Oog om oog – Buddy Tegenbosch

Geplaatst op 18 oktober 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 9 Comments

Oog om oog – Buddy TegenboschOog om oog door Buddy Tegenbosch
Ook door deze auteur: Pokerface
Uitgever: Van Goor | Oktober 2015
Genres: Young Adult, Contemporary, Thriller
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789000347599
Goodreads
four-half-stars

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst.
Bang voor wat zou kunnen gebeuren.

Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt
hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin.
Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar.
Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

Soms heb ik het geluk dat ik een boek mag lezen voordat deze uit is. Ik werd door Van Goor gevraagd dit nieuwe boek van Nederlandse bodem, Oog om oog getiteld,  te lezen, omdat ze erg benieuwd waren wat ik er van vond. Laten we zo zeggen dat ik niet kon wachten verder te lezen en dat ik ’s avonds rond een uur of elf nog een stuiterende mail heb gestuurd met ‘dit is fantastisch!’ Want dit boek is fantastisch. Of zoals ik tegen mijn vriend zei: ‘als ik nu niet verder lees, dan kan ik echt niet slapen.’ Het is een van de beste boeken van Nederlandse bodem die ik ooit heb gelezen. Niet omdat het plot zo spannend en origineel is, maar vooral omdat de personages zo belachelijk levensecht waren.

Hoewel ik zelf nooit echt gepest werd, maar meer genegeerd, merkte ik meteen dat Jan-Jaap een verleden had en dat dit zijn manier was om opnieuw te beginnen. Al snel leert hij de meest kleurrijke personages kennen. Als een soort geest die met J-J meeliep, leerde ik die personages ook kennen. Het werden niet alleen J-J’s vrienden, maar ook die van mij. Ik wil studeren met Liza, ik wil debatteren met Scrabble, naar de muziek luisteren van Mi-lan en chillen met J-J. Bizar dat je je zo kunt gaan hechten aan personen die alleen maar bestaan op papier.

Hoewel de plot over het algemeen niet heel wauw, spannend en speciaal is, wisten bepaalde wendingen me wel ontzettend te verrassen. Daarbij word je als lezer meegesleurd in zowel heden als verleden. Het verleden wordt echter niet helemaal opgeblazen. Slecht aan het eind van elk hoofdstuk krijg je een stukje van vroeger. Je moet zelf stukken invullen en gewoon doorlezen. En geloof me, dat wil je.

Het boek bevat actie, boeiende personages waarmee je je vast kan identificeren, geheimen, drama en daarnaast ook een stukje dagelijks leven, wat soms toch heel prettig is. Het beginnen met studeren en je eigen weg leren vinden is iets wat veel lezers uiteindelijk ervaren. Het feit dat het eens geen jongens en meisjes van 16 zijn, maar 18, vond ik zelf erg fijn. Dit maakt het echt een boek voor jong volwassenen.

Ik weet zeker dat we nog heel veel van Buddy gaan horen, want deze man weet hoe hij in de huid van jongeren moet kruipen om een spannend verhaal neer te zetten. Ik heb er echt ontzettend van genoten.

Ik las Oog om oog in één ruk uit en mailde de uitgever meteen (’s avonds laat) met: ‘OMG. Dit is fantastisch.’ Dit boek zou verplicht op alle Nederlandse leeslijsten moeten staan. Zelden wist een auteur op zo’n intrigerende wijze personages tot leven te wekken om hun verleden onder ogen te komen. De personages zijn mijn vrienden geworden en ik zou ze dolgraag in het echt willen ontmoeten. Buddy, ik ben fan.

four-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

9 responses to “Oog om oog – Buddy Tegenbosch

  1. Ik werd ook eerder genegeerd dan gepest XD Maar dit boek lijkt me echt niets voor mij. Wel fijn dat je er zo enthousiast over bent! Ik ga de auteur wel in de gaten houden, moest hij iets meer in mijn straatje schrijven ooit – wie weet 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.