Blindelings – Chinouk Thijssen

Geplaatst op 28 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Blindelings – Chinouk ThijssenBlindelings | februari 2015
Aantal pagina's: 349
ISBN: 9789491884245
Uitgave: eBook
Goodreads
three-stars

Een YA-thriller over manipulatie, onzekerheid en gevaar!

Ivy Maron is bijna achttien en zit op de modevakschool. Vanaf het moment dat ze de mysterieuze Sander ontmoet, ontstaat er langzaamaan een afstand tussen Ivy en haar beste vriendinnen. Ze lijkt wel een dubbelleven te leiden en volgens haar omgeving heeft Sander haar compleet in zijn macht. Als ook Ivy's veilige thuissituatie voor altijd dreigt te veranderen en ze het idee heeft dat ze bij niemand meer terechtkan, maakt ze gevaarlijke keuzes.
Kan iemand Ivy nog redden of is het al te laat?

Een tijdje terug ontving ik de ePub van Blindelings namens de uitgeverij. Bedankt daarvoor!

Het was alweer een tijd geleden dat ik de eerste aankondigingen van dit boek voorbij zag komen. Ik ben altijd wel benieuwd hoe vrij kleine uitgevers omgaan met hun eerste YA-baby. De cover gaf me meteen een heel beeld.. Maar laat meteen ook zien hoe manipulatief het kan zijn. De cover is namelijk 0 relevant aan het verhaal en ontzettend nietszeggend. Laat je dus niet meteen verleiden door een mooi plaatje! Ja, ik als vormgever vind het belangrijk dat een omslag iets zegt over het boek en ik kan meteen keihard aangeven dat dit niet het geval is hier. Wat men ook zegt.

Maar laten we eens naar het verhaal kijken, want daar draait het om, toch? Nu ben ik altijd wat kritischer naar boeken die van Nederlandse bodem komen, dus als je daar van houdt; lees dan vooral verder.

De plot vond ik zelf niet bijstel origineel en zelfs aardig voorspelbaar. Het speelt nou niet echt met verschillende mogelijke daders en de dreiging daarvan; ik zag het van mijlenver aankomen en het wordt al een soort van verklapt. Ik had liever gehad dat het wat heftiger was.. Wat schokkender.. Dat het boek je vanuit de verkeerde hoek een opdonder zou geven, ofzoiets. Voor mijn gevoel wordt hier geprobeerd een net zo spannend en realistisch verhaal als de boeken van Helen Vreeswijk neer te zetten en daar een klodder ‘meidendingen’ overheen te smijten… Helemaal geslaagd vind ik het niet.

Aan het begin vond ik het dan ook heel lastig puzzelen om de personages een juiste plek te geven. De ene studeert en loopt al stage op iets wat lijkt op HBO (wat naar mijn weten pas in latere jaren gebeurd in zulke situaties?)… Ivy moet dan op het mbo zitten, als ze nu al examen doet? De ander heeft vwo gedaan? Ehm.. het loopt gewoon niet helemaal lekker. Wat mij betreft hadden de meiden een aantal jaar jonger mogen zijn en gewoon op de middelbare school mogen zitten, bij elkaar in de klas.

Ik irriteerde me ook enorm aan Ivy. Ze is een betweter (sorry, maar Primark spreek je toch echt uit als Priemark, Ivy.. keiharde faal. Primark is Iers… dat had een ‘modestudent’ wel mogen weten en het komt echt over als een mega blunder als iemand in een boek zegt dat ‘die domme Nederlanders het priemark noemen’) en ze is ontzettend naΓ―ef. Die sterke mening van Ivy over dingen kwam soms veel te kort door de bocht over, vooral als het eigenlijk gewoon niet zo past. Het is een puber, dat zeker. Maar wel een beetje oud om zo te puberen. Ze had wat mij betreft ook wel excentrieker mogen zijn en aan het einde wat meer mogen vechten voor haar resultaten. Er zijn wat dingetjes blijven liggen die wat mij betreft beter afgerond hadden kunnen worden.

Toch weet Chinouk er wel in te slagen je als lezer mee te krijgen. Ik wilde oprecht weten hoe het af zou lopen en over het algemeen wordt alles aan het einde netjes uitgelegd en afgesloten. Hoewel ik dus niet helemaal overtuigt werd, heeft het boek zeker wel goede punten.

Zo is de schrijfstijl goed passend bij de doelgroep en komt Ivy echt over als puber door haar manier van praten (dat ik haar achter het behang wil plakken is bijzaak).

Misschien dat anderen de ontknoping absoluut niet aan zagen komen, voor mij was het meteen duidelijk. Het is niet echt een nadenk boek en kan hier en daar spannend zijn. Het leest lekker door en trekt je echt mee het verhaal in. Ik kan me voorstellen dat je het boek echt leuk vindt als je daar van houdt!

Ik denk dat je Blindelings echt zelf moet ervaren om er een mening over te kunnen vormen; lees dit boek dan vooral, want ik ga graag in discussie!

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

10 responses to “Blindelings – Chinouk Thijssen

  1. ink

    Klinkt weer als een echt boek van uitgever Scelta. Goed in mooie covers maken (al hun boeken hebben die) maar de inhoud is elke keer weer teleurstellend. Las van hun ooit het slechtste boek ever.

    • Oh, dat klinkt niet zo goed. Dit is het eerste boek wat ik van hen lees, dus kan het niet vergelijken met de rest. Persoonlijk vind ik dat de cover er op het eerste oog wel mooi uit ziet, maar kijk je verder, dan is het natuurlijk ontzettend nietszeggend en daarmee ook geen goede of mooie cover…

  2. Esmee

    Het heeft er toch een beetje mee te maken. Zo’n jurk wil Ivy toch in trouwen ofzo? Zoiets meen ik gelezen te hebben.. terwijl ze een nachtmerrie heeft staat er iets over een rode jurk. Dacht ik…

    • Die heb ik allemaal niet gelezen. Veel YA lijkt op elkaar ja, maar er zijn er ook een hele boek die toch wel wat verfrissend hebben. En andere weer niet, dus hebben niet die ‘wow’-factor om er uit te springen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.