De IJzerproef (Magisterium #1) – Cassandra Clare & Holly Black

Geplaatst op 8 november 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

De IJzerproef (Magisterium #1) – Cassandra Clare & Holly BlackDe IJzerproef Serie: Magisterium #1
Andere boeken in deze serie: De koperen vuist
| oktober 2014
Aantal pagina's: 388
ISBN: 9789048819157
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De 12-jarige Callum Hunt is van jongs af aan opgegroeid met drie regels: 1. Vertrouw nooit een tovenaar. 2. Doe nooit mee aan de IJzerproef. 3. Ga nooit naar het Magisterium.

De meeste kinderen zouden er alles voor overhebben om mee te doen aan de IJzerproef. Maar Callum Hunt niet. Al zijn hele leven heeft zijn vader hem gewaarschuwd om uit de buurt van magie te blijven. Maar het Magisterium ziet in Callum een machtige tovenaar. Voor hij het weet wordt hij meegezogen in de sinistere wereld van het Magisterium, dat niet alleen een duistere connectie met zijn verleden blijkt te hebben, maar ook zijn toekomst compleet verandert. De IJzerproef is begonnen en Callum staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hoe kan hij uit handen van het Magisterium blijven?

Wanneer twee briljante schrijfsters hun krachten bundelen, dan moet daar toch een geweldig boek uitkomen? Met die gedachte wist ik zeker dat ik De IJzerproef (The Iron Trial in het Engels) wilde lezen. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik dit boek van de uitgeverij ontving in ruil voor een recensie.

Allereerst: de uitgave. Wat een prachtige hardcover is het geworden. De omslag is prachtig en er zitten leuke patronen op het schutblad. En bij elk hoofdstukje een illustratie! Ik ben een gelukkig mens.

Hoewel ik het niet tof vond als men een foto gebruikt om een personage te omschrijven, vind ik een tekening wel erg leuk. In dit geval voegt het daadwerkelijk iets toe aan het verhaal, omdat het elementen tot leven brengt.

Als je van Harry Potter houdt dan is dit een boek wat je zeker zal aanspreken. Al moet ik je wel waarschuwen dat bepaalde overeenkomsten wel erg sterk aanwezig zijn. Een toverschool, een trio van vriendschap, een jongen die er misschien niet helemaal thuishoort, een rivaal… etc. Maar vergeet niet dat dit ook bij Harry Potter niet helemaal uniek is.

De wereld die Clare en Black schetsen is interessant en magisch en ik zeker goed uitgewerkt. Het verhaal is niet heel bijzonder of uniek, maar wel vermakelijk. Ik zag veel dingen wel aankomen, maar toch zijn bepaalde keuzes best gedurfd voor zo’n boek! Het boek is overigens geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar, maar dit maakt het zeker niet kinderachtig! Ook voor een wat ouder publiek zitter er genoeg vermakelijke elementen in.

Ik denk dat dit een ideaal boek is voor lezers die nog net niet onder de YA leeftijd vallen. Het is voor hen absoluut geen kinderachtig verhaal. Wel leest het niet echt heel erg vlot. Hiermee bedoel ik dat er verhalen zijn die ik sneller vond lezen.

Ondanks dat veel elementen me erg aan mijn favoriete boekenreeks deden denken, vind ik De IJzerproef een heel erg leuk en vermakelijk verhaal wat gaat over vriendschap, jezelf leren kennen en blijven strijden voor dat geen waar je voor staat. En ik moet meteen ook bekennen dat ik niet kan wachten hoe het verhaal van Call en zijn vrienden verder gaat!

four-stars

Tags: , , , , , , , , , , ,

Divider

8 responses to “De IJzerproef (Magisterium #1) – Cassandra Clare & Holly Black

 1. Ebe

  Hallo! ☺
  Ik vraag me af of je voor de sterretjes in je recensies alt-codes gebruikt, of kopieer en plak je ze gewoon?
  Vraag het me al een tijdje af, want het lijkt me vervelend om elke keer weer te gaan kopiëren…
  Ik zou al gaan sukkelen.
  xxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.