Six of Crows (Six of Crows #1) – Leigh Bardugo

Geplaatst op 31 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Six of Crows (Six of Crows #1) – Leigh BardugoSix of Crows door Leigh Bardugo
Ook door deze auteur: Shadow and Bone
Serie: Six of Crows #1
Uitgever: Henry Holt and Co. | september 2015
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 465
ISBN: 9781627792127
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price—and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can't pull it off alone...

A convict with a thirst for revenge.

A sharpshooter who can't walk away from a wager.

A runaway with a privileged past.

A spy known as the Wraith.

A Heartrender using her magic to survive the slums.

A thief with a gift for unlikely escapes.

Six dangerous outcasts. One impossible heist. Kaz's crew is the only thing that might stand between the world and destruction—if they don't kill each other first.

Menig fan zat er al een hele tijd op te wachten; Six of Crows, het nieuwste boek van Leigh Bardugo dat zich afspeelt in dezelfde wereld. Toen ik zag hoe mooi de Engelse hardcover (met zwart op snede) zou worden, hield ik het niet meer. Voor het eerst sinds Harry Potter preorderde ik een boek. En daar was hij opeens. Dat mooie ding. Prachtige omslag (jammer dat het een duskjacket is) en een heel zwart boek er onder verstopt. Ook de binnenkant is mooi opgemaakt. Ik was meteen verliefd op het boek.. Maar besloot toch maar om eerst de Grisha trilogie te herlezen in het kader van de Grishareadalong.

Toch moet ik bekennen dat ik ergens een beetje huiverig was. Een boek dat zich afspeelt in een omgeving die eigenlijk geschapen is voor een andere serie.. werkt dat wel? In sommige gevallen namelijk niet. Toch heeft Six of Crows een heel andere feel en een heel ander verhaal. Dat zich toevallig afspeelt op een andere locatie op de kaart. Dit helpt juist om een beter inzicht te krijgen in de wereld waarin sommige mensen Grisha zijn. Je krijgt nu namelijk eindelijk een beeld van hoe andere volkeren er echt naar kijken. Daarnaast werden er vermogens over bepaalde Grisha-orden eindelijk op dusdanige wijze uitgelegd dat je er een beter beeld van krijgt. Dat zijn in ieder geval zaken die goed geslaagd zijn.

Behalve dat het zich in dezelfde wereld afspeelt en er Grisha’s zijn, is het toch heel anders. Ketterdam (gebaseerd op het Nederland uit de gouden eeuw) brengt een heel ander decor en een heel andere kijk op Grisha. Ze dragen andere kleding, gebruiken hun gaven voor andere dingen en staan heel anders in het leven. Ketterdam voelde meteen heel goed aan en het gebruik van Nederlandse (of Nederlands-achtige) woorden verrijkte de tekst. Ik ben benieuwd hoe ze dat in de Nederlandse vertaling op gaan lossen.

De hoofdpersonages uit Six of Crows zijn niet bepaald helden. Het verhaal gaat namelijk over zes jongeren die veelal in verband worden gebracht met dieven en ander gespuis. Zij zijn de kraaien van de maatschappij en vormen een soort groep. Kaz, hun leider, wordt in dienst genomen om een gozer te zoeken die gevangen wordt gehouden. Die vent heeft een bepaalde drug ontwikkeld die enorm veel effect hebben op Grisha. Ze gaan op pad en tja.. wat er dan gebeurt moet je natuurlijk zelf lezen.

Hoewel ik sommige van deze personages erg tof vond, vond ik het soms erg lastig me in te leven. Het zijn er zes, dus het verhaal switch steeds naar een ander personage wat gevolgd wordt. Ik weet nou niet of ik dat echt prettig vind?

Geloof me, het verhaal is weer fantastisch en de setting is overweldigend, maar ik heb nog steeds een beetje last om de personages te leren kennen. Nina en Kaz vond ik echt fantastisch, maar de rest lag een beetje op de achtergrond te dobberen. Misschien als ik het boek ooit herlees, dat het dan weer anders aanvoelt. We zullen zien!

Verder is het een topper. Je moet Six of Crows wel echt los zien van de trilogie, want hoewel sommige personages vernoemd worden, heeft het een heel andere sfeer, doel, verhaal en totaal ander set van personages. Leigh.. ik wil meer.

Six of Crows

 

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Six of Crows (Six of Crows #1) – Leigh Bardugo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.