De bronzen stad (Deavabad #1) – S.A. Chakraborty

Geplaatst op 25 januari 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De bronzen stad (Deavabad #1) – S.A. ChakrabortyDe bronzen stad door S.A. Chakraborty
Ook door deze auteur: The city of brass
Serie: Daevabad #1
Andere boeken in deze serie: De koperen koning
Uitgever: Boekerij | November 2021
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 607
ISBN: 9789022594452
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Het wervelende eerste deel in de meeslepende Daevabad-trilogie, die zich afspeelt in achttiende-eeuws Egypte

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

Het is jaren terug dat ik via via een ARC van The city of Brass kreeg. Ik vond het een prachtig boek, maar op een of andere manier heb ik nooit verder gelezen. Toch een stukje ‘complexe fantasy lees ik liever in het Nederlands’ en ‘er verschijnt zo veel leuks’, vrees ik. Maar nu Is het boek in het Nederlands verschenen en was het tijd voor een reread. En dit keer raakte ik nog meer betoverd.

De brozen stad gaat over Nahri. Zij verdient de kost met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen en geloofd niet in de oude verhalen over djinns en geesten, betoveringen in de woestijn en schatten zo rijk als je je maar kunt voorstellen. Verhalen over de stad Daevabad, een legendarische plek vol magie. Onzin, denkt Nahri, totdat zij perongelijk een mysterieuze djinnkrijgen oproept en blijkt dat haar leven juist verweven is met die oude verhalen.

Ik was bijna alles van mijn vorige keer lezen vergeten. Slechts kleine dingetjes waren blijven hangen. Hierdoor was het lezen van De bronzen stad vrijwel alsof ik het voor het eerst las. En wat was het een feest. Ik verloor mezelf al snel in deze verslavend magische wereld. De bijzondere personages, de magie die constant door de lucht leek te zinderen en de prachtige legendes: dit boek was genieten.

De auteur heeft zich duidelijk laten inspireren door oude verhalen, maar heeft dit toch weten te verweven in een goed doordachte wereld waar ik geen genoeg van kon krijgen. Hier zou ik toch graag een tv-serie van willen zien. Volgens mij zou dat fantastisch zijn.

Ondanks dat het een intimiderend boek kan zijn voor lezers, kan ik je alleen maar gerust stellen: De bronzen stad leest als een trein. Het betoverde me meteen door het fijne tempo en – ik kan het niet vaak genoeg zeggen – de sprookjesachtige sfeer. Het is spannend, mysterieus, heeft fascinerende personages en een betoverde achtergrond. Ik wil meer, en snel!

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.