The Young Elites (The Young Elites #1) – Marie Lu

Geplaatst op 14 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

The Young Elites (The Young Elites #1) – Marie LuThe Young Elites door Marie Lu
Ook door deze auteur: Legend
Serie: The Young Elites #1
Andere boeken in deze serie:
Uitgever: Penguin Books | Februari 2015
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 357
ISBN: 9780141361826
Uitgave: Paperback, Luisterboek
Goodreads
four-stars

I am tired of being used, hurt, and cast aside.

Adelina Amouteru is a survivor of the blood fever. A decade ago, the deadly illness swept through her nation. Most of the infected perished, while many of the children who survived were left with strange markings. Adelina’s black hair turned silver, her lashes went pale, and now she has only a jagged scar where her left eye once was. Her cruel father believes she is a malfetto, an abomination, ruining their family’s good name and standing in the way of their fortune. But some of the fever’s survivors are rumored to possess more than just scars—they are believed to have mysterious and powerful gifts, and though their identities remain secret, they have come to be called the Young Elites.

Teren Santoro works for the king. As Leader of the Inquisition Axis, it is his job to seek out the Young Elites, to destroy them before they destroy the nation. He believes the Young Elites to be dangerous and vengeful, but it’s Teren who may possess the darkest secret of all.

Enzo Valenciano is a member of the Dagger Society. This secret sect of Young Elites seeks out others like them before the Inquisition Axis can. But when the Daggers find Adelina, they discover someone with powers like they’ve never seen.

Adelina wants to believe Enzo is on her side, and that Teren is the true enemy. But the lives of these three will collide in unexpected ways, as each fights a very different and personal battle. But of one thing they are all certain: Adelina has abilities that shouldn’t belong in this world. A vengeful blackness in her heart. And a desire to destroy all who dare to cross her.

It is my turn to use. My turn to hurt.

Sinds een tijdje maak ik weer graag gebruik van de storytel app, de ideale manier om boeken te luisteren als ik bijvoorbeeld op de fiets naar werk zit of op mijn laptop aan het werk ben. Een van de boeken die ik onlangs heb geluisterd is The Young Elites van Marie Lu. Ik heb al aardig wat van deze auteur gelezen, maar ik wat nog niet aan deze trilogie toegekomen, ook al stond hij wel al klaar om gelezen te worden (thanks Melisa voor het in de gaten houden van toffe deals).

Adelina is door de Blood Fever getekend, een verschrikkelijke ziekte die 10 jaar geleden vele kinderen om het leven heeft gebracht. Overledenen worden malfetto’s genoemd en worden gezien als minderwaardig. Sommigen van het ontwikkelen echter bijzondere gaven. De dagger society is een groep jongeren met zulke gaven. Aangevoerd door Enzo – de kroonprins – proberen ze de koning van de kroon te stoten en het leven voor de overlevers te verbeteren. Maar onder andere Teren met zijn inquisitie staan in de weg, vastbesloten de young elites (degene met een gave) te vernietigen.

The Young Elites heeft mij omver geblazen. Wat een tof boek en zo veel beter dan ik had verwacht!

De setting van dit boek vond ik erg bijzonder; er heeft een ziekte geheerst en iedereen die er niet aan overleden is wordt gezien als min. Maar een aantal van deze overlevenden hebben bijzondere gaven ontwikkelt; de elites. Dit concept is niet perse nieuw, maar op een of andere manier vond ik de wereld ontzettend overtuigend neergezet en hadden alle personages een sterke en realistische persoonlijkheid. En Adelina. Wow. Haar duisternis speelde zo’n sterke rol. Het gaf het boek meteen een heel unieke stem mee. En wat smulde ik daarvan!

Hoewel je misschien verwacht dat Adelina een typische YA heldin wordt (twee mogelijke romances, een zusje in nood, verschrikkelijke ouders, bijzondere gaven), weet zij op een of andere manier heel eigen te blijven. Ze wordt door andere dingen gedreven dan de meeste personages in young adult en haar stem was heel duidelijk. Ook weet Marie Lu haar onzekerheden, gedachten en gevoelens heel sterk over te brengen, zonder dat de aandacht voor de omgeving verloren gaat. En die omgeving is echt heel goed opgebouwd.

The Young Elites zit boordevol herkenbare elementen, maar Marie Lu heeft er iets verrassend origineels van weten te maken. Het smaakt echt naar meer en ik kan niet wachten om weer in deze wereld te duiken. Bekende elementen, maar toch een heel nieuw gerecht. En dat kan ik ontzettend waarderen omdat ik al zo ontzettend veel fantasy heb gelezen!

Hoewel het gehele boek eigenlijk lijkt voort te borduren op bekende paden, gooit Marie Lu je op het eind van een cliff naar een geheel nieuw plot. Dit vond ik echt verfrissend en ik vind mezelf een sukkel dat ik niet eerder aan deze serie ben begonnen. Ook vind ik het jammer dat dit boek niet is vertaald, want het zou ZO VEEL van jullie enorm aanspreken; een meisje in een rotsituatie met een unieke gave, met twijfels en met gevoelens. Mooie mannen. Bijpersonages met nut. Een koninkrijk. Magische gavens. Maar toch hele verrassende wendingen. Allemaal elementen die je absoluut niet wilt missen. Marie Lu heeft het hem weer geflikt.

The Young Elites heeft mij op positieve wijze weten te verrassen en nu ben ik verslaafd!

Als ik je een toegankelijke fantasy vol elementen die je al zal kennen maar op en originele manier verteld zou moeten aanraden, dan is het The Young Elites. Wát een verrassing was dit boek voor mij. Het is spannend, magisch en het was een genot om naar te luisteren. Ik zat er helemaal in en ben ontzettend blij dat ik nog twee boeken lang zal kunnen genieten van Adelina en de rest.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “The Young Elites (The Young Elites #1) – Marie Lu

  1. Ik heb dit boek al anderhalf jaar in mijn kast staan, maar heb het nog steeds niet gelezen. Hij gaat dankzij je recensie echt hoger op mijn lijstje!

  2. Do

    Wat een fijne en uitgebreide recensie. Ik kende dit boek eigenlijk nog helemaal niet, maar het verhaal klinkt echt supertof. Ik ga hem op mijn TBR zetten, ik hoop dat ik dit boek snel ga lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.