Zilvergaren – Naomi Novik

Geplaatst op 18 juli 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Zilvergaren – Naomi NovikZilvergaren door Naomi Novik
Ook door deze auteur: Ontworteld
Uitgever: LS Amsterdam | September 2018
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 492
ISBN: 9789024581573
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Een sprookjesachtige hervertelling van de klassieker Repelsteeltje.

Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters... Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft.

Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn.

Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is - zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Nadat ik betoverd was door Naomi Novik’s Ontworteld, moest en zou ik Zilvergaren ook hebben. Dit boek speelt zich een sorot van af in dezelfde wereld, maar is een compleet ander verhaal en gebaseerd op een heel ander sprookje (Repelsteeltje). Nadat ik het als cadeautje had gekregen met Sinterklaas, stond het nog een hele tijd in de kast. Ik was ergens bang dat mijn verwachtingen te hoog waren en bleef het lezen maar uitstellen.

zilvergaren

Miryam haar familie staat erom bekend geldschieters te zijn. Haar vader is er alleen niet zo goed in, tot grote ergernis van Miryem’s opa. Haar vader heeft hun complete kapitaal uitgeleend en eist niks terug. Miryem is het zat en besluit de touwtjes in handen te nemen. Al snel blijkt Miryem er echt talent voor te hebben: ze weet van zilver goud te maken… en net dat wekt de aandacht van de wezens die iedereen vreest. Hun koning wil Miryem aan het werk zetten….

Ik ben zo ontzettend blij dat ik dit boek heb gelezen. De details waren prachten en ja, het boek eiste veel aandacht op, maar het was het allemaal waard. Ik denk ook dat ik Zilvergaren uiteindelijk mooier vond dan Ontworteld. Waar ik Ontworteld op een gegeven moment wat minder begon te vinden omdat het wel twee boeken leken, bleef ik bij Zilvergaren volledig geboeid.

In Zilvergaren volg je verschillende personages. Je moet uit de tekst opmaken wie er aan het woord is, wat zo nu en dan zorgde voor verwarring. Toch vond ik het prettig dat het verhaal werd verteld uit al die personages.

De personages wisten me dusdanig te intrigeren dat ik vanaf de allereerst pagina al helemaal in het boek zat. En dat boek zat echt boordevol verhaal: er gebeurt zo ontzettend veel! Heerlijk.

Daarnaast vond ik het ook prachtig en sprookjesachtig geschreven. Het was zo ontzettend sfeervol. Ik waande me echt in het dorp en bij Miryem en haar familie. Daarnaast wilde ik constant weten hoe het verhaal zou aflopen met alle personages.

Het enige echte minpunt vond ik dus de verwarring van het wisselen van het perspectief. Verder vond ik Zilvergaren echt een prachtig verhaal en echt een aanrader voor iedere liefhebber van sprookjesachtige fantasy.

Lees van deze auteur ook Ontworteld of reserveer haar nieuwe boek: Een dodelijke opleiding.

zilvergaren
four-half-stars

Tags: ,

Divider

4 responses to “Zilvergaren – Naomi Novik

  1. Het is inderdaad een heerlijk boek! Ik houd zo erg van dit soort adaptaties van sprookjes en oude vertellingen. Maar ik vond inderdaad de wisseling van perspectief soms wat verwarrend, dan had ik niet altijd direct door wie er aan het woord was.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.