Zonderling (Strange the Dreamer #1) – Laini Taylor

Geplaatst op 23 mei 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Zonderling (Strange the Dreamer #1) – Laini TaylorZonderling door Laini Taylor
Ook door deze auteur: Days of Blood and Starlight
Serie: Strange the Dreamer #1
Andere boeken in deze serie: Strange the Dreamer
Uitgever: Van Goor | April 2019
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 464
ISBN: 9789000365463
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De droom kiest de dromer, niet andersom. Lazlo Strange, oorlogswees en junior bibliothecaris, vreest dat zijn droom slecht gekozen heeft. Al sinds zijn vijfde is hij geobsedeerd door de mythische verloren stad Weep, maar het vergt meer moed dan Lazlo in zich heeft om de halve wereld over te steken en naar de stad op zoek te gaan. Dan doet zich een prachtige kans voor: een held genaamd de Godslayer en een groep legendarische krijgers heeft zijn hulp nodig bij het oplossen van een mysterieus probleem. Lazlo moet deze kans grijpen of zijn droom voor altijd verliezen.

Waardoor werd Weep tweehonderd jaar geleden gescheiden van de rest van de wereld? En wie is de blauwe godin uit Lazlo's dromen? Hoe kon hij over haar dromen voordat hij wist dat ze bestond? En als alle goden dood zijn, waarom lijkt zij dan zo echt?

Wat was ik blij met het nieuws dat Best of YA Laini Taylor’s nieuwste serie zou gaan vertalen. Ik had Strange the dreamer al in het Engels gelezen, maar ik vond het taalgebruik best heftig en kon niet echt in het verhaal komen. Toch wist ik dat het een bijzonder boek was en wilde ik Zonderling graag in mijn eigen taal nogmaals ervaren. Dit bleek een uitstekende keuze.

Lazlo Zonderling is een oorlogswees, een junior bibliothecaris en heeft vreemde dromen. Al vanaf kinds af aan is het geobsedeerd door de mythische verloren stad Ween en als hij de kans krijgt de halve wereld over te reizen om deze stad te zoeken, vergt dit meer moed dan dat hij heeft. Maar hij moet wel, wil hij de bijzondere dromen die hij heeft behouden. De dromen over Ween en de blauwe godin. Waarom is de stad gescheiden van de rest van de wereld? Alle goden zijn dood, waarom is het blauwe meisje dan zo echt?

Zonderling is een complex boek. Laini Taylor heeft een erg bijzondere schrijfstijl: beschrijvend, gedetailleerd en haast poëtisch. Het is prachtig, maar zorgt er wel voor dat het boek langzaam gelezen wordt. Als je jezelf dwingt sneller te lezen, struikel je al snel over al die mooie details van het verhaal.

Diezelfde details zorgde ervoor dat het boek voor mij wisselde tussen ‘dit is het beste’ en ‘waar was ik ook alweer gebleven?’. Het boek schreeuwt om je aandacht erbij te houden.

Vanwege de complexiteit zou ik dit boek eerder laten behoren tot de bovengrens van YA. Volwassenen zullen zich heerlijk kunnen verliezen in de bijzondere wereld die Taylor ons met dit boek geeft. Je gaat samen met Lazlo op zoek naar Ween en krijgt tegelijkertijd zaken mee vanuit het perspectief van de goden. Dit zorgde voor een bijzondere mix waarin personages werden uitgedaagd zichzelf en elkaar te leren kennen. Als lezer leer je de personages daardoor beter kennen, waardoor je echt betrokken raakt.

Het einde vond ik intens mooi, zo melodramatisch. Wat een keuzes moeten de hoofdpersonages maken! Gewaagde keuzes die perfect bij Ween en zijn inwoners passen. Ik kijk er meteen enorm naar uit om het vervolg te kunnen lezen. Hopelijk kondigt de uitgeverij snel aan deze ook op de markt te brengen.

Zonderling is een van de meest bijzondere young adults op de markt. Vol goden, godinnen, boeken, een mythologische plaats en avontuur.

Zonderling is een bijzonder boek binnen het young adult aanbod. Er zijn maar weinig auteurs met zo’n bijzondere schrijfstijl. Het boek is fantasy, maar toch erg toegankelijk, leest langzaam, maar smaakt wel naar meer. Een boek dat je zeker eens moet proberen!

four-stars

Tags:

Divider

One response to “Zonderling (Strange the Dreamer #1) – Laini Taylor

  1. Ik had precies het zelfde als jij had, ik vond het taalgebruik ook erg pittig in het Engels en wil het boek ook zo snel mogelijk in het Nederlands herlezen. Maar ik moet nog even wachten, want die staat op mijn lijst voor de Summer swap. Maar dan kan ie wel mee op vakantie als ik hem mag uitpakken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.