Twilight – Leven en dood (Twilight #5) – Stephenie Meyer

Geplaatst op 21 november 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 12 Comments

Twilight – Leven en dood (Twilight #5) – Stephenie MeyerTwilight - Leven en dood door Stephenie Meyer
Serie: Twilight #5
Uitgever: Van Goor | Oktober 2015
Genres: Young Adult, Paranormal Romance, Romantiek, Fantasy
Aantal pagina's: 760
ISBN: 9789000341887
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Vier de tiende verjaardag van Twilight! Deze speciale jubileumeditie bevat naast het oorspronkelijke boek van Stephenie Meyer een verrassende, herschreven versie van Twilight: Leven en dood. Deze prachtig vormgegeven jubileumeditie is een 'omkeerboek' van ruim zevenhonderd pagina's, gebonden met stofomslag. Lezers zullen vanuit een nieuw perspectief opnieuw geraakt worden door het iconische liefdesverhaal van Bella en Edward. Twilight heeft miljoenen lezers betoverd sinds verschijning in 2005 en het verleidelijke en spannende verhaal is een moderne klassieker geworden binnen de huidige Young Adult-literatuur en liet lezers verlangen naar meer. In de diverse uitvoeringen was het boek een #1 New York Times bestseller en een #1 USA Today Bestseller. Het boek werd geselecteerd als NPR Best Ever Teen Novel, New York Times Editor's Choice en een van de TIME Magazines Best 100 Young Adult Books of All Time. De Twilight Saga, die naast Twilight bestaat uit Nieuwe maan, Eclips, Morgenrood, Het korte tweede leven van Bree Tanner en Twilight Saga - het officiële geïllustreerde boek, heeft wereldwijd meer dan 155 miljoen exemplaren verkocht.

Toen ik een mailtje in mijn mailbox kreeg met de vraag of ik deze jubileumeditie van Twilight wilde lezen, was ik in eerste instantie een beetje huiverig. Ik was namelijk niet echt een twilight fan, wat mede door de films, de enorme hype en en de vervolgdelen kwam. Toen ik het eerste deel namelijk tien jaar geleden las, vond ik hem best wel aardig. Maar de hype die daarop volgde kon ik niet helemaal begrijpen. Vooral hoe het verhaal vervolgd werd, stond me niet echt aan. Maar toch weet ik dat deze reeks ontzettend veel gedaan heeft voor Young Adult. En tot slot heb ik al mijn twilight boeken een paar maanden terug verkocht.. en was ik toch wel benieuwd. Dus zei ik ja tegen Leven en dood.

Voor iedereen die denkt dat dit een daadwerkelijk nieuw twilight boek is; nee. Het gaat om een herschreven versie van het eerste boek met een aantal andere perspectieven. Toch zijn er een aantal dingen veranderd, wat Meyer ook uitlegt in haar voorwoord. Deze dikke pil bevat dan ook het gewone verhaal én de herschreven versie. Ik heb alleen de herschreven versie gelezen, omdat ik weinig behoefte voelde om hetzelfde verhaal – zij anders – twee keer achter elkaar te lezen. Ik was immers vooral benieuwd naar de grootste verandering: de geslachtsverandering! Bijna alle personages zijn immers van geslacht veranderd, zo ook Bella en Edward. Leven en dood gaat over Beau en Edyth.

En werkte dat? Ja! Ik durf vonder blikken of blozen te zeggen dat ik hem beter vind dan het origineel. Omdat ik namelijk de indruk heb dat de personages (in vele gevallen) beter uit de verf kwamen. Bella stoorde me vanwege haar afwachtende en hulpeloze karakter, maar Beau was helemaal niet zo’n dweil. Hij was een jongen met wie ik ook bevriend zou kunnen worden. En Edyth was zoals een vampier hoort te zijn; bewust van zijn of haar seksualiteit. Toch vond ik Beau nog net iets te vrouwelijk. Van mij had er wel een stoerder randje aan gemogen. Maar he, dat is klagen om het klagen.

Het verhaal loopt grotendeels precies zoals we Twilight kennen. Maar zeker het einde zal als een grote verrassing komen. Wat dat is? Nou, dat verklap ik natuurlijk niet he. Dat zou flauw zijn! Ik vond het in ieder geval een aangename verrassing en een sterk einde.

Ik zal eerlijk toegeven dat het best wel grappig was om precies 10 jaar later het boek opnieuw te lezen. Ik leende het boek destijds van de bieb (het was een van de weinige YA’s uit de kast) en vond het toen best leuk. Dat best leuk heb ik nu weer kunnen ervaren. Maar wat mij betreft is de hype nu klaar. Het eerste boek was prima, de rest matig, de films slecht. Nu mag van mij het hoofdstuk Twilight afgesloten worden. Stephenie Meyer mag wat mij betreft andere boeken gaan schrijven, want dat kan ze prima.

Leven en dood is voor zowel de twi-hards als de ‘het boek was wel grappig’ een leuke twist. Het biedt nieuwe inzichten en is geen 1 op 1 kopie, wat ik in eerste instantie wel verwacht had. Ik durf zelf te zeggen dat dit boek beter is, omdat Meyer revisies heeft door kunnen voeren en op bepaalde punten echt is afgeweken van het geheel. Onmisbaar in de boekenkast van de echte fan.

Leven en dood

 

three-half-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

12 responses to “Twilight – Leven en dood (Twilight #5) – Stephenie Meyer

 1. Jet

  Ik heb echt 10 minuten geleden Breaking Dawn uitgelezen, en ik ben toch wel benieuwd naar dit “nieuwe” verhaal! Hoe geweldig ik de serie ook vond (heel geweldig), wacht ik toch nog een paar maanden, denk ik. Nu is het even genoeg ! :’D

 2. simone

  Hoi, ik heb het boek een week geleden besteld en kreeg het heel vlug binnen en ik ben er al aan begonnen. Ik lees het eerste boek nog wel even nog eens omdat ik 10 jaar geleden nog geen Nederlands kon en ik vind het wel oké om het nu nog eens in het Nederlands te lezen – altijd een goede oefening. En ik ben er ook heel erg benieuwd naar het herschrevene boek.
  De andere boeken vond ik trouwens ook helemaal niet leuk, ik vond dat Meyer ze schreef omdat ze zo goed werden verkocht. Maar heb je dan het boek ‘Zielen’ gelezen? Dat vond ik dan weer best leuk. In het begin dacht ik: oh, jeetje. Aliens, SF?! Niets voor mij. Maar dan vond ik het echt leuk om te lezen.
  Groetjes en een fijn weekend!

 3. Ik ben wel erg benieuwd, maar ik vind het zo zonde zo’n duur boek te kopen terwijl ik de eerste al heb. Ik was toen best snel bij de Twilight boeken omdat ik zo’n fan was kocht ik meteen de volgende als er een nieuwe vertaald was, dus ik heb ze allemaal voor 20€ per stuk aangeschaft terwijl je ze nu in hele boxen kunt krijgen. Dus ik denk dat ik nog eventjes wacht. Maar ik ben wel blij te lezen dat het toch best wel anders is en niet een letterlijke hervertelling. Dus ik weet nog niet wanneer, maar denk dat ik ‘m uiteindelijk wel ga lezen. Wat vond je eigenlijk van Zielen? Die vond ik persoonlijk een stuk beter dan de Twilight boeken.

  • Zielen vond ik persoonlijk ook beter. Maar ook dat boek is lang geleden gelezen en zou ik eigenlijk opnieuw moeten lezen om weer echt een mening te kunnen vormen.

 4. Ik was eerst van plan om hem links te laten liggen, maar denk toch dat ik maar eens in de bib ga kijken of ik hem daar kan vinden.
  Heb jaren geleden met heeeeel veeeeel liefde de boeken gelezen, maar die liefde is inmiddels flink bekoeld. Ik kan me gewoon niet meer in Bella verplaatsen, helaas..

 5. Nicole

  Ik ben toch wel wat nieuwsgieriger geworden na jou recensie. Was al wel nieuwsgierig, maar dacht hoeveel kan er nou veranderd zijn? In het begin van de Twilight periode was ik ook echt fan, nu is dat wat afgezwakt. Wat ik wel jammer vind en wat mij ook wel tegen houdt om het boek te kopen is dat het orignele eerste deel erbij zit. En die heb ik al, om hem nou dubbel te hebben, sorry nee ;). Maar snap wel dat ze dat hebben gedaan voor het 10 jarig jubileum.
  Ik wacht wel tot hij bij de bieb te leen is 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.