Ruin and Rising (The Grisha #3) – Leigh Bardugo

Geplaatst op 12 oktober 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Ruin and Rising (The Grisha #3) – Leigh BardugoRuin & Rising Serie: The Grisha #3
Andere boeken in deze serie: Shadow and Bone
| juni 2014
Aantal pagina's: 417
ISBN: 9780805094619
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

The capital has fallen.

The Darkling rules Ravka from his shadow throne.

Now the nation's fate rests with a broken Sun Summoner, a disgraced tracker, and the shattered remnants of a once-great magical army.

Deep in an ancient network of tunnels and caverns, a weakened Alina must submit to the dubious protection of the Apparat and the zealots who worship her as a Saint. Yet her plans lie elsewhere, with the hunt for the elusive firebird and the hope that an outlaw prince still survives.

Alina will have to forge new alliances and put aside old rivalries as she and Mal race to find the last of Morozova's amplifiers. But as she begins to unravel the Darkling's secrets, she reveals a past that will forever alter her understanding of the bond they share and the power she wields. The firebird is the one thing that stands between Ravka and destruction—and claiming it could cost Alina the very future she’s fighting for.

Deze recensie is spoiler vrij, hoera!

Sinds ik het eerste boek van de Grisha serie in januari tijdens mijn reis naar New Castle kocht, wist ik dat ik verliefd zou worden op het verhaal. Toen ik in maart inderdaad Shadow and Bones las, kon ik maar één ding uitbrengen: Moet verder lezen. NU. Zo betoverd werd ik door Alina Starkov en Ravka (en de Duisterling). Ik hoorde ook al snel dat Blossom Books de Nederlandse vertaling zou gaan uitbrengen, maar na de ARC gelezen te hebben van Schim en Schaduw, moest ik helaas bekennen dat de vertaling mij niet helemaal kon bekoren en dat ik dus verder zou lezen in het Engels. Overigens zijn deze boeken niet heel moeilijk in het Engels te lezen, al kan je soms wel een beetje verdwalen in de originele woorden die Bardugo heeft toegevoegd.

Vervolgens kocht ik Siege and Storm, het tweede deel, wat onlangs is verschenen als Dreiging & Duisternis. Ook deze heb ik in Engeland gekocht, namelijk tijdens mijn ‘We gaan naar Comic Con’ actie samen met andere boekbloggersdinnetjes (love you!). Dit vervolg vond ik mogelijk nog beter dan het eerste, al is het alleen al om Sturmhond, voor wie ik meteen een zwak had. MOVE OVER DARKLING.

Maar goed, toen moest ik dus wachten op deel 3 en een gelegenheid wanneer ik het boek zou kunnen kopen. Maar toen kwam mijn reddende engel in nood: Lilian, die Ruin and Rising dubbel had ontvangen en het boek aan mij doorverkocht. Een prachtige hardcover, mét handtekening. KWIJLEN! Nu heeft deze hardcover ook het kaartje wat in de Nederlandse editie zit, dus jullie snappen vast wel dat ik de hele serie ooit nog als hardcover wil. Maar voor nu krijgen de boeken hoe dan ook wel een ereplaatsje.

In dit boek is Alina op zoek naar haar krachten én naar de Fire Bird. Ze wordt hier nog steeds trouw door Mal en Nicolai in bijgestaan en de Darkling probeert alles natuurlijk te verhinderen. Tijdens dat proces krijg je nog heel veel achtergrondinformatie van het verleden van allerlei personages, waardoor ze meer diepte krijgen en vrijwel al je vragen worden beantwoord. En geloof me, sommige van die antwoorden zijn verrassend!

Hoewel ik van te voren een beetje gewaarschuwd werd dat het einde kon tegenvallen, voel ik geen wrok jegens het einde. Het is passend. Ik had het liever anders gezien, maar toch past het zo. Het voelde goed (ondanks de ontevredenheid).

Naast de super leuke personages en goede uitwerking en afronding van het verhaal (inclusief verrassingen), leest het boek ook nog eens ontzettend vlotjes. Ik vloog er echt doorheen, terwijl ik helemaal niet wilde dat het zou eindigen. En nu is het uit. Klaar. Ik hoop echt dat Bardugo nog meer verhalen zal schrijven die zich afspelen in deze wereld en ook hoop ik dat de novellen snel uitkomen in boekvorm. MEER. RAVKA.

Zoals bij elke goede trilogie of serie vind ik het ontzettend jammer dat het nu voorbij is. Ik vind het een geweldige serie die ik nog steeds iedereen kan aanraden. Het maakt fantasy toegankelijk en het is goed. Wat zeg ik? Fantastisch! Ruin and Rising was een mooie afsluiter.

De andere boeken in deze trilogie: Shadow and Bones | Siege and Storm

five-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

One response to “Ruin and Rising (The Grisha #3) – Leigh Bardugo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.