Witte kaarten (De Anderen #5) – Anne Bishop

Geplaatst op 30 augustus 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Witte kaarten (De Anderen #5) – Anne BishopWitte kaarten door Anne Bishop
Ook door deze auteur: Rode letters
Serie: De Anderen #5
Andere boeken in deze serie: Rode letters
Uitgever: De Fontein | Juli 2017
Genres: Fantasy, Urban Fantasy
Aantal pagina's: 464
ISBN: 9789026143533
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Na de mislukte opstand zijn er nog maar weinig menselijke steden over in Thaisia. Simon, Meg, Monty en de anderen (en Anderen) die onderdeel uitmaken van het Stadspark van Lakeside, werken hard om de broze vrede tussen mensen en Anderen te bewaren. Maar dan komt Jimmy, Monty’s louche broer, naar het Stadspark met het plan zich te verrijken ten koste van zijn familie – zoals altijd. Terwijl de Anderen vol interesse toekijken en hun klauwen scherp houden, lopen de spanningen binnen het Stadspark op. Jimmy lijkt ongevaarlijk, maar alleen Meg weet wat er echt op het spel staat: zij heeft gezien hoe het afloopt, met zichzelf aan de rand van een graf…

Er zijn de laatste tijd veel boeken uitgegeven waar ik al lang naar uitkeek. Zoals bijvoorbeeld Witte kaarten van Anne Bishop, het vijfde en laatste deel in de serie over de Anderen. Ik vond de serie fantastisch; de setting, de dynamiek tussen de personages en tja, Simon. Het is dus niet zo gek dat ik erg blij was toen dit laatste deel eindelijk verschenen was.

Nadat de ouderen de MAE-beweging hebben neergeslagen, is er wat verandert tussen de mensen en de anderen. Ze moeten opnieuw leren met elkaar om te gaan en die relaties gaan niet altijd even gemakkelijk. De spanningen lopen hoog op en Meg en haar vrienden doen er alles aan om de banden te herstellen. Maar dan komt Montgomery’s broer om de hoek kijken…

Witte kaarten was niet helemaal wat ik er van verwacht had. Aan de ene kant wist ik dat ik een vrij langzaam boek kon verwachten vanwege Bishop’s beschrijvende schrijfstijl, maar ik had gehoopt dat de ontknoping wat… explosiever zou zijn. Ik heb best lang over het boek gedaan en dat was omdat het met vlagen bijna saai was. Al die beschrijvingen, al die niet relevante informatie. Ik wilde actie. Avontuur!

Hoewel het boek weer fantastische elementen bevat en ik nog steeds helemaal verliefd ben op de wereld, had er van mij net een tikkeltje meer peper in gemogen. Ik heb geregeld pauze moeten houden om het vol te kunnen houden en dat is zonde.

Wat ik dan wel weer tof vond is de spanningen tussen mens en anderen en hoe ze proberen – ondanks hun verschillen – samen te bestaan. De confrontaties die hierdoor ontstaan vond ik goed uitgewerkt en erg passend. (Maar laten we het maar niet over Jimmy hebben, wat een kloothommel).

Hoewel ik het einde lief, passend en zacht vind, zit ik toch nog met wat vragen. Zo werken we de eerste vier delen toe naar een verruiming van de wereld; we leren een andere kant van de wereld kennen. In deel vijf focussen we ons voornamelijk op Lakeside en dat vond ik te beperkend. Je merkt dat er gevolgen in de handel zijn vanwege de MAE beweging uit de vorige delen, maar verder krijg je niet veel van het leven buiten de Stadspark mee. Ik had daar veel meer van verwacht. Maar misschien is dit omdat veel boeken naar een knallend einde werken. Anne Bishop heeft dat in haar andere boeken ook niet gedaan, dus waarom hier wel?

Witte kaarten is geschreven op een manier waar je van moet houden; beschrijvend en meer op de ontwikkeling van karakter gericht, in plaats van actie en avontuur. Ze heeft in ieder geval een ontzettend aantrekkelijke en overtuigende wereld neergezet vol kleurrijke personages. Vooral de dynamiek tussen de personages heeft voor mij een grote aantrekkingskracht in deze serie.

Witte kaarten is weer bijzonder fantasierijk. Het is niet het vlotste boek, maar bewijst wel dat Anne Bishop haar personages door en door kent.

Al met al is Witte kaarten misschien niet helemaal wat ik had gehoopt. Ik vond het boek bij vlagen wat te langdradig en te ingezoomd op het Stadspark. Gelukkig maakt Simon veel goed, en ben ik blij dat ik nog een boek in deze wereld heb mogen vertoeven.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “Witte kaarten (De Anderen #5) – Anne Bishop

  1. Haha, het is inderdaad een gigantische kloothommel. Ik denk/hoop dat Anne Bishop de wereld nog meer gaat in beeld laten komen in de nieuwe spin-off serie die ze aan het schrijven is. Of was het nu al af? Ik weet het niet zeker maar ben er wel benieuwd naar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.