Zomerlezer: found family

Geplaatst op 8 juli 2024 door Emmy in Boeken / 0 Comments

Dit jaar doe ik mee met Zomerlezen. Dit is een leesbevorderingsproject om iedereen in de zomervakantie toch aan het lezen te houden. Een aantal bloggers hopen iedereen te inspireren met een aantal toffe boeken, elke week in een ander thema.

Found family

Het thema van deze week is familie en ik moest hierbij meteen denken aan een bekende YA trope: found family. Daarom heb ik een aantal boeken op een rijtje gezet waarin dit een grote rol speelt. En dat vind ik natuurlijk een extra leuk thema zo op mijn verjaardag. 🙂

Legendes & lattes – Travis Baldree

Een heldhaftige ork, een uitdagende koffiebar en de kracht van vriendschap. ‘Legendes & lattes’ van Travis Baldree is een hartverwarmend cozy fantasyboek. Voor de fans van T.J. Klune.

De avontuurlijke ork Viv is toe aan iets nieuws. Na een leven als huurling vol gevechten en bloedvergieten, besluit ze haar zwaard in te ruilen voor een koffiebar in een klein dorpje. Maar dat is een flinke uitdaging… Rivalen proberen haar plannen te dwarsbomen en dan is er ook nog het kleine detail dat niemand in het dorp ooit van koffie heeft gehoord. Gelukkig staat Viv er niet alleen voor. Met nieuwe vrienden, vertrouwen en geluk lijkt haar niets meer in de weg te staan. Of is ze zelf haar grootste vijand? ‘Legendes & lattes’ van Travis Baldree is een heerlijk avontuurlijk cozy fantasyboek, voor zowel de fantasy- als de feelgoodlezers!

Legendes & lattes is een cozy fantasy waarin een ork een koffiehuisje start. Er komen bijzondere figuren bij haar werken of koffie drinken en samen vormen ze een familie van buitenbeentjes. Je krijgt spontaan trek van dit avontuur en het is perfect voor lezers die wel fantasie willen, maar geen dood en verderf.

Six of crows – Leigh Bardugo

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…
Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.
Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.
‘List & Leugens’ wisselt tussen de perspectieven van deze zes personages en neemt je mee naar de uithoeken van de Grisha-wereld: de sloppenwijken van Ketterdam en de ijzige vlaktes van Fjerda (waar Grisha worden opgejaagd en opgesloten!). Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat Leigh Bardugo stukje bij beetje ontrafelt en op een fantastische manier door elkaar weeft.

In dit rijtje kan het populaire Six of Crows natuurlijk niet ontbreken. 6 tieners vormen samen een criminele benden, maar vinden elkaar daarin om te overleven. De vriendschappen, de personages, de plot: dit boek is smullen.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee – TJ Klune

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.
In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).
Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen?

Een maatschappelijk werker komt bij een weeshuis vol magische jeugd om te checken of ze niet te gevaarlijk zijn voor de maatschappij. Ze sluiten elkaar in het hart en je gaat van iedereen houden. Al Klune’s boeken hebben een found family element.

The Very Secret Society of Irregular Witches Sangu Mandanna


A warm and uplifting novel about an isolated witch whose opportunity to embrace a quirky new family and a new love changes the course of her life.

As one of the few witches in Britain, Mika Moon knows she has to hide her magic, keep her head down, and stay away from other witches so their powers don’t mingle and draw attention. And as an orphan who lost her parents at a young age and was raised by strangers, she’s used to being alone and she follows the rules…with one exception: an online account, where she posts videos “pretending” to be a witch. She thinks no one will take it seriously.

But someone does. An unexpected message arrives, begging her to travel to the remote and mysterious Nowhere House to teach three young witches how to control their magic. It breaks all of the rules, but Mika goes anyway, and is immediately tangled up in the lives and secrets of not only her three charges, but also an absent archaeologist, a retired actor, two long-suffering caretakers, and…Jamie. The handsome and prickly librarian of Nowhere House would do anything to protect the children, and as far as he’s concerned, a stranger like Mika is a threat. An irritatingly appealing threat.

As Mika begins to find her place at Nowhere House, the thought of belonging somewhere begins to feel like a real possibility. But magic isn’t the only danger in the world, and when peril comes knocking at their door, Mika will need to decide whether to risk everything to protect a found family she didn’t know she was looking for….

Dit boek is helaas nog niet vertaald, maar het heeft absoluut een found family element. Ik wilde in dit landhuis wonen en iedereen bevrienden.

En dan wil ik afsluiten met de wijze woorden van Bobby (Supernatural):

“Family don’t end with blood.”

Heb jij nog een mooie aanvulling op deze trope?

De andere deelnemende blogs

Neem je ook een kijkje op de andere deelnemers blogs?

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.