Het Zilveren Masker (Magisterium #4) – Holly Black & Cassandra Clare

Geplaatst op 22 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Het Zilveren Masker (Magisterium #4) – Holly Black & Cassandra ClareHet zilveren masker door Holly Black, Cassandra Clare
Ook door deze auteur: Witte Kat, City of Ashes
Serie: Magisterium #4
Andere boeken in deze serie: De IJzerproef
Uitgever: Moon | November 2017
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 224
ISBN: 9789048835515
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Callum Hunt wordt geconfronteerd met een leven vanachter tralies, verbannen uit de rest van de magische gemeenschap voor wat hij is en voor wat hij zou kunnen worden. Maar een schokkende openbaring heeft hem vrijheid beloofd - tegen een hoge prijs. Zal het hem lukken om sterk te zijn en trouw te blijven aan zijn vrienden en docenten? Of neemt hij het risico, waarmee hij alles zal vernietigen waar hij van gehouden heeft?

Ik was na het lezen van het derde deel in de Magisterium serie een beetje teleurgesteld. Hoewel ik de eerste twee boeken echt heel tof vond, begon het jeugdige me een beetje tegen te staan. Ik vond dat de personages niet meegegroeid waren met hun leeftijd en dat het verhaal nogal oppervlakkig bleef. Als ik het vergeleek met het super uitgewerkte en gedetailleerde Harry Potter, was dit maar een slappe thee. Dat had ik niet verwacht van topauteurs als Holly Black en Cassandra Clare, die mij toch keer op keer weten te betoveren. Toen ik het vierde deel, Het Zilveren Masker, binnenkreeg twijfelde ik dan ook behoorlijk. Zou dit boek mij wederom teleurstellen?

Callum Hunt is gevangen gezet om de magische samenleving te beschermen. Maar dankzij zijn vrienden heeft hij een tweede kans op vrijheid. Daarvoor moet hij zijn docenten en vrienden volledig vertrouwen, en dat is lastig als sommigen van hen een dubbele agenda lijken te hebben.

Het zilveren masker heeft voornamelijk één doel en dat is voor Call dat hij Aaron terughaalt uit de dood. Dat hij slaagt in waar De Vijand Des Doods in gefaald is. En je merkt duidelijk dat dit het hoofddoel is. Het boek is kort (amper 200 pagina’s) en je bent er zo doorheen. De personages vluchten, vechten en hebben wat interactie met elkaar. En dat is het eigenlijk. Voor mij zat er wederom minimale groei in de ontwikkeling van zowel de plot als de personages. Gelukkig had het einde genoeg power om het hele boek een beetje goed te maken.

Ik vind het lastig om te zeggen dat waar velen helemaal geëmotioneerd zijn geraakt bij het derde deel en nog steeds een gebroken hart hebben bij het vierde, ik helemaal niks meer voel voor Call, Tamara en Aaron. Er is zo’n afstand gecreëerd.

Toch heeft het lezen van dit boek mij veel minder tegengestaan dan het derde deel. Het zilveren masker is dan wel geen geweldig boek (voor mij), maar het is niet zo dat ik wilde opgeven. Het is een gemiddeld boek. Een beetje kort, een beetje snel en niet heel gelaagd uitgewerkt. Ik hou enorm van meerdere lagen in het verhaal en ik heb bij deze serie heel erg de indruk dat het bestaat uit losse elementen. Dat de setting gewoonweg niet voldoende tot leven komt voor mij. In de eerste twee boeken had ik dit wel.

Urgh. Waarom vind ik dit zo lastig?

Kijk, veel lezers zullen Het Zilveren Masker echt heel tof vinden. Vooral jongere lezers zou ik deze serie onmiddellijk in hun handen duwen. En hoewel ik ook echt dol op jeugdboeken ben, vind ik dit gewoonweg tekort schieten. De setting komt voor mij onvoldoende tot leven en ik vind de personages niet meer passen bij hun leeftijd; ze lijken nog hetzelfde als in hun eerste twee jaar. En daar hou ik niet van. Als je tieners hebt als personages, dan moeten ze groeien. In die jaren gebeurt er zo veel met ze, laat dit tot uiting komen!

Het Zilveren Masker deed mij meer plezier dan het derde deel.

Hoewel ik Het zilveren masker echt geen slecht boek vond, is het ook geen hoogvlieger. Het is een vrij kort verhaal en daardoor blijft het nogal op de oppervlakte zweven. Ik had meer verwacht van deze twee topauteurs.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Het Zilveren Masker (Magisterium #4) – Holly Black & Cassandra Clare

  1. Ik ben na het tweede boek gestopt met deze serie. Net als jij had ik er meer van verwacht en dan vooral dat het grootser zou worden en dat de personages zouden groeien. Ik vond het heel jammer toen ik merkte dat het vrij oppervlakkig bleef en leefde daardoor gewoon ook niet meer mee met de personages.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.