Truth or Dance (Truth or Dance #1) – Chinouk Thijssen

Geplaatst op 2 november 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Truth or Dance (Truth or Dance #1) – Chinouk ThijssenTruth or dance door Chinouk Thijssen
Ook door deze auteur: Blindelings
Serie: Truth or dance #1
Andere boeken in deze serie: Break a leg
Uitgever: Clavis | September 2018
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 285
ISBN: 9789044834116
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Hoe ver ga jij voor je danscarrière?

Truth or Dance. Zo heet de groepschat waar ballerina’s India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden denken dat het een schoolproject is, waarbij ze door opdrachten uit te voeren kans maken op de hoofdrol in de eindvoorstelling van het conservatorium. Maar de opdrachten van Truth or Dance zijn bizar en soms zelfs ronduit gevaarlijk. De vriendinnen willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid om daarvoor hun vriendschap op het spel te zetten? En misschien zelfs over lijken te gaan?

Het eerste mysterieuze en zenuwslopende deel van ‘Truth or Dance’, een trilogie over de duistere kanten van de balletwereld. Voor young adults.

Het is alweer een tijd geleden dat Chinouk me benaderde of ik een van de proeflezers van haar nieuwe young adult thriller trilogie wilde zijn. Ik voelde me ontzettend vereerd en ook een beetje trots nu het boek in de winkel ligt! Truth or dance is namelijk een soort Nederlands YA antwoord op Black Swan en de mysterieuze balletsetting loont zich natuurlijk perfect voor een mysterie.

India en haar vriendinnen zitten op de Ballet Academie, waar ze dag in dag uit bezig zijn met hun passie en toekomst. Dit jaar moeten ze auditie doen voor het HBO, wat natuurlijk een van de spannendste momenten uit hun danscarrière is. Zonder HBO kunnen ze immers niet toegelaten worden tot de dansgezelschappen waar ze in willen dansen.
India is een van de beste van de klas, en dat vindt niet iedereen even leuk. Wanneer zij en haar vriendinnen na een speurtocht mysterieuze appjes beginnen te krijgen, zien ze het eerst nog als een spel waarin ze de hoofdrol in de eindvoorstelling kunnen winnen. Maar dan moeten ze opdrachten gaan doen die niet mogen en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Weigeren heeft echter grote gevolgen en kan niet alleen hun toekomst in gevaar brengen, ook hun leven en het leven van hun dierbaren.
De balletwereld is mysterieus en bijna niet voor te stellen voor de gewone medemens; jonge kinderen die de dansstudio in duiken en er eigenlijk pas uitkomen tot ze niet meer kunnen dansen. Het is jaren toewijding en ik heb daar bewondering voor, maar eigenlijk wist er ik helemaal niks van af. Met Truth or dance opent Chinouk die deuren en krijgen je een kijkje achter de schermen mee; de vriendschappen, de passies maar ook de jaloezie en de moordende (misschien zelfs wel letterlijk?) concurrentie. Chinouk heeft duidelijk een grote passie voor ballet en ik twijfel er niet aan dat haar eigen ervaringen dit boek alleen maar tot een hoger niveau hebben getild. Het is namelijk een dijk van een YA thriller en ook nog eens in een superoriginele en goed uitgewerkte setting.
Het was een feestje om dit boek opnieuw te mogen lezen, maar dan echt als volwaardig boek. Dingetjes die wij als proeflezer nog onduidelijk vonden zijn eruitgehaald of juist extra goed omschreven. Wist ik veel hoe al die danspassen heten! Nu worden ze zowel in het verhaal uitgelegd maar zit er voorin ook een handige verklarende woordenlijst. Superhandig!
Het decor van India’s verhaal is de balletacademie. Ik vind het altijd lastig voorstellen dat de jongeren die daar les hebben ook nog gewoon naar school moeten. Gelukkig werd dit af en toe toegelicht. Toch had ik best nog wel willen zien dat deze jongens en meiden ook gewoon bezig zijn met wiskundesommen en Frans of biologie. Dit had de intensiteit van de opleiding misschien extra onderstreept.
Truth or dance is spannend. Je krijgt als lezer een soort van hint mee wie het brein achter dit spel is, maar ook ik weet het nog niet. Hierdoor bleef ik puzzelen, want ik hoopte dat ik hints zou vinden die ik eerder nog niet gezien had. Hoewel ik het tweede deel al heb gelezen, kan ik niet wachten om ook deze opnieuw uit te pluizen; wie is het en waarom haat deze persoon India zo enorm? Ik wil het weten! En jij ook, als je jezelf aan dit boek durft te wagen.

Truth or dance sleept vanaf de allereerste pagina mee; een spel vol gevaar, dans en moeten vechten voor je passie.

Chinouk heeft met Truth or dance een spannend en meeslepend boek neergezet dat zich weliswaar afspeelt in de balletwereld, maar ook voor niet-dansers ontzettend spannend en meeslepend is. Het geeft een kijkje in de wereld en het decor past perfect bij de dramatiek rondom het spel. Ik ben fan! En dat zeg ik niet omdat ik vroeger ook een ballerina wilde worden (ik geef Balletclub de zwaantjes de schuld!). Het is weer een heerlijk boek vol spannend, intriges en een slechterik die je niet vanaf de eerste pagina door hebt. Chinouk laat met dit boek wederom zien dat zij tussen YA thriller namen als Mel Wallis de Vries, Margje Woodrom, Buddy Tegenbosch en vele anderen hoort te staan. Ik weet zeker dat veel van jullie en veel van mijn leerlingen dit een fantastisch boek zullen gaan vinden (en me vervolgens stom vinden omdat deel twee er nog niet is terwijl je verder wilt lezen). #sorrynotsorry.
four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Truth or Dance (Truth or Dance #1) – Chinouk Thijssen

  1. Marjolijn

    Ik ben heel benieuwd naar dit boek! Ik ben zelf geen danser, maar verhalen over dans(ers) trekken altijd mijn aandacht =)

    Ik vind de cover ook heel mooi, met dat dunne blauwe jurkje en die dikke, dreigende titel er overheen ^^

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.