The Midnight Star (The Young Elites #3) – Marie Lu

Geplaatst op 4 maart 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Midnight Star (The Young Elites #3) – Marie LuThe Midnight Star door Marie Lu
Ook door deze auteur: Legend
Serie: The Young Elites #3
Andere boeken in deze serie: The Young Elites
Uitgever: Penguin Books | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9780141361949
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

The thrilling finale to the New York Times bestselling Young Elites series from Marie Lu.

There was once a time when darkness shrouded the world, and the darkness had a queen.

Adelina Amouteru is done suffering. She's turned her back on those who have betrayed her and achieved the ultimate revenge: victory. Her reign as the White Wolf has been a triumphant one, but the darkness within her has begun to spiral out of control, threatening to destroy everything.

When a new danger appears, Adelina must join the Daggers on a perilous quest in order to save herself and preserve her empire. But this uneasy alliance may prove to be the real danger . . .

Marie Lu wist me met haar The Young Elites trilogie compleet te betoveren. Daarom was ik aan de ene kant enthousiast en aan de andere kant huiverig om te beginnen aan het derde en laatste deel van de trilogie. Ik hoorde er ook wat gemengde meningen over, vooral over het einde.

Adelina heeft iedereen die haar heeft verraden de rug toegekeerd en trekt met haar toegewijden door het continent, waar ze land naar land veroverd. Haar overwinning is haar ultieme wraak. Maar dan krijgt ze bericht dat het niet goed gaat met Violetta, haar zusje; ze is stervende. Adelina moet een verbond aangaan met de daggers om de ondergang van niet alleen de Elites, maar ook van de rest van de wereld te stoppen. Maar welke prijs moeten ze daarvoor aan de goden betalen?

Ik ben verliefd geworden op de wereld van Adelina en haar vrienden (en vijanden) omdat het me aan de ene kant een beetje deed denken aan een historische versie van Italië (vanwege de namen en de gondels e.d.) en aan de andere kant voelde de wereld zo eigen en uniek.

Omdat de personages bepaalde krachten hebben en de overlevenden van het bloedvirus allemaal een aanpassing hebben in hun fysieke verschijning (kleur haar, ogen, huid), is het een nogal kleurrijke bedoeling. Bijna als een anime. En wat genoot ik daar van; ik zag de personages zo voor me en ik sloot ze in mijn hart. Zelfs de kwaadwillende Adelina.

Adelina is ook in The Midnight Star weer een interessant personage. Ze is de slechterik, maar haar keuzes komen voort uit haar verleden, welke bij de lezer ook bekend is. Dit maakt het overtuigend, maar ook verfrissend. Niet vaak is de hoofdpersoon uit een young adult boek echt boosaardig. Nou ja, ze is meer doorgedraaid, denk ik. Want ze is veranderd in een koelbloedige koningin met een enorme strijdmacht.

Vervolgens durft Marie Lu ook keuzes te maken die lezers niet altijd tof zullen vinden, maar die wel beter passen bij het verhaal. Dat kan ik waarderen en over het algemeen vond ik de keuzes erg sterk. De personages hadden stuk voor stuk motieven voor hun handelen en dat maakten hun relaties interessant en lekker complex. Toch had ik van sommige randpersonages nog meer willen weten. Maar aan de andere kant; hulde voor Marie Lu voor goed uitgewerkte bijpersonages. Dat zie je helaas niet vaak.

En toen kwam het einde. Dat vond ik vrij snel gaan, eigenlijk, in vergelijking met de rest van de trilogie. Rond de 300 pagina’s vind ik ook niet heel veel en ik denk dat het einde met wat meer pagina’s nog beter tot z’n recht was gekomen. Dat er op die manier meer ruimte was geweest om alle touwtjes aan elkaar te knopen. Want ik zit nog best met wat vragen.

Ik ga deze wereld missen. Het is zo jammer dat deze trilogie niet vertaald is, want met veel fans van Sarah J Maas in onze land, zal dit boek ook zeker aansluiten. De innerlijke strijd van Adelina komt namelijk sterk naar voren en haar beproevingen doen soms wat denken aan het pad wat Celeana uit Throne of Glass ook moet bewandelen. Toch voelen de personages uit Marie Lu’s werk erg eigen. Het grootste gedeelte ervan dan, want bij een aantal van hen had ik graag nog wat meer ontwikkeling gehad. Maar verder dragen alle personages wel genoeg bij aan de plot. Zeker toen de verbinding met bepaalde karaktereigenschappen een grote rol begonnen te spelen kwam dit extra naar voren. En dat stuk vond ik ook heerlijk, omdat het de verbinding met het eerste begin – en dus de algemene verloop van de trilogie – benadrukt. Een trilogie waarbij de schrijfster ervan duidelijk vanaf het begin wist waar ze mee bezig was.

The Midnight Star heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Marie Lu is een fantastische auteur en deze trilogie van haar behoord tot een van mijn favorieten.

The Midnight Star is een overtuigende afsluiter van de Young Elites trilogie. Ik heb er intens van genoten en heb er zelfs een beetje spijt van dat ik niet eerder aan deze serie ben begonnen. Hij is zo tof! Afscheid nemen van deze wereld gaat niet gemakkelijk worden, maar het terugdenken zal altijd vlinders opleveren.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.