De Bliksemdief: De Graphic Novel – Rick Riordan

Geplaatst op 13 april 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

De Bliksemdief: De Graphic Novel – Rick RiordanDe Bliksemdief door Rick Riordan
Illustrator: Atilla Futaki
Ook door deze auteur: De Bliksemdief
Serie: Percy Jackson and the Olympians: The Graphic Novels #1
Andere boeken in deze serie: De vloek van de titaan
Uitgever: Van Goor | Maart 2018
Genres: Young Adult, Fantasy, Graphic Novel
Aantal pagina's: 128
ISBN: 9789000359967
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De eerste graphic novel over Percy Jackson en de Olympiërs

Kijk, ik wilde geen halfbloed zijn, ik heb er nooit om gevraagd om de zoon van een Griekse god te zijn. Ik was gewoon een normale jongen, ik ging naar school, basketbalde, skatete, je kent het wel. Totdat ik per ongeluk mijn wiskundeleraar liet exploderen. Vanaf toen ging het echt verkeerd. Nu besteed ik mijn tijd aan zwaardvechten, monsters verslaan met mijn vrienden en vooral aan in leven blijven.
Dit is het verhaal waarin Zeus, de Heer van de Hemel, denkt dat ik zijn bliksemschicht heb gestolen - en Zeus kwaad maken is echt een heel erg slecht idee.

De wereld van de Griekse goeden en halfgoden komt tot leven met de illustraties van Attila Futaki.

Ik ben dol op de boeken van Rick Riordan. Het leent zich namelijk gemakkelijk voor dagdromen (welke Goddelijke ouder heb jij?), is ontzettend grappig, leert je vet veel over mythologie en is keer op keer weer een groot avontuur. Dus toen uitgeverij Best of YA aankondigde dat ze de graphic novels gingen vertalen, was is superblij! Toen Celebrate Books vervolgens aankondigde dat ze een box zouden maken met dit boek erin, kocht ik hem meteen. Meer Camp Half-Blood, meer beter.

De bliksemdief is het eerste deel van de Percy Jackson serie en de graphic novel vertelt (beknopt) het hele verhaal van het eerste boek. Ik zeg beknopt, omdat ze natuurlijk niet letterlijk alles uit het boek kunnen vertalen naar dit medium. Niet alleen zou het boek dan gigantisch worden, het zou ook eeuwen duren voor de illustrator klaar is. En denk aan de hoeveelheid tekstbalonnen. Nee, een graphic novel is een totaal ander medium, maar weet door het visuele element toch een heel verhaal te vertellen. Tekst en beeld komen er immers in samen. (Tot zo ver mijn hulde aan het stripboek).

Percy is een jongen met een moeilijke jeugd. Op een of andere manier wordt hij altijd van school gestuurd en dat is niet altijd zijn schuld. Zoals nu, wanneer hij opeens wordt aangevallen door zijn wiskundelerares! Wat blijkt? Percy is de zoon van een Griekse God en Zeus verdenkt Percy ervan dat hij zijn bliksemschicht heeft gestolen. Percy gaat op queste met zijn beste vriend Grover en kampgenoot Annabeth om uit te zoeken wie de bliksemdief is.

Het gevaar bij een graphic novel is natuurlijk dat de personages er heel anders uit kunnen zien dan jij in je hoofd had. Ik vond dat bij De Bliksemdief ook een beetje het geval. Toch vind ik dat illustrator Atilla Futaki prima werk heeft afgeleverd. Het lijnwerk is van constante kwaliteit en de composities zijn een aantrekkelijk geheel. Ook het kleurwerk van José Villarrubia ziet er prima uit; de donkere en gauwe kleuren passen bij de sfeer van het verhaal.

Ik hou van de tekeningen. Ze zijn echt van een goede kwaliteit en weten de expressie van de personages goed te vangen. Je ziet vaak dat een graphic novel door meerdere mensen is gemaakt, waardoor de kwaliteit nogal schommelt, maar hier is dit niet het geval. Het ziet er heel mooi uit.

De belangrijkste plotlijnen kwamen aan bod, maar sommige details zijn wel verloren gegaan in deze uitgave. Ook Percy’s humor is veel minder aanwezig; deze uitgave van De Bliksemdief voelt daardoor een stuk duisterder (wat natuurlijk ook komt door het kleurgebruik). Ik raad aan om naast deze graphic novel ook het boek te lezen, om zo een compleet beeld te krijgen van de plot. En het is natuurlijk gewoon genieten!

De Bliksemdief is een mooi vormgegeven graphic novel met een heerlijk tempo en een fijn verhaal

Hoewel De Bliksemdief dus niet alle details heeft van het oorspronkelijke boek en ook wat van zijn humor is verloren, is het alsnog een erg geslaagde graphic novel. Ik vind de illustraties prachtig, ondanks de veel personages er toch wat anders uitzagen in mijn hoofd. Graphic novels zijn ideaal voor tieners die minder graag lezen, maar ook superfijn voor fans!

 

 

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.