Twister – Juliette Forrest

Geplaatst op 19 januari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Twister – Juliette ForrestTwister door Juliette Forrest
Uitgever: Van Goor | Oktober 2018
Genres: Jeugd, Fantasy
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789000363643
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Twisters vader is verdwenen. Als ze onverwacht een aanwijzing krijgt over zijn verdwijning besluit ze naar hem op zoek te gaan. Ze komt terecht bij een heks in het bos die haar een magische ketting geeft. De ketting houdt de ziel van levende wezens vast en kan de drager doen veranderen in een wolf, een ruisende rivier of een regenbui. Maar er is een duistere vijand op jacht naar deze ketting, een slechterik die misschien iets te maken heeft met de plotselinge verdwijning van haar vader...

Als ik ergens een sucker voor ben, zijn het mooie omslagen en toffe middle grade verhalen. De boeken voor de young adult leeftijd zitten vaak vol avontuur, magie en zijn niet over de top dramatisch, iets wat wel erg young adultish is. Toen ik het omslag van Twister zag, begon ik spontaan te kwijlen en toen ik de omschrijving las was ik helemaal verkocht. Dit leek me nu een fantastisch boek! Ik heb een exemplaar mogen ontvangen van Best of YA, dus ik bof enorm!

Twister heeft een probleem: haar vader is verdwenen en dat heeft haar moeder geen goed gedaan. Op een dag krijgt ze een aanwijzing over zijn mysterieuze verdwijning en besluit ze naar hem op zoek te gaan. Deze tocht brengt haar bij een heks in het bos, die haar een ketting geeft; een magische ketting. Hij kan de drager namelijk van gedaante doen veranderen! In een wolf, een rivier of een regenbui, bijvoorbeeld. Er is echter een duistere vijand – het Witte Oog – op zoek naar deze ketting en misschien heeft de verdwijning van haar vader daar wel alles mee te maken.

Twister is een waarlijk sprookjesachtig verhaal met een unieke sfeer en bijzonder veel gekke details die je haast alleen maar in dit soort jeugdboeken tegen zult komen. Het is ook precies waarom ik middle grade zo ontzettend gaaf vind; avontuur, vriendschap, een zoektocht. Heerlijk! De magie deed sprookjesachtig aan, evenals de avonturen en figuren die Twister tegenkomt.

De personages zijn kleurrijk en stuk voor stuk bijzonder. Zeker jeugdige lezers zullen ze fantastisch vinden! Alles komt zo tot leven tijdens het lezen, wat mede kwam door alle gekkigheden. Het verhaal is namelijk soms wat vreemd, maar daar word ik wel blij van. De vergelijkingen en metaforen zijn erg mooi, evenals de schrijfstijl in het algemeen.

Naast dat het haast een sprookje is, kaart het ook wat zwaardere thema’s aan als pesten en depressie. Twister wordt namelijk gepest op school en moet daar mee om leren gaan; ze wil niks van haar eigenaardigheden kwijt. En misschien moeten wij dit de jeugd ook leren, dat het oke is om anders te zijn.

Depressie uit zich in Twister’s moeder, die door de verdwijning van Twister’s vader compleet is ingestort. Ik denk dat dit – helaas – veel dichter bij de werkelijkheid ligt dan we vaak denken. Op ouders wordt ook veel druk gelegd en het is als kind natuurlijk moeilijk om hier mee om te gaan. Zeker als een depressie zich vormt na een scheiding of overlijden. Een kind moet dit al verwerken en als er op dat moment geen ouderfiguur voor je kan zijn. Heftig hoor! Ik vind het goed dat dit soort thema’s ook in een verhaal verwerkt worden, juist als de rest zo fantasierijk is. Het geeft het boek meer gelaagdheid.

Dit boek was heerlijk. Het staat vol prachtige quote’s die echt indruk wisten te maken en die het boek zeker ook leuk maken voor volwassenen. Dit is zo’n boek dat vele harten zal veroveren en in een bepaalde vorm tijdloos is. Daarnaast is het omslag prachtig en zitten er zo veel verwijzingen naar de inhoud van het boek in, dat het bekijken ervan alleen al een groot feest is.

Twister is sprookjeachtig, vreemd en zit vol kleurrijke figuren. Een mooie aanvulling op het aanbod!

Ik hoef niet te herhalen dat ik heb genoten van Twister. Het is een prachtig boek en verhaal en heeft veel indruk op me gemaakt. Het is een schoolvoorbeeld van waarom ik dit type boek zo leuk vind: het avontuur, de figuren en de sfeer zijn echt on point.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

One response to “Twister – Juliette Forrest

  1. Het klinkt als een heel gaaf boek. Het mooie aan YA/Middle grade boeken is dat ze die thema’s aansnijden die jongeren nodig hebben, maar wel op een heel goede manier. Daarom geloof ik ook dat het uiteindelijk boeken/verhalen zijn die de maatschappij leefbaar houden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.