De koperen koning – S.A. Chakraborty

Geplaatst op 21 oktober 2022 door Emmy in Blogtour, Boeken, Recensie / 0 Comments

De koperen koning – S.A. ChakrabortyDe koperen koning door S.A. Chakraborty
Ook door deze auteur: The city of brass
Serie: Daevabad #2
Andere boeken in deze serie: De bronzen stad
Uitgever: Boekerij | September 2022
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 576
ISBN: 9789022594711
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

Na de verwoestende slag moet Nahri een nieuw pad voor zichzelf banen, zonder de bescherming van de djinn die haar hart stal, of de prins die ze als haar vriend beschouwde. En dat onder het toeziend oog van een koning wiens troon eens aan haar familie toebehoorde. Eén misstap en haar volk is verdoemd.

Prins Ali is verbannen omdat hij zijn vader durfde te trotseren. Opgejaagd door huurlingen, verdwaald tussen de onvergeeflijke koperen zandbanken van zijn voorouderlijke land, moet hij vertrouwen op de angstaanjagende vaardigheden die de marid, onvoorspelbare water-wezens, hem hebben gegeven. Hierdoor dreigt hij een verschrikkelijk geheim te onthullen, dat zijn familie lang verborgen heeft weten te houden.

Terwijl er een nieuwe eeuw nadert en de djinns zich verzamelen binnen de hoge bronzen muren van Daêvabad, broeit er in het verlaten noorden een onvoorziene dreiging. Een kracht die een storm van vuur naar de stadspoorten zal brengen, en een krijger die zijn gelijke niet kent.

Na het lezen van De bronzen stad (eindelijk in het Nederlands, yay!) keek ik – mede door de cliffhanger – natuurlijk ontzettend uit naar het vervolg van deze epische fantasyserie vol djinns, woestijn en magie. De koperen koning is eindelijk verschenen en in het kader van de blogtour heb ik het boek mogen ontvangen. Ik sluit deze blogtour af en ik hoop dat jullie overtuigd zijn om deze serie een kans te geven!

Na het einde van De Bronzen stad maken we een tijdsprong van vijf jaar, waarin de personages gedwongen worden een ander pad in te slaan. Nahri moet nieuwe verbanden smeden en Ali, die verbannen is en opgejaagd wordt, moet vertrouwen op angstaanjagende vaardigheden. En door de djinns van Daêvabad ontstaat er een nieuwe dreiging…

Allereerst: ik had het eerste boek moeten herlezen. En daar baal ik van, want ik hou er niet van als ik de indruk krijg dat het nodig is. Dan wil ik een samenvattinkje voorin, of tijdens het lezen genoeg terugblikken om alles weer helder voor mijn geest te halen. Anyway, er was dus veel weggezakt en daardoor had ik wat moeite om in het verhaal te komen en om alle personages weer scherp te krijgen.

Er zijn ook gewoon ontzettend veel personages. Daarom raad ik echt aan de delen kort op elkaar te lezen, want het is allemaal behoorlijk complex. Ondanks dat het tweede deel begint met een tijdsprong, heb je het eerste deel wel vers in je geheugen nodig om vanaf het begin te weten hoe en wat. Ik tenminste.

Desondanks dit alles was ik wel meteen weer geïntrigeerd door de world building en het gebruik van mythologie. Het voelt zo levendig, zo echt. Heerlijk! Ik heb heus wel wat boeken gelezen die geïnspireerd zijn op de Islamitische mythologie en Arabische legenden, maar geen van hen kan toppen aan deze boeken. De sfeer wordt overtuigend overgebracht en het is ook heel sensorisch geschreven.

Wel is het een dik boek en ligt de focus behoorlijk op het politieke spel. Ik had zelf graag meer magie gezien en meer actie. Hierdoor had ik af en toe last van een dip tijdens het lezen en nu – een paar weken later – merk ik ook dat er alweer wat dingen zijn weggezakt. Super jammer en wel meteen een signaal voor mezelf: herlees de serie voordat deel drie uit komt.

Qua plotlijnen vond ik die van Ali opeens een stuk boeiender dan in het eerste boek. Hij maakt naar mijn beleving ook de grootste groei door, terwijl Nahri voor mij juist in dit boek wat vlak bleef. Dat vond ik jammer, want ik vond Nahri in het eerste boek ontzettend badass. Toch waardeer ik haar doorzettingsvermogen ontzettend en hoop ik dat ze in deel drie weer net zo ‘WAUW’ is als ik haar in deel één vond.

Ik was niet zo snel verslaafd aan het boek als in het eerste deel. Ik vond het politieke gekonkel heel goed uitgewerkt, maar wel zorgen voor een slome start. Het einde van De bronzen koning maakt echter weer veel goed en ik hoop dan ook dat we het derde deel snel in handen zullen krijgen!

four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.