The Fandom – Anna Day

Geplaatst op 8 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

The Fandom – Anna DayThe fandom door Anna Day
Uitgever: Chicken House | Januari 2018
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia, Fantasy
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9781910655672
Uitgave: ARC
Goodreads
three-half-stars

Cosplay ready, Violet and her friends are at Comic-Con.

They can’t wait to meet the fandom of mega movie, The Gallows Dance. What they’re not expecting is to be catapulted by freak accident into their favourite world – for real. Fuelled by love, guilt and fear, can the friends put the plot back on track and get out? The fate of the story is in their hands ...

A fast-paced, genre-flipping YA fantasy adventure from a brand new author, writing in homage to the best YA fiction.

Van alle ARCs die ik op YALC wist te bemachtigen was The Fandom van Anna Day misschien wel degene waar ik het meest naar uitkeek. Ik ben namelijk groot fan van nerdy dingen als comiccon en cosplay en dit boek klonk als een ultieme ode daaraan. En zeg nu zelf; wie droomt er nu niet van om in je favoriete fandom terecht te komen? Het voelde daarom meteen als hét boek voor mij en nu het boek bijna verschijnt (ook in het Nederlands!) moest ik het boek gewoon lezen.

Violet en haar vrienden (inclusief haar broertje) zijn het helemaal klaar voor om verkleed als hun favoriete personages uit The Gallows Dance naar comiccon te gaan. Eenmaal daar komen ze echter terecht in de wereld van het boek/de film en moeten ze een rol uitspelen. Maar kunnen ze de plot wel volgen? Het lot van het verhaal ligt in hun handen.

The Fandom is tot stand gekomen aan de hand van een inzending van een ideeënwedstrijd. Aan de ene kant heel tof, maar aan de andere kant voelt het boek daardoor meteen vrij commercieel. Anna Day heeft het boek mogen schrijven omdat zij een schrijfwedstrijd won, maar zo nu en dan kreeg ik het gevoel dat het boek wat miste.

Het boek start vlak voor comiccon. De helden uit dit boek gaan naar precies dezelfde locatie en precies dezelfde comiccon waar ook YALC een onderdeel van is. Super grappig om die locatie dan in een boek tot leven zien te komen. Echter gaat het vrij snel alvorens de groep in hun fandom terecht komt.

De personages moeten de plotlijn van The Gallows Dance ongeveer volgen, maar niet iedereen wil dit. De personages blijken enigszins bewust te zijn van hun situatie en dit leverde goede content op. Echter waren er ook een aantal dingen die we van mijlenver al aan konden zien komen.

Toch speelt het boek met iets waar je als lezer misschien wel vaak over nadenkt. Stel, je bent groot fan van The Hunger Games en stelt je meer dan eens voor hoe het zou zijn om in die wereld terecht te komen. Maar hoe is het als dit echt gebeurd. Erger nog; dat je de rol van Katniss over moet nemen. Is het dan nog steeds zo leuk? Violet en haar vrienden komen ook in een dystopische wereld terecht en dat is natuurlijk best heftig. Dit zette me wel aan het denken; hoe vaak genieten we wel niet van de leed van boekpersonages? Bizar eigenlijk.

Eigenlijk is The Fandom gewoon heel anders dan ik had verwacht. Ik had een veel groter gedeelte in onze wereld verwacht. Toch vond ik dit ook wel wat hebben, zij het dat The Gallows Dance me ergens niet zo boeide. Het is meer dat het concept me betoverde, in plaats van de uitwerking (die vrij snel ging, behoorlijk wat herhaling had in de schrijfstijl en niet altijd even origineel was). Het is ook een ode aan het begrip fandom, vol herkenbare referenties naar populaire young adult boeken. En dat vond ik heerlijk.

Ik noemde net dat er een aantal voorspelbare elementen in zitten, maar er zijn ook wel een aantal interessante wendingen. Bijvoorbeeld het bewustzijn van de personages met betrekking tot hun verhaallijn. Dit vond ik een toffe vondst en ik had graag gezien dat dit eerder tot uiting kwam. De focus op romantiek was namelijk behoorlijk aanwezig (voor mij), waardoor allerlei rijke vondsten werden overschaduwd. Zonde.

Een van die voorspelbare elementen is bijvoorbeeld dat aan het begin van het boek door middel van een boekpresentatie op school het hele plot inclusief het einde!) van de fictieve wereld wordt vertelt. Dit is zo niet logisch. Ik snap waarom, want zo snappen we dat Violet een bepaalde rol te vervullen heeft, maar afgezien van het herhalen van over x dagen word ik opgehangen, zag je relatief weinig terug. En dat is een gemiste kans. Liever had ik gedurende het boek gezien hoe Violet worstelt met de keuzes die ze moet maken.

The fandom maakt de droom van vele lezers waar; terecht komen in je favoriete wereld.

Kortom The Fandom is aan de ene kant heel erg tof omdat het speelt met het idee van terecht komen in je fandom (en dat is natuurlijk dé droom), maar er zijn heel veel kanttekeningen. Zo vond ik de uitwerking niet altijd even geslaagd en vond ik het soms weer heel snel gaan en soms weer erg langzaam. Het was het net niet helemaal, terwijl alle heerlijke ingredienten al klaar lagen voor de beste maaltijd ooit. Alsof je een toetje hebt besteld, iets verwacht en uiteindelijk toch iets krijgt wat er net niet helemaal op lijkt. Aan de ene kant een enorme aanrader, aan de andere kant; het is absoluut niet perfect.

three-half-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

5 responses to “The Fandom – Anna Day

  1. Marjolijn

    Ik denk dat ik deze van de bieb ga lenen =)

    Als je trouwens nog meer over fandoms wil lezen: Ik heb een verhaal geschreven dat zich afspeelt op Elfia (verhaal heet ook ‘Elfia’). Staat op Sweek 😉

    *Oké, zelfpromotie weer uit*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.