The City of Brass (The Daevabad Trilogy #1) – S.A. Chakraborty

Geplaatst op 2 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

The City of Brass (The Daevabad Trilogy #1) – S.A. ChakrabortyThe city of brass door S.A. Chakraborty
Ook door deze auteur: De bronzen stad
Serie: The Daevabad Trilogy #1
Uitgever: Harper Voyager | November 2017
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 528
ISBN: 9780062678102
Uitgave: ARC
Goodreads
four-stars

Nahri has never believed in magic. Certainly, she has power; on the streets of 18th century Cairo, she’s a con woman of unsurpassed talent. But she knows better than anyone that the trade she uses to get by—palm readings, zars, healings—are all tricks, sleights of hand, learned skills; a means to the delightful end of swindling Ottoman nobles.

But when Nahri accidentally summons an equally sly, darkly mysterious djinn warrior to her side during one of her cons, she’s forced to accept that the magical world she thought only existed in childhood stories is real. For the warrior tells her a new tale: across hot, windswept sands teeming with creatures of fire, and rivers where the mythical marid sleep; past ruins of once-magnificent human metropolises, and mountains where the circling hawks are not what they seem, lies Daevabad, the legendary city of brass?a city to which Nahri is irrevocably bound.

In that city, behind gilded brass walls laced with enchantments, behind the six gates of the six djinn tribes, old resentments are simmering. And when Nahri decides to enter this world, she learns that true power is fierce and brutal. That magic cannot shield her from the dangerous web of court politics. That even the cleverest of schemes can have deadly consequences.

After all, there is a reason they say be careful what you wish for . . .

Op YALC was ik een van de gelukkigen die een aantal ARCs wist te scoren. Een van die vooruitexemplaren was The City of Brass van debuterend auteur S.A. Chakraborty. Als je verlangd naar Djinns en de mysterieuze sfeer van het Midden-Oosten, dan kan dit wel eens op je wishlist komen te staan.

In het 18e-eeuwse Caïro woont de ongeveer 20-jarige Nahri, die haar brood verdiend als apothekers-assistent, waarzegster, heler en meer trucjes waarmee ze weg kan komen. Wanneer ze per ongeluk een Djinnstrijder (Dara) oproept, kan ze niet anders dan accepteren dat de magische wereld uit kindersprookjes echt is. En dat ze er zelf een onderdeel van is!

Op een of andere manier lijkt het de afgelopen jaren populair te zijn; boeken gebaseerd op het Midden-Oosten en hun mythen en verhalen. Ook The City of Brass valt daar onder, maar dit dikke fantasyboek is geen slap aftreksel van de rest. Het zit vol actie, avontuur, magische wezens, vriendschap en verraad. Misschien denk je aan de hand van mijn beschrijving wel; Jeetje Emmy, je noemt dit boek geen aftreksel, maar het lijkt op 99% van alle andere fantasy young adults die we kennen. True. Maar de uitwerking is echt heel erg goed geslaagd.

Laat ik beginnen met het feit dat hoofdpersoon Nahri er niet vies van is om zelf het voortouw te nemen. Ze doet dit al haar hele leven en dit is in die andere wereld ook niet anders. En daar wijkt het al af van andere young adult heldinnen, die vaak – ondanks dat ze al stoer zijn – toch iemand anders nodig blijkt te hebben om stand te houden. Nahri neemt het voortouw op allerlei vlakken, waaronder het romantische vlak. Ha. Hulde aan meiden die zelf de eerste stap durven te zetten.

Waar ik zelf helemaal door betoverd werd was de setting en diens inwoners; allemaal mythische wezens uit de sprookjes van 1001 nacht. Wat was het tof om hier over te lezen!

Hoewel er namelijk de afgelopen jaren zeker meer boeken met deze thematiek zijn verschenen, vond ik dat het in The City of Brass op een van de beste manieren uitgewerkt is, met verschillende soorten djinn bijvoorbeeld.

Een van de nadelen van een boek met een heel andere cultuur en dus een setting die wat verder van je af staan; de namen. Ze zijn prachtig en passen perfect bij de inhoud, maar zijn wel een kriem om te onthouden. Het duizelde me soms een beetje en ik vergat soms wie wie nou was. Er wordt ook nog eens van perspectief gewisseld en dus vraagt The City of Brass er echt om om je aandacht er goed bij te houden.

Wat me ook aantrok in het boek waren de iets oudere hoofdpersonen. Het is nog steeds een erg aantrekkelijk geschreven boek voor young adult lezers, maar in de boekhandel zou ik hem denk ik eerder bij fantasy neerzetten. Het loopt echt op het randje van young adult naar adult, zonder meteen new adult te zijn? De personages gedragen zich ook ouder en dat trok mij zelf erg aan (tja, ik ben immers geen tiener meer!)

Tijdens het lezen van The City of Brass waande ik me echt even in de sprookjes van 1001 nacht.

City of Brass is bijzonder. De setting is sprookjesachtig en sfeervol. De personages zijn goed uitgewerkt. Het is magische en bijzonder. Thematiek als puurheid van bloed, je plekje in de wereld vinden en geweld vinden hun weg in dit boek. En wat is dat sterk gedaan.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “The City of Brass (The Daevabad Trilogy #1) – S.A. Chakraborty

  1. Andrea

    Leuke recensie. Je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar dit boek, maar ik wil eerst nog een paar andere boeken lezen. Ik heb hem wel al in huis, want er zat een ARC in een bookbox 🙂
    Trouwens, toen ik voor het eerst de titel hoorde, dacht ik het steampunk was. Haha.

  2. Leuk! Dat klinkt alsof hij inderdaad op mijn wish list hoort! Grappig dat je merkt dat boeken met iets meer volwassen karakters je inmiddels misschien wat meer aanspreken 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.