Pokerface – Buddy Tegenbosch

Geplaatst op 8 september 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Pokerface – Buddy TegenboschPokerface door Buddy Tegenbosch
Ook door deze auteur: Oog om oog
Uitgever: Van Goor | 2012
Genres: Young Adult, Spanning
Aantal pagina's: 253
ISBN: 9789000307081
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Sem de Wit, zestien jaar, vijf vwo, speelt al heel zijn leven ijshockey. Als hij gevraagd wordt voor het eerste team, bedenkt hij zich geen moment en grijpt zijn kans. Hij krijgt twee weken de tijd om zich te bewijzen, maar merkt al snel dat het niet meevalt. Gelukkig is er een speler die vriendschap met hem sluit. Dave helpt Sem een hoger niveau te bereiken op het ijs, en hij introduceert hem in de wereld van het pokeren. Sem lijkt aanleg te hebben en neemt steeds grotere risico’s in het spel. Totdat het op een avond gruwelijk uit de hand loopt…

Pokerface is het eerste boek van Buddy Tegenbosch, waarvan ik onlangs ook het nog te verschijnen Oog om oog heb gelezen. Daarvan verschijnt de recensie in oktober en is Positief. Nu was ik erg benieuwd of zijn eerst boek mij net zo omver wist te blazen. Ik ontving het boek tijdens de Best of YA brainstorm en ben al vrij snel begonnen met lezen, omdat ik erg fan ben van Buddy’s manier van schrijven.

Pokerface is een boek over jongeren op de middelbare school en de bijkomende drama, oh.. en natuurlijk poker! Hoofdpersoon Sem zit op ijshockey en krijgt de kans om mee te trainen met het eerste.. en vanaf daar komt hij in meer dan alleen heftige trainingen terecht, welke te maken hebben met drugs, gokken en schulden. Best heftige thema’s voor 15 jarigen, maar door Buddy’s vlotte pen wordt het nooit ongeloofwaardig.

Buddy is ontzettend goed in het meesleuren in het verhaal. Voordat ik het wist zat ik er volledig in en wilde ik weten wat Sem nou zou gaan overkomen. De proloog spreekt van een heftige situatie en daarna ga je terug in de tijd.

Alle gebeurtenissen zijn heftig, maar omdat er wordt afgewisseld tussen Sem’s thuissituatie en zijn gevoelens voor Julia, wordt het nooit te veel. Dit boek deed me ergens heel erg denken aan de soort boeken van Helen Vreeswijk en dat is een compliment. Want normaal ben ik helemaal niet zo van de hedendaagse levensboeken, maar dit boek was echt spannend en leuk. Ik ben gewoon erg fan geworden van Buddy’s manier een verhaal te beschrijven. Zonder al te veel poespas, maar wel met voldoende details om herkenbaar te zijn voor jeugd.

Hoewel ik het echt jammer vond het boek uit te hebben, wist het boek me niet zo te overtuigen als Oog om oog. Ik vond de personages wat vlakker en ze zijn natuurlijk ook wat jonger. Toch kan ik dit boek echt aanraden, vooral aan tieners. Het is spannend, snel en haast gevaarlijk. Sem is namelijk geen domme jongen die domme dingen doet, maar wordt letterlijk meegesleurd de afgrond in. En jij het verhaal in.

Als jij op zoek bent naar een verhaal over jongeren die te maken krijgen met een achtbaar aan gevaar, waar de adrenaline vanaf spat? Dan raad ik je Pokerface van harte aan!

pokerface

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Pokerface – Buddy Tegenbosch

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.