Strange the Dreamer (Strange the Dreamer #1) – Laini Taylor

Geplaatst op 13 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Strange the Dreamer (Strange the Dreamer #1) – Laini TaylorStrange the Dreamer door Laini Taylor
Ook door deze auteur: Days of Blood and Starlight
Serie: Strange the Dreamer #2
Andere boeken in deze serie: Zonderling
Uitgever: Hodder & Stoughton | Maart 2017
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 536
ISBN: 9781444788983
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

The dream chooses the dreamer, not the other way around—and Lazlo Strange, war orphan and junior librarian, has always feared that his dream chose poorly. Since he was five years old he’s been obsessed with the mythic lost city of Weep, but it would take someone bolder than he to cross half the world in search of it. Then a stunning opportunity presents itself, in the person of a hero called the Godslayer and a band of legendary warriors, and he has to seize his chance or lose his dream forever.

What happened in Weep two hundred years ago to cut it off from the rest of the world? What exactly did the Godslayer slay that went by the name of god? And what is the mysterious problem he now seeks help in solving?

The answers await in Weep, but so do more mysteries—including the blue-skinned goddess who appears in Lazlo’s dreams. How did he dream her before he knew she existed? And if all the gods are dead, why does she seem so real?

Welcome to Weep.

Laini Taylor leerde ik kennen door haar Daughter of smoke and bone-trilogie. Aan de ene kant vond ik die prachtig, maar aan de andere kant waren er ook stukken die mij minder prikkelde. Laini heeft tevens een heel bijzondere – beschrijvende – schrijfstijl welke je mooi vind of niks. Toch wilde ik Strange the Dreamer meteen hebben. Het omslag was er een om verliefd op te worden en ik wist de special edition te bemachtigen.. Gesigneerd!

Lazlo Strange werkt in een bibliotheek en is geobsedeerd met de verloren gewaande stad Weep. Hij heeft echter de moed niet om te gaan zoeken, ondanks zijn grote droom. Gelukkig dient zich er een fantastische kans aan – dankzij iemand die de Godslayer wordt genoem – om zijn droom waar te maken. Wat is er met Weep gebeurd? En hoe komt Godslayer aan diens naam? In Weep zullen de antwoorden gevonden, maar daar is ook een godin met de blauwe huid die Lazlo in zijn dromen zag. De goden zijn toch allemaal dood?

Zoals ik al vertelde heeft Laini Taylor een typische schrijfstijl. In Strange the Dreamer is deze nog meer aanwezig; het is ontzettend beschrijvend beschreven en haast van poëtische aard. Door de lange beschrijvingen merkte ik dat ik tijdens het lezen soms de neiging begon te krijgen om wat meer scannend te gaan lezen. Hierdoor mis je echter te veel, dus het is van belang dit boek met aandacht te lezen, hoe lang het ook is!

Zelf heb ik behoorlijk lang over dit boek gedaan. Ik las het steeds stukje voor stukje in bed, terwijl ik overdag andere dingen las. Voor mij werkte het, want het boek voelt vrij zwaar en door het in stukjes te hakken bleef het voor mij leuk.

De wereld die Laini Taylor in dit verhaal geschapen heeft is weer prachtig en met zo veel detail beschreven dat het gemakkelijk voor te stellen is dat zo’n plek echt bestaat. Stop daar een paar bijzondere personages bij en je hebt een heel interessant boek. Lazlo Strange vond ik een bijzonder aangenaam personage vol liefde voor boeken en ander heel logische obsessies. Heerlijk vond ik het om over hem te lezen. Hij overtuigde me en ik had onmiddellijk een zwak voor hem. Ook de andere personages kwamen goed tot leven.

Toch had ik af en toe het gevoel verscheurd te worden in mijn gevoel. Het ene moment vond ik Strange the Dreamer het beste boek ooit, en soms had ik het gevoel alsof ik een halve les had geslapen en wakker werd en geen idee meer had waar de docent het over had. Ik ben natuurlijk gewend om vooral veel boeken te lezen die vlot zijn en vol actie zitten en dit is gewoon andere koek. Conclusie: het is een prachtig boek, maar je moet er wel je aandacht en leeszin in steken. Het is een prachtig geschreven boek met werkelijk idioot mooie zinnen en passages, maar het heeft niet veel actie en is toch vrij dik; je moet dus op een andere manier worden meegetrokken het boek in.

Ik heb op goodreads veel gehoord dat mensen het boek moeilijk vonden lezen, vanwege alle beschrijvingen die eigenlijk niet nodig zijn (het hoort bij Laini’s schrijfstijl, dus voor haar is het nodig). Luisteren naar het luisterboek schijnt hierbij de ideale uitkomst te zijn, dus wie weet.

 

Strange the Dreamer is prachtig geschreven, maar heeft wel een gebruiksaanwijzing.

Samenvattend was Strange the dreamer een heel bijzonder boek. Het verhaal verloopt erg langzaam en heeft de neiging om een beetje te gaan dwalen, maar de prachtige zinnen, boeiende personages en sterk uitgewerkte wereld maakte het toch dat je door wilt lezen. Een bijzonder boek.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Strange the Dreamer (Strange the Dreamer #1) – Laini Taylor

  1. Andrea

    Jammer dat het boek niet zo vlot leest. Ik heb het ook in de kast staan, maar ik denk dat ik maar even wacht, totdat ik eraan toe ben. Ik heb geen echte leesdip, maar het kost me moeite om me te verliezen in een boek. En ik zou zo graag weer eens een boek lezen, waar ik naar uit kijk om te gaan lezen, in plaats van dat ik het met gemak een paar dagen opzij leg, zoals nu het geval is.

  2. Oh, dit klinkt echt als een mooi boek. Ik ben wel weer toe aan een lekker poëtisch, langzaam boek. Zo af en toe vind ik dat echt heerlijk. Thanks voor de tip!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.