Verschoppelingen – Suzanne Wouda

Geplaatst op 1 juni 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Verschoppelingen – Suzanne WoudaVerschoppelingen door Suzanne Wouda
Ook door deze auteur: Zwart water
Uitgever: Ploegsma | 2012
Genres: Jeugd, Historische fictie
Aantal pagina's: 216
ISBN: 9789021669991
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Het is donker. Alleen de plek waar het vuur was, licht zwak op. Daniel is nog wakker. De enige, aan al het gesnurk te horen. Steeds als hij zijn ogen sluit, spookt Saartje in zijn hoofd rond. Hij voelt hoe ze haar pop plagerig tegen zijn wang drukt. 'Geef Jet eens een kusje.' Hij hóórt het haar zeggen. Dan hoort hij vader: 'Je hebt het beloofd, je hebt het beloofd.' Daniel draait zich om. De ketting rammelt. Waar is Saartje? Leeft ze nog?

1664. De elfjarige Daniel woont in een van de armste buurten van Amsterdam als de pest uitbreekt. Binnen een paar weken is Daniel iedereen van wie hij houdt kwijt, behalve Saartje, zijn zusje. Maar waar zij is, weet niemand.
Hij verlaat Amsterdam om haar te zoeken en trekt naar Haarlem. Tevergeefs. Saartje is nergens te vinden. Wel stuit hij op een bende verschoppelingen onder leiding van een duivelse man. Vanaf dat moment lijkt de kans om zijn zusje te vinden kleiner dan ooit. Gelukkig ontmoet Daniel ook nieuwe vrienden. En als hij Saartje dan eindelijk op het spoor is, komt er hulp uit onverwachte hoek.

Suzanne Wouda is geen onbekende naam in jeugdboekenland, zo schreef zij onder andere het populaire boek Sabel. Toch had ik nog niks van haar gelezen, tot ik hoorde dat zij op 1 juni 2018 een workshop zou gaan geven bij Van Piere, toen besloot ik meteen wat van haar boeken te lenen bij de bibliotheek. Sabel was helaas uitgeleend, maar Zwart Water en Verschoppelingen waren er wel. Dit laatste boek is een historisch jeugdboek waarbij Amsterdam en de pest een centrale rol spelen.

Amsterdam, 1664, het leven is zwaar als je heel erg arm bent en in Amsterdam woont. De familie van Daniel (11) moet hard werken. Maar dan breekt de pest uit in de stad en verliest Daniel zijn hele familie, behalve de 8-jarige blinde Saartje, zijn zusje. Nadat Daniel ziek is geworden, is zijn zusje verdwenen en gaat hij naar haar op zoek. Hij komt terecht als gevangene bij een groep rondreizende verschoppelingen, die hem uiteindelijk zullen helpen om zijn zusje te gaan redden. Saartje is namelijk aan het werk gezet in Leiden.

Al vanaf kinds af aan ben ik dol op historische jeugdboeken. Ik las – naast Harry Potter – bijna niet anders vanaf mijn vroege tienerjaren. Zo had ik een grote obsessie met de middeleeuwen, die ik vaak via boeken kon stillen. Misschien dat Verschoppelingen dan ook meteen mijn aandacht trok toen ik de achterflap las; zou dit boek mij net zo in de smaak vallen als andere jeugdboeken met dezelfde thematiek?

Het antwoord is ja; ik heb me enorm vermaakt tijdens het lezen van dit boek. Ik hou namelijk van historische verhalen waarbij de tijdgeest overtuigend is neergezet. Hiermee bedoel ik dat je tijdens het lezen echt een inkijkje krijgt in hoe het leven toen was. In dit geval; hard, gevaarlijk, onzeker en zwaar. Het leven kon zomaar over zijn en 54 was echt al hoogbejaard, iets wat we ons nu niet meer voor kunnen stellen.

Daniel is een prettig personage om te volgen. Hij is sympathiek en heeft een flinke dosis lef. Ik vond het ook leuk dat hij een groot tekentalent heeft en dat zijn omgeving dit als een kwaliteit ziet, in plaats van onzin. Ik genoot van zijn verhaal en ik hoopte van harte dat hij zijn zusje weer in zijn armen kon sluiten. Zijn motieven waren duidelijk en zijn loyaliteit was onbegrensd.

Maar naast Daniel kent dit verhaal nog een tal van andere personages. Elk personages is nuttig en geen van hen komt zomaar uit te lucht vallen. Dat vind ik een fijne toevoeging. Daarnaast hebben de personages ook echt hun eigenschappen en kenmerken, waardoor ze echt tot leven kwamen.

Naast kleurrijke en levendige personages is ook de plot spannend. Je hebt al behoorlijk wat medelijden opgebouwd tijdens het lezen, vanwege het verlies van zijn ouders en huis, en daarom is de zoektocht naar de blinde Saartje extra avontuurlijk. Liefhebbers van geschiedenis vanaf ongeveer 10 jaar oud zullen zeker meegesleept worden door dit boek. Tevens bevat het boek een kaart van de regio en extra uitleg over woorden, begrippen en het leven in die tijd. Dit soort boeken maken geschiedenis leuk, dus daar kan ik alleen maar enthousiast over zijn!

Avontuurlijk, spannend en leerzaam, zo zou ik Verschoppelingen samenvatten.

Verschoppelingen is een avontuurlijk boek over de geschiedenis van Nederland. In die tijd heeft er daadwerkelijk een pestepidemie in Amsterdam gewoed en ik vond het zeer overtuigend overkomen hoe de personages hierop reageerde (en daarmee ook op elkaar). Dat alle personages nut hadden en hun eigen specifieke eigenschappen, maakte het alleen maar meer dat ik echt het gevoel had dat ik samen met Daniel op reis was in deze heftige en onvoorspelbare tijd.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Verschoppelingen – Suzanne Wouda

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.