond ik ook erg vermakelijk. Je voelt de vonken gewoon in de lucht hangen, evenals het feit dat ze elkaar eigenlijk totaal niet vertrouwen.

Waar Holly Black ook goed in slaagt is subtiele verwijzingen geven naar het vorige boek. Ideaal wanneer het al een tijdje geleden is dat je De wrede prins hebt gelezen.

Voor mij is Holly Black de queen van de fae. Zij weet de bekende legenden over deze wezens eigen te maken, zonder dat hun essentie verloren raakt. De wereld waarin ze leven is sfeervol en gevaarlijk. Je krijgt voldoende details, zonder dat ze je overspoelen.

De plot van De gevallen prins is prima. Het is niet enorm uitgebreid, maar dat vind ik niet storend. Het verhaal gaat namelijk vooral over de personages. Ik schreef al dat ik genoot van Jude en haar houding, maar Cardan kan er ook wat van. Hij is een enorme eikel en super sluw en toch vind ik hem fantastisch. Hoe de personages elkaar uitspelen vind ik fantastisch en zo goed passen bij hoe fae zijn.

Ondanks dat ik al wist wat het einde zou zijn, vond ik het nog steeds erg goed. Het wordt goed opgebouwd en zal voor velen als een verrassing komen.

De gevallen koning is een erg fijn boek. Het zit vol streken van de fae en het is oppassen geblazen als je als lezer niet op het verkeerde been gezet wil worden. De personages zijn betoverend en de wereld waarin ze leven is gewoonweg magisch.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.