The Archived (The Archived #1) – Victoria Schwab

Geplaatst op 14 juli 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

The Archived (The Archived #1) – Victoria SchwabThe Archived door V.E. Schwab
Ook door deze auteur: A darker shade of magic
Serie: The Archived #1
Andere boeken in deze serie: The unbound
Uitgever: Hyperion | Januari 2013
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 321
ISBN: 9781423157311
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Imagine a place where the dead rest on shelves like books.

Each body has a story to tell, a life seen in pictures only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.

Da first brought Mackenzie Bishop here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now Da is dead, and Mac has grown into what he once was: a ruthless Keeper, tasked with stopping often violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.

Being a Keeper isn't just dangerous—it's a constant reminder of those Mac has lost, Da's death was hard enough, but now that her little brother is gone too, Mac starts to wonder about the boundary between living and dying, sleeping and waking. In the Archive, the dead must never be disturbed. And yet, someone is deliberately altering Histories, erasing essential chapters. Unless Mac can piece together what remains, the Archive itself may crumble and fall.

In this haunting, richly imagined novel, Victoria Schwab reveals the thin lines between past and present, love and pain, trust and deceit, unbearable loss and hard-won redemption.

Toen ik met A Darker Shade of Magic kennismaakte met de schrijfster V.E. Schwab, wist ik meteen dat ik alles van haar wilde lezen; haar toffe werelden en bijzonder karakters maakte haar boeken ontzettend aantrekkelijk. Met het oog op YALC leek het me een goed moment om haar eerdere boek The Archived te bestellen. Het verhaal klonk ontzettend gaaf en ik kon niet wachten om het boek te verslinden.

In The Archived bestaat er een soort dimensie waarin de lichamen van de doden worden bewaard. De doden – Histories genaamd – hebben namelijk een verhaal te vertellen en omvatten de geschiedenis van de mensheid. Maar soms worden de Histories wakker en ontsnappen ze. Het is dan aan de Keepers om ze op te sporen. Mackenzie is zo’n Keeper. Geïntroduceerd door haar ondertussen overleden grootvader, vervult ze haar taak. Voor Mac is het niet makkelijk; ze wordt constant herinnerd aan de dierbare die ze is verloren, zoals haar broertje. En dan worden Histories veranderd, waardoor essentiële informatie uit het verleden verloren lijkt te gaan…

Ik vond het concept van The Archived onmiddellijk heel erg tof. Vlak ervoor las ik Inkt, waarin het verhaal van overledenen ook bewaard wordt op een bepaalde manier. Toch lijken de verhalen niet op elkaar; ze hebben elk hun unieke sfeer en plotlijnen. Zoals ik al zei; cool concept. Jullie zullen hem echter voelen aankomen; er zit een maar aan.

Ik had er veel meer van verwacht! Een typisch gevalletje van te hoge verwachtingen.

Op een of andere manier kon ik me maar met moeite inleven met Mackenzie en dus kreeg ik ook een lastig beeld van de setting. Mac sprak niet tegen me, terwijl ik had gehoopt dat ze een nieuwe bookish bff zou worden die me mee zou nemen naar haar gave wereld waarin spookachtige schepsels het verleden levend zouden houden.

Het concept vond ik creatief en verfrissend en heeft mij gemotiveerd om door te blijven lezen. Het grimmige idee dat mensen een soort van achterblijven als data en bewaard worden als boeken in een kast. Het idee dat ze konden ontsnappen om de wereld te teisteren; top. Maar ik miste daar een stukje spanning. Ik kon me niet echt het gevaar ervan indenken? Of ik heb gewoon de clu gemist. Dat kan natuurlijk ook.

De karakters vond ik bij lange na niet zo interessant als haar andere werk. Gelukkig maakte Wesley en Roland het beter, want voor Mackenzie alleen zou ik dit boek niet lezen.

Schwab’s schrijfstijl was weer lekker, maar de plot was voor mij te eenzijdig. Ik had het hoger ingeschat en dat ik misschien gewoon mijn eigen schuld. Ik ben wel benieuwd naar het vervolg, maar ik focus me liever op haar nieuwe werk.

Ik had teveel hoge verwachtingen, die The Archived niet helemaal waar kon maken.

Helaas was het niet helemaal wat ik had gehoopt. Het concept achter het boek vond ik echt heel gaaf, maar de uitwerking was het niet helemaal voor mij. Ik miste vooral een connectie met hoofdpersoon Mackenzie.  

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “The Archived (The Archived #1) – Victoria Schwab

  1. Dit boek staat al een lange tijd op mijn verlanglijstje, maar keer op keer twijfel ik of het wel iets voor mij zal zijn. Na het lezen van deze recensie denk ik dat ik hem maar voorgoed van mn TBR ga verwijderen 😉

  2. Ik vond The Archived en Unbound juist heel leuk. Maar dat waren dan ook de eerste boeken die ik van Schwab heb gelezen. Dus ik ging er ook wel iets anders in.

  3. Do

    Ik kende dit boek nog helemaal niet! Ik heb alleen nog maar This Savage Song van Victoria Schwab gelezen en ik ben nu erg benieuwd naar al haar andere boeken. Jammer genoeg voldeed dit boek niet aan je verwachtingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.