Ontworteld – Naomi Novik

Geplaatst op 10 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Ontworteld – Naomi NovikOntworteld door Naomi Novik
Ook door deze auteur: Zilvergaren
Uitgever: LS Amsterdam | November 2015
Genres: Fantasy, High Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 512
ISBN: 9789024569670
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Agnieszka's volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet- iedereen weet- dat de tovernaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest...

Nog net niet telde ik de dagen af wanneer Ontworteld zou gaan verschijnen; ik had er namelijk al ontzettend veel over gehoord, wat mede kwam door de hype in het buitenland. Kun je nagaan dat ik niet eens zo op de hoogte ben van buitenlandse hypes!

Ontworteld belooft een sprookje te zijn. Een ideale mix tussen Game of Thrones en Harry Potter; een gevaarlijke combinatie, waardoor mijn verwachtingen torenhoog waren.

Het verhaal begint wanneer Agnieszka (ik blijf maar struikelen over deze naam) – een heel onhandig en ‘gewoon’ meisje – verteld hoe de Draak – een tovenaar – binnenkort een van de 17-jarige meisjes mee gaat nemen en tien jaar bij zich zal houden. Iedereen verwacht dat haar beste vriendin uitgekozen zal worden, maar Agnieszka is uiteindelijk degene die mee moet naar de toren. Daar begint ze heel langzaam dingen over zichzelf te leren. Dit voelde best wel traag, maar voor ik het wist, was het alsof de dam werd doorgebroken en er een stortvlucht aan gebeurtenissen over me werd uitgestort. Wow, dat was opeens even heftig!

Ik vond de eerste helft van Ontworteld erg tof. Ik hield erg van de spanningen tussen de Draak en Agnieszka en ik hou er wel van als iemand echt een vaardigheid begint te ontwikkelen. Toch merkte ik dat ik – naarmate de vaart in het verhaal toenam – meer behoefte leek te krijgen in een pauze. Dit boek was zo overweldigend dat ik het eigenlijk niet in één zit kon lezen. Het was bijna alsof er meerdere boeken (gedwongen) samengevoegd waren. De gebeurtenissen volgden zich – zeker later in het boek – in zo’n rap tempo op dat ik me afvroeg of het niet beter was als dit een serie was geweest. Een serie waarin de magie echt de tijd had om te groeien. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel tof dat het een stand-alone is (want dat is verfrissend), maar het lijkt net alsof er teveel in is gepropt, waardoor sommige gebeurtenissen bijna random aanvoelen.

Toch is het een verhaal met een groot gevoel van sfeer. Het is echt een sprookje. Wel maken de lastige namen het niet het meest makkelijke boek om te lezen. Dit is typerend voor dit soort fantasy; veel personages met bijzondere namen en veel gebeurtenissen waarbij het niet meteen duidelijk is wat het doel is. Het is een boek dat mijn aandacht zeker heeft weten te krijgen en er om smeekt om over een jaar nogmaals gelezen te worden.

Het boek begint rustig en behoorlijk onschuldig, maar vliegt vervolgens alle kanten uit. Ik vind het daardoor lastig dit boek echt te beoordelen. Ik vind het namelijk een erg mooi boek waar ik veel van heb genoten, maar ik vond het ook wel lastig om mijn concentratie er bij te houden. Het duurde voor mijn doen erg lang voor ik het boek uit had. Maar misschien wilde ik ook gewoon heel graag in die sprookjesachtige omgeving blijven vertoeven. Dit boek zal ik zeker nogmaals lezen en dan zal ik weer duizend nieuwe dingen ontdekken.

Ontworteld

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Ontworteld – Naomi Novik

  1. Dit klinkt zeker veelbelovend! Dat van dat ‘kiezen’ deed me eerlijk gezegd een beetje denken aan The Hunger Games. Dat niet Prim, maar Katniss uiteindelijk naar de Arena gaat.

  2. Ik snap helemaal wat je bedoeld, ik denk zeker dat dit boek beter uit de verf was gekomen als serie of als duologie. Zodat je wat meer de tijd krijgt om ook echt in de magie te duiken.

  3. Hmm, dit heeft mijn aandacht wel gekregen. Zelf ben ik al een tijdje opzoek naar een boek in de lijn van Harry Potter. Sorry voor de liefhebbers, maar The Game of Thrones heb ik dan weer helemaal niks mee. Toch lijkt dit me het uitproberen waard.

    • Ik vond dit boek ook niet echt zoals Game of Thrones. Ja, er zitten wat intriges met betrekking tot het koninkrijk in, maar het is niet zo hard. Ik vond het meer een volwassene Harry Potter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.