The Glittering Court (The Glittering Court #1) – Richelle Mead

Geplaatst op 15 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

The Glittering Court (The Glittering Court #1) – Richelle MeadThe Glittering Court door Richelle Mead
Ook door deze auteur: Academicus Vampyrus
Serie: The Glittering Court #1
Uitgever: Young & Awesome | Juni 2017
Genres: Young Adult, Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9789025873103
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

We hoorden opgefokte stemmen. De koetsier haastte zich naar het portier met twee poortwachters in zijn kielzog. ‘Ze inspecteren iedereen die de stad verlaat. Zoeken een of ander meisje.’ ‘Niet zomaar een meisje,’ corrigeerde een van de wachters hem ruw. ‘Een jonge edelvrouw. Zeventien jaar oud. Een gravin.’ Ik hield mijn adem in.

Adelaide moet trouwen om te voorkomen dat haar familie in geldproblemen raakt. Ten einde raad neemt ze de plaats in van een dienstmeisje dat is uitgekozen voor The Glittering Court, een bedrijf dat meisjes van lage komaf een stoomcursus geeft tot nette jongedame. Adelaide laat alles achter zich, zelfs haar naam. De kans op ontdekking is levensgroot. Maar ze heeft alles over voor een kans om controle te krijgen over haar eigen leven…

Een van de boeken waar ik deze zomer erg naar uitkeek was The Glittering Court van Richelle Mead. Ik vond haar Vampire Academy boeken erg vermakelijk en dit boek scheen ook goed te zijn. De Nederlandse editie is onlangs verschenen bij Young and Awesome en ik mocht een exemplaar van het ontvangen in ruil voor een recensie. Toen ik het boek ontving viel me meteen op hoe dik het boek eigenlijk is! Dat had ik absoluut niet verwacht! Het omslag is pretty en gaf me meteen de indruk dat er veel mooie jurken in het boek voor zouden komen.

Adelaide is een grafin en dus hoog in aanzien. Maar met het snel slinkende kapitaal van haar familie is het heel erg belangrijk dat zij met een goede partij trouwt. Als ze wordt uitgenodigd aan een verre neef, dan neemt ze een drastisch besluit; door flink te bluffen sluit ze zich aan bij The Glittering Court, een soort school voor gewone meisjes om hen klaar te stomen om te trouwen met een rijke man aan de overkant van de oceaan. Eenmaal klaar met de opleiding en in het nieuwe land Adoria, trekt Adelaide de aandacht van de regent.

Fans van De Selectie kunnen hun hart ophalen bij een boek als The Glittering Court. Mooie jurken, meiden die een soort van gedwongen in een bepaalde situatie zitten en een strijd naar de top. Toch is het boek niet volledig hetzelfde. Op een gegeven moment gaan Adelaide en haar vriendinnen namelijk met de boot naar Adoria (we hebben dan al aardig wat drama achter de rug) en daar komen ze in een soort Amerika ten tijde van de pioniers terecht.

Het boek heeft een zelf verzonnen wereld, maar het is niet al te moeilijk de link te leggen naar een historisch Europa en Amerika. Er komen allerlei culturen in voor die je wel kunt linken naar een bestaande bevolkingsgroep. In Adoria zijn er ook een soort van indianen en een aantal meiden komen langs een alternatief Groenland vol vikingen. Ook op religieus vlak verschilt er weinig meer dan de naam. Prima natuurlijk, maar van mij had het wel een tikkeltje origineler gemogen?

The Glittering Court is vooral een romantisch boek. Het is vrij voorspelbaar hoe deze romantiek zal gaan verlopen en gedurende het boek zijn er op dat vlak relatief weinig verrassingen. Omdat ik zo veel dingen al aan zag komen, vond ik het vrij langzaam lezen.

Voor mij was dit boek leuk voor tussendoor, maar geen enorme hoogvlieger. Ik had er meer van gehoopt. Dit kwam mede door het feit dat er weinig vernieuwende elementen in zaten. Het is het zoveelste boek over mooie jurken, romantiek en meiden van hoge afkomst die de vingers eens vies moeten leren maken. Het leukste element vond ik het historische aspect in Adoria, waar we onder andere  te maken krijgen met kolonisatie, goud zoeken en de machtsspelletjes van de nieuwe adel. Ook vond ik het tempo in het boek vrij gek verdeeld.

Het hele boek is naar mijn beleving vrij traag en het einde is weer super snel. Wel ben ik erg benieuwd naar het tweede boek, wat over een ander personage zal gaan. Daar ben ik blij mee, want op deze manier wordt Adelaide’s verhaal niet uitgesmeerd over meerdere boeken. Ik ben benieuwd wat het vervolg gaat doen, want ondanks dat The Glittering Court misschien niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed, merk ik wel dat de sfeer van het boek lang is blijven hangen en dat is een ontzettend goed teken.

Fans van De Selectie zullen genieten van The Glittering Court.

Het historische tintje en de bijzondere sfeer in The Glittering Court spreken me erg aan en maakte het boek voor mij. De verzonnen wereld voelt erg echt aan, wat komt omdat je je gemakkelijk kunt voorstellen dat het over Europa en Amerika gaat. Adelaide’s verhaal is misschien niet het meest originele, maar wel om lekker weg te lezen deze zomer. Het boek is ook nog eens lekker dik en staat garant voor een flink aantal uren leesplezier!


four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

6 responses to “The Glittering Court (The Glittering Court #1) – Richelle Mead

  • Een klein beetje, maar ook weer totaal niet. Als je de ene leuk vond, vind je de ander misschien ook tof, maar het zijn geen een op een kopien oid.

 1. Andrea

  Ik denk dat ik deze maar oversla. Ik heb de 6 Selectie-boeken met plezier gelezen, ik wil deel 2 en 3 van de Jewel nog lezen en ik heb De Royals nog liggen (al heb ik daar een beetje mijn twijfels over of ik die leuk ga vinden). En dan heb ik het wel even genoeg van de “jurken-boeken”, denk ik 😉 Mijn tbr-lijst is nog lang genoeg met andere soort boeken 😀
  Ik vind het trouwens een beetje vreemd dat Adelaide een gedwongen huwelijk ontvlucht naar een school waarna ze met iemand moet trouwen die ze ook niet zelf kan kiezen, maar misschien valt dat in het boek zelf wel mee 🙂 Dat het 2e boek een andere hoofdpersoon heeft. vind ik wel een leuk idee.

 2. Ik twijfel nog steeds heel erg of ik dit boek wel of niet op moet pakken. Aan de ene kant spreekt het verhaal me aan, aan de andere kant heb ik tot nu toe nog geen reviews gelezen waarin mensen helemaal lyrisch waren over dit boek… *zucht* twijfels twijfels

 3. Nikita

  Ik kende het boek al maar wist nooit zo goed waarover het ging. Nu wel, en mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Ik raak meteen een beetje in de sferen van ‘The Jewel’, maar dat komt misschien omdat het nog niet zo lang geleden is dat ik deze las. Ik ben hier alsnog wel benieuwd naar!

 4. Ik heb het boek gekocht bij Van Piere laatst en ik ben er echt heel benieuwd naar. Ik hou van De Selectie en ik vond The Jewel ook awesome, dus ik denk dat dit wel mijn cup of tea is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.