The Kingdom of Back – Marie Lu

Geplaatst op 4 april 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Kingdom of Back – Marie LuThe kingdom of Back door Marie Lu
Ook door deze auteur: Legend
Uitgever: Putnam | Maart 2020
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 313
ISBN: 9781524739010
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

Born with a gift for music, Nannerl Mozart has just one wish: to be remembered forever. But even as she delights audiences with her masterful playing, she has little hope she'll ever become the acclaimed composer she longs to be. She is a young woman in eighteenth-century Europe, and that means composing is forbidden to her. She will perform only until she reaches a marriageable age—her tyrannical father has made that much clear.

As Nannerl's hope grows dimmer with each passing year, the talents of her beloved younger brother, Wolfgang, only seem to shine brighter. His brilliance begins to eclipse her own, until one day a mysterious stranger from a magical land appears with an irresistible offer. He has the power to make her wish come true—but his help may cost her everything.

In her first work of historical fiction, #1 New York Times bestselling author Marie Lu spins a lush, lyrically told story of music, magic, and the unbreakable bond between a brother and sister.

Ik hou wel van de boeken van Marie Lu. Ze schrijft lekker en weet werelden op een fijne manier tot leven te laten komen. Dit boek van haar, The Kingdom of Back, is duidelijk met minder bombarie op de markt verschenen. Op een of andere manier was het geen hype. Toch trok het boek mijn aandacht, dus toen Annabel haar exemplaar wel weg wilde doen, bood ik me aan als vrijwilliger om het boek te lezen. De combinatie tussen magie, de familie Bach en en magische wereld trok me enorm!

Nannerl Mozart heeft maar een droom: dat niemand haar ooit zal vergeten. Ze heeft een groot muzikaal talent maar is een vrouw. Ze mag optreden tot ze van huwbare leeftijd is maar absoluut niks composeren. Samen met haar ouders en haar jongere broertje Wolfgang (ja, die!) reist ze heel Europa door, waar iedereen zich verwonderd over hun muziek. Dan ontmoet ze een mysterieuze vreemdeling uit een magisch land die haar een offer doet die al haar dromen uit kan laten komen. Maar de prijs is hoog. The kingdom of back gaat over muziek, de band tussen broer en zus en het achterna jagen van je dromen en is Marie Lu’s eerste historische fictie roman.

Ik heb een beetje een haat liefdesverhouding met dit boek, omdat het als het ware uit twee verschillende entiteiten leek te bestaan. Aan de ene kant het verhaal van de zus van Mozart, wat ik echt mega interessant vond omdat ik nog helemaal niks over haar wist. En aan de andere kant had je een fantasyelement wat me ook wel interesseerde omdat het me deed denken aan deals sluiten met fae of demonen. De mix echter? Die leek net niet helemaal lekker te lopen voor mijn gevoel. Het hele idee van een soort droomachtige wereld die hen inspireerde voor hun muziek kon ik me voorstellen, maar toch voelde de invloed van het fantasygedeelte als een soort indringer. Het verhaal had dat niet nodig: Nannerl’s verhaal als jonge getalenteerde vrouw in de 18e eeuw was interessant genoeg.

Het wist mij niet te betoveren zoals ik had gehoopt. Ik vond de historische figuren wel echt heel interessant en ik denk dat Marie Lu dat heel goed heeft neergezet. De band tussen de twee kinderen was fantastisch en voelde heel realistisch. Ze hadden echt alleen elkaar en hun talent. De emoties die ze jegens elkaar voelde, voelde ook heel natuurlijk en passend.

Wat me wel opviel is dat Nannerl in een groot deel van het boek tegen de volwassenheid aanzit. Toch voelde ze op een of andere manier jonger. Toch is dat niet slecht: het past bij de tijdgeest en ik denk dat veel YA hoofdpersonages qua gedrag te oud worden omschreven. Dus eigenlijk is het niet helemaal eerlijk dat ik er een punt van maak.

Marie Lu heeft lang over dit boek gedaan en dat merk je. Je ziet hoeveel tijd, moeite en passie er in verwerkt zit. De tijdgeest komt fantastisch tot leven. Ik kon het voor me zien, hoe die twee daar zaten: tussen allerlei adel, maar zelf onderdruk door hun vader – die zijn kinderen haast als voorwerp gebruikte voor persoonlijk gewin.

Ik vond het ook bijzonder fijn om te lezen dat The Kingdom of Back geen romance bevatte. Dat zou het verhaal echt teniet doen. Voor mij is het namelijk een verhaal over hoe vrouwen door de tijd heen altijd klein zijn gehouden, ondanks hun talenten. Ik ben heel blij dat ik op deze manier Nannerl’s verhaal heb mogen leren kennen. En ik zeg het niet vaak, maar haar verhaal was krachtig genoeg zónder de fantasyelementen.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.