Zwart water – Suzanne Wouda

Geplaatst op 14 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Zwart water – Suzanne WoudaZwart water door Suzanne Wouda
Ook door deze auteur: Verschoppelingen
Uitgever: Ploegsma | December 2013
Genres: Jeugd, Historische fictie
Aantal pagina's: 208
ISBN: 9789021672298
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Texel 1593

Het stormt, zoals zo vaak op het eiland. Alleen deze keer breekt de dijk door. Vanaf een duin ziet Mattias met zijn moeder, zus en broertje de ondergelopen weilanden met daarin hun verdronken schapen. En dat is een ramp, want hoe moeten ze nu de winter doorkomen?

De enige mogelijkheid om wat geld te verdienen, is aanmonsteren op het graanschip de Anna-Maria. Maar Mattias moet heel wat overwinnen om aan boord te gaan; hij voelt de angst voor water tot in zijn beenmerg. Het enige lichtpuntje is Imme, het dienstmeisje van een rijke familie. Als zij lacht, vergeet Mattias de diepe zee om hem heen. Tot Imme op een nacht spoorloos verdwijnt...

Dat is het begin van een reis vol ongeluk. Voor Mattias is het niet langer de vraag of hij geld zal verdienen, maar of hij zal overleven

Tegelijkertijd met Verschoppelingen leende ik ook het boek Zwart water van Suzanne Wouda. Door haar workshop was ik benieuwd naar haar boeken en toen ik zag dat het historische jeugdboeken waren, was ik meteen blij. Ik ben namelijk dol op historische jeugdboeken! Vroeger las ik maar weinig anders. Ik vind het namelijk heerlijk om me voor te stellen hoe het leven vroeger was, in het bijzonder tijdens de middeleeuwen.

Zwart water speelt zich voor de Gouden Eeuw af. Mattias woont met zijn moeder, zusje en broertje op Texel. Nadat de dijk tijdens een verschrikkelijke storm doorbreekt en al hun schapen verdrinken, ziet Mattias geen andere optie dan aan boort te gaan van een vrachtschip, in de hoop dat hij op deze manier toch nog wat geld kan binnenhalen. Het schip is echter van zijn gierige oom en Mattias is als de dood voor water. De gevaarlijke tocht op zee helpt hem zijn angsten overwinnen. Maar het ongeluk stapelt zich op. Zal Mattias het overleven?

Voor velen is het moeilijk voor te stellen hoe het moet zijn; maanden met veel mensen op een relatief klein schip. Met weinig eten, veel spanningen en vooral veel gevaar. Suzanne Wouda is er in geslaagd een bijzonder levendig verhaal neer te zetten. Ik waande me zo nu en dan echt op het schip en dat voelde bijzonder beklemmend.

Zwart water is spannend en zit vol kleurrijke verhalen. Het boek heeft ook een flinke dosis mysterie, die je samen met Mattias hoopt op te lossen. Duidelijk mag zijn dat Wouda flink veel onderzoek heeft gedaan naar het leven in die tijd. Het is niet gemakkelijk, maar zij heeft dit op aantrekkelijke manier weten te vertalen in een spannend verhaal. Mattias is tevens echt een fijn personage, waar je je makkelijk mee kan identificeren. Middels dit soort boeken is het zo leuk om de geschiedenis te leren kennen. Vind ik dan!

Toch wist Zwart water mij minder te grijpen als haar Verschoppelingen. Dit ligt niet aan de personages, want die zijn weer erg overtuigend, maar meer aan de setting en de plot, denk ik. Het was absoluut niet slecht, het trok me alleen wat minder. Ook voelde het einde wat onverzadigd. Ik wilde net iets meer weten over hoe het af zou lopen met Mattias en zijn familie. Ik gunde hen echt een gelukkig einde. Het blijft dus een beetje aan de verbeelding van de lezer hoe het boek verder moet gaan, maar met mijn kennis over de middeleeuwen, die ik het niet heeeeeel rooskleurig in.

Ik heb Zwart water met veel plezier gelezen; ik ben namelijk dol op historische jeugdboeken.

Zwart water is een fijn voorbeeld van een jeugdboek dat ons een heleboel kan leren over het leven in die tijd. Het speelt zich voornamelijk af op een schip en alle mogelijk pechmomenten die je je kan bedenken, komen aan bod. Toch voelt het nergens geforceerd of overdreven. Het boek is tevens voorzien van een verklarende woordenlijst en een kaart.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.