Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. Klune

Geplaatst op 27 juni 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Het weeshuis in de azuurblauwe zee – T.J. KluneHet weeshuis in de azuurblauwe zee door T.J. Klune
Ook door deze auteur: Het gefluister achter de deur
Uitgever: Volt | Mei 2022
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 414
ISBN: 9789021462684
Uitgave: Hardcover
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
five-stars

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap dat bestaat uit Talia (een meisjeskabouter), Theodore (een gevleugeld draakje), Phee (een boself), Chauncey (een groen, kwalachtig wezen), Sal (een jongen die een miraculeuze verandering ondergaat wanneer hij bang is) en Lucy (een zesjarige antichrist).

Arthur Parnassus is er de directeur en hij wil te vuur en te zwaard sluiting voorkomen – ook al zal hij dan zijn eigen geheim moeten prijsgeven. Linus gaat een maand op het eiland wonen. Wanneer hij gaandeweg zijn vooroordelen laat varen en niet alleen een band opbouwt met de jongeren, maar ook met Arthur, komt hij voor een dilemma te staan: moet hij de ambtelijke regels of zijn hart volgen.

Eindelijk was daar de vertaling! Ik keek al een tijdje enorm uit naar Het weeshuis in de azuurblauwe zee en ik had al zo ontzettend veel goeds over dit boek gehoord. Mijn verwachtingen waren echt torenhoog en ik hoopte maar dat het boek ze waar zou maken. Ik wist dat dit boek anders zou zijn dan alle andere boeken die ik ooit had gelezen.

Linus is maatschappelijk werker en doet altijd braaf wat hij moet doen. Dag in en dag uit. Maar op een dag wordt hij voor een maand naar een weeshuis met bijzondere kinderen gestuurd om te bepalen of het weeshuis en diens bewoners veilig genoeg zijn om te mogen blijven bestaan. Wetend dat hij zich nooit aan zijn cliënten mag binden, vertrekt Linus naar het eiland. En daar ontmoet hij de meest wonderlijke personen. Hij moet kiezen tussen zijn plicht en zijn hart.

Dit boek heeft me zo geraakt. Zo veel indruk op me gemaakt. Ik ben er nog helemaal door overrompeld. Ik sloot de oersaaie Linus meteen in mijn hart en hoopte vanaf de allereerste pagina dat hij zijn sleur kon doorbreken om eindelijk eens te gaan leven. En met elk wonderlijk personage voelde ik een connectie. De kinderen waren stuk voor stuk fantastisch. Arthur was fantastisch. Het weeshuis in de azuurblauwe zee was gewoonweg een troost waarvan ik niet wist dat ik het nodig had.

Maar, het maakte me ook verdrietig. Want in zijn boek laat TJ Klune heel duidelijk zien dat niet iedereen open staat voor iedereen die anders is. Als iemand die altijd het gevoel heeft het buitenbeentje te zijn in bepaalde groepen, voelde ik dat heel dichtbij komen. Ik was dan ook heel blij dat ze elkaar hadden en dat er ook wel wat mensen zijn die iedere persoon die afwijkt van de norm accepteert.

Ondanks dat de hoofdpersoon een witte homoseksuele man van in de veertig is, kon ik me met hem identificeren. We leven immers in een maatschappij waarin we al snel in een sleur worden geduwd. Linus bewijst hoe ver je met vriendelijkheid kunt komen en dat je soms een risico moet durven nemen om je dromen achterna te gaan. Ik vond hem fantastisch en ik zou willen dat ik hem kende.

Of Het weeshuis in de azuurblauwe zee echt een jeugdboek is? Aan sommige details te lezen wel, maar ik denk vooral dat dit boek tijdloos is. Een boek voor iedereen. En toch is het ook weer een boek waarvan een ander niet kan bepalen of het is voor je is. Ik vond het prachtig, juist ook door de maatschappelijk kritische noot en ook hoopvol. Ik voelde me op een vreemde manier begrepen en welkom. Het was een van de mooiste boeken die ik dit jaar heb gelezen.

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.