Wonderland – door tien Young Adult auteurs

Geplaatst op 2 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Wonderland – door tien Young Adult auteursWonderland door Jennefer Mellink, Jen Minkman, Chinouk Thijssen, Eva Moraal, Patty van Delft, Vanessa Gerrits, Marijke Jansen, Rianne Werring, Anne Nicolai, Debora Elisabeth
Illustrator: Emmy van Ruijven
Ook door deze auteur: Gebroken, Schaduw van de Tijd, Blindelings, Overstroomd, Tweedehands Vleugels, Brave new love
Uitgever: Dutch Venture Publishing | November 2017
Aantal pagina's: 358
ISBN: 9789492585059
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Dikke sneeuwvlokken, cadeautjes onder de boom, overal lichtjes en knusse kerststalletjes: het is weer tijd voor de gezelligste maand van het jaar. In navolging van internationale bestsellers ‘Let it snow’ en ‘My True Love Gave To Me’ hebben tien young adultauteurs uit Nederland en België een bundel vol romantische kerstverhalen geschreven die je hart sneller zullen doen kloppen. Van fantasy tot contemporary en van thriller tot paranormal: ‘Wonderland’ bevat voor ieder wat wils met verhalen waarin ware liefde en de kerstgedachte centraal staan.

Met deze collectie heb je tien goede redenen in handen om lekker bij de open haard te kruipen en weg te dromen tijdens de decembermaand!

Toen ik hoorde dat Dutch Venture Publishing een young adult kerstbundel uit zou gaan geven, een beetje zoals My true love gave to me, was ik meteen enthousiast. Kerst is namelijk het ideale moment om boeken te lezen, vind ik! En toen ik de vraag kreeg of ik Wonderland, zo heet het boek, wilde illustreren kon het geluk al helemaal niet op. Ik las het boek dus al een hele tijd geleden, maar ter gelegenheid van de blogtour rondom de verschijning van het boek verschijnt mijn recensie vandaag.

Tien young adult auteurs van Nederlandse en Vlaamse bodem hebben de handen ineen geslagen om een verhalenbundel af te leveren die je het liefst bij een knetterend haardvuur zou willen lezen. Pak een kop warme chocolademelk en laat je meeslepen naar feestelijke, spannende, romantische en haast sprookjeachtige wintersituaties.

De collectie van Wonderland bestaat uit tien korte verhalen, elk geschreven door een andere auteur. Net als zo vaak bij een verhalenbundel, sprak het ene verhaal me meer aan dan het andere. Graag ga ik ze even allemaal langs, zonder teveel te verklappen over de inhoud.

Een wonder
Een wonder is een schattig en sfeervol verhaal met een historisch tintje. Er zat een subtiel fantasieaspect in wat voldoende uitgewerkt was en met vlagen ook spanning wist te creëren. Dit verhaal is me nog lang bijgebleven en zal zeker de romantische lezer doen laten smullen.

Suikersneeuw
Hoewel het verhaal van Vanessa behoorlijk wat weg heeft van instalove, vond ik het verhaal toch ontzettend leuk. Misschien kwam dit door het feit dat de hoofdpersoon grote liefde voor boeken heeft en er geregeld een stukje uit haar favoriete boek naar voren komt. Het geheel voelde verrassend compleet en gaf me echt zo’n kerstmarkt vibe.

Kerst’mis’
Kerst’mis’ was mijn minst favoriete verhaal in de Wonderland bundel. Dit kwam vooral omdat ik heel veel elementen in het verhaal te ver gezocht vond, of gewoon onwaarschijnlijk. Ik vond de hoofdpersoon onsympathiek en de ontknoping vond ik gewoon heel erg WTF. Bij dit boek voelde ik een grote afstandelijkheid, terwijl het idee erachter best prima was. Ook vond ik dat er teveel informatie in het verhaal gepropt werd.

Kerstster
Naast Suikersneeuw is ook Kerstster zo’n gezellig verhaal waarbij je – net als de personages – het liefst een warme kop chocolademelk wilt lezen. Bij het lezen van dit verhaal voelde ik me geregeld helemaal warm worden van binnen. Ik kon me alles goed voorstellen en het verhaal bevat ook nog eens een leuke twist.

Maria’s kerstengel
Het volgende verhaal speelt zich echt af in een schoolsetting en heeft verrassende plottwisten die het verhaal meteen memorable maken. Ik heb er erg van genoten en kreeg meteen zin in kaneelbroodjes tijdens het lezen van dit boek. Damn, nu heb ik er meteen weer zin in. Jum.

Alf
Een van mijn andere favorieten was Alf, wat over een meisje gaat die zich opsluit in de lunchroom waar ze werkt voor een rustige kerst, maar er komt een vreemde jongen langs… Ook dit verhaal vond ik erg leuk. Het sprak ontzettend tot de verbeelding en ook in dit verhaal is het fantasie-element heel subtiel, maar erg leuk. Ik werd hier erg blij van.

Droomband
Het volgende verhaal is Droomband, een verhaal met een paranormaal tintje. Toch zaten er nog een paar elementen in die me minder aanspraken. Allereerst wordt spiritualiteit duidelijk gezien als iets aparts, wat ik eigenlijk niet vind passen bij de diversiteit binnen de bundel. Verder vind ik het wel heel tof dat er een Wicca element in zit. Vind ik leuk! Oh en nog iets wat ik me afvroeg; waarom fietst ze niet naar school?? Verder vond ik het een leuk alledaags verhaal met een romantisch en paranormaal randje.

Helse heenreis
Het meest emotionele verhaal was dat van Marijke, Helse Heenreis. De tieners in dit verhaal maken heftige dingen mee of hebben een zwaar verleden. Zo nu en dan vond ik het wel erg dramatisch en over de top. Ondanks dat heeft het verhaal wel mooie boodschappen die goed passen bij de kerstgedachtte. De band tussen tieners speelt een grote rol en daar hou ik van.

Mijn allerliefste
Mijn allerliefste is een verhaal dat zich afspeelt in een nabije toekomst. Tussen allerlei oorloggeweld is er nog genoeg ruimte voor hoop en liefde en dat maakt het verhaal mooi en ontroerend. Het is ook een van de verhalen waarbij ik het meest het gevoel had dat ik er meer over wilde weten. Er zitten hele mooie kleine en breekbare elementen in die veel jongeren zal aanspreken.

It’s a match
Tot slot het verhaal geschreven door Chinouk. Ook dit verhaal vond ik leuk.. Het is een van de spannendste verhalen. Misschien dat het boek soms wat teveel infodump bevatte; informatie die je als lezer eigenlijk niet nodig hebt, vooral bij een kort verhaal. De zinnen zijn kort – soms iets te kort voor mij? – maar dit zal andere lezers juist weer aanspreken.

Door Wonderland heb ik heel veel zin in kaneelbroodjes, warme chocolademelk, veel boeken en een flink pak sneeuw.

Al met al is Wonderland een verrassend diverse bundel geworden vol romantiek, avontuur en subtiele fantasie. Een echte young adult read voor tijdens de koude wintermaanden. Ik vind het erg tof dat we nu een bundel voor young adults hebben van eigen bodem en de kwaliteit van de verhalen is prima. Deze wil je echt niet missen!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “Wonderland – door tien Young Adult auteurs

  1. Do

    Ik ben echt heel benieuwd naar dit boek, echt leuk dat het geschreven is door Nederlandse en Vlaamse auteurs én wat tof dat je dit boek mocht illustreren 🙂

  2. Ik ga erin beginnen als ik het boek dat ik nu lees uit heb! Leuk dat je ze één voor één langs bent gegaan, nu ben ik namelijk heel nieuwsgierig geworden haha.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.